Startsida / Inlägg

Han gör en fullständigt makalös säsong

av Jonas Gustavsson

Alexander Galante Carlström.
Vilken säsong han gör alltså.
Idag spelade Falun 15:e matchen för säsongen, Galante Carlström dunkade in tre mål och noterade en assist när dalalaget slog tillbaka Linköping med förkrossande 12-4, och nu har 27-åringen redan gjort smått galna 50 poäng.
Okej, nu haltar antalet omgångar, men Galante Carlström toppar poängligan med tretton poängs marginal.
Han toppar målligan med nio måls marginal.
För att förstå hans poängform så ska jag, statistiknörd som jag är, sätta hans siffror och snitt i perspektiv.
När Johan Anderson satte målrekord i SSL för dryga tio år sedan så gjorde han 60 mål på 30 matcher. Två mål per match alltså. Galante Carlström snittar nästan 2,5 mål per match och kommer om han håller i det att landa på makalösa 79 mål. Även om vi räknar bort att det är två omgångar mer i år än vad Anderson hade, så skulle Galante Carlström, förutsatt att snittet håller i sig, fullkomligen krossa rekordet som stått sig länge nu.
Får Galante Carlström vara hel och frisk i vår så ryker målrekordet all världens väg.
Utan tvekan.
Men poängsnittet imponerar också. Fortsätter han mata in poäng i samma frekvens, och vi är snälla och avrundar uppåt, så landar han på 107 poäng.
Några klockor som ringer?
Precis, det är Mika Kohonens rekordnoteringen från 2000/01. Ett galet poängrekord. Det har nästan känts omöjligt att slå. Ingen har varit i närheten av de där siffrorna de senaste åren.
Förrän Galante Carlström nu då. Men det beror också på att omgångarna är utökade, från 26 till 32, annars hade Galante Carlström fått det svårt. Kohonen satte sitt poängrekord på 29 omgångar.
Men oavsett, poängsnittet imponerar, och det känns inte alls som någon utopi att Galante Carlström når de där 107 poängen.
Han själv tror att det går.
– Det har gått bra hittills, men det har absolut inte varit 100 %. Jag har några matcher där jag inte gjort poäng alls. Det kan bli bättre och jag strävar efter att göra så många poäng som möjligt, så det är absolut rimligt, sa han ikväll.
Självförtroendet är det inget fel på.
Men man måste ha självförtroende om man ska lasta in poäng i den där takten.
Landslagsforwarden tycker alltid att han borde ha gjort fler mål och poäng. Det säger han efter alla matcher. Det sa han idag också. Den där hungern kan bära långt.
Men samtidigt är han inte bara en poängjägare.
– Sedan kommer det inte gå ut över laget. I matcher där det rinner iväg så kanske man kan försöka skjuta något extra skott, men jag kommer inte göra dumma saker som sätter laget i fel situationer bara för att jaga ett rekord, sa han.
Matchen ikväll då?
Ja, ganska jämn i första, sedan tryckte Falun på gaspedalen och mer eller mindre körde över Linköping. Det var inget snack. Efter tre raka förluster så var Faluns toktaggade och det syntes också.
Johannes Larsson var ett monster. Inte bara för att han satte tre mål, utan för hans frenetiska jobb. Han är i sitt livs form, uppenbarligen.
Annars?
Kul att se Adam Zetterström i Linköping. 19-åringen har ratat pannbandet för hårknuten och lirar ett kul och fyndigt spel. Han hade behövt något kilo muskler till möjligen, men det finns mycket finess i kroppen.
Alltid kul att se nya lirare blomma.

***

Sammanfattat hösten i 52 (tror jag) punkter…
Läs gärna:
Ranking: Bäst och sämst i höstens SSL (PLUS)

***

Imorgon får ni klara er utan blogg, men tillbaka med full kraft på torsdag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB