Startsida / Inlägg

Hans målskytte lyfter Karlstad

av Jonas Gustavsson

Att Karlstad gått kräftgång under hösten har inte förbigått speciellt många.
En stor anledning:
Adam Collings målskytte.
Eller bristen på det, rättare sagt.
24-åringen var en megasensation ifjol när han krutade in 33 mål och blev tvåa i skytteligan, gjorde 48 poäng och blev åtta i poängligan, samt fick debutera i landslaget.
En prestation som skapade förväntningar inför den här säsongen, där många trodde att han skulle ta ytterligare ett kliv framåt.
Istället har det varit lite soppatorsk.
Eller snarare briljant ibland, blekt ibland.
Nio mål på de tretton första matcherna var långt i underkant gällande målförväntningarna för skarpskytten. Men nu kanske det lossnat. Adam Colling har dunkat in hattrick i två raka matcher, blivit matchvinnare i båda fajterna och har verkligen klivit fram när det behövts som mest.
Att han levererar lyfter Karlstad.
Att han levererar skjuter in ny energi i slutspelshoppet.
Själv har han inte varit nöjd i höst.
– Jag har haft en ganska blek säsong, det finns bra mycket mer att hämta. Jag är en målskytt i grund och botten och det är skönt att det lossnat lite i de senaste matcherna, sa han när jag pratade med honom i eftermiddags.
Vi pratade om lagets risiga säsongsstart och Adam menade att man kanske hade för höga tankar om sig själva till en början.
Jag frågade om det gällde honom själv också, om han trodde att det kanske skulle gå enkelt i år eftersom det gick så bra ifjol.
Men det slog han ifrån sig.
Han menade att det var tvärtom.
– Jag visste att det skulle bli tuffare i år när alla vet vem jag är. Motståndarna har koll och skottlägena blir färre, sa han.
Han har rätt så klart.
Ifjol kunde både Karlstad och Adam Colling glida under radarn och överraska, i år hajpade Karlstad sig själva och alla visste vem Adam Colling var. Motståndarna har haft en helt annan förberedelse.
Samtidigt: riktigt bra spelare hittar vägar att leverera ändå.
Det karakteriserar stjärnor.
Nu håller Adam Colling kanske på allvar att blomma ut till just en stjärna. Han hittar sätt att leverera trots mindre utrymme.
Hans skott är ju något hästväg: rappt, hårt, precist. Han är bra på att hitta ytor, knäppa iväg skotten i rätt lägen och är pricksäker.
Som när han avgjorde mot Thorengruppen idag, en kvick spelvändning, fin passning av Sebastian Degeryd och sedan pang, i kassen. Andra raka 7-6-vinsten, andra raka Colling-avgörandet.
Karlstad har nu vunnit fyra av de fem senaste matcherna.
Adam Colling har gjort totalt åtta mål i de fyra segermatcherna.
Som sagt, att han levererar är en nyckel för värmlänningarna.
Har han kommit igång nu så ser framtiden ljus ut.

***

Het, hetare, Daniel Johnsson.
SSL:s just nu hetaste målskytt heter inte Alexander Galante Carlström. Han heter Daniel Johnsson.
”Magic” sopade in fyra (!) mål mot Växjö när Helsingborg vann med 6-5, och 29-åringen har nu gjort tolv mål på de fyra senaste matcherna.
Fullständigt galen form så klart.
Sex hattrick i höst, inklusive hans fyramålsmatch idag.
Hans målskytte börjar faktiskt bli en icke-nyhet. Det är nästan en större nyhet när han INTE gör mål, något som bara hänt två gånger i höst.
Johnssons målskytte har stor del i Helsingborgs fina höst. Han är en spelare som gör skillnad just nu, och sådana spelare är oerhört värdefulla.
Helsingborg fortsätter också att gå bra på hemmaplan. Laget har tagit poäng i alla hemmamatcher i höst (sex vinster, en oavgjord och en övertidsförlust).
Men vilka sjuka marginaler för Växjö i de senaste matcherna.
I torsdags mot Linköping fick laget två utvisningar med 26 sekunder kvar, men lyckades ändå kvittera till 3-3 med 15 sekunder kvar.
Nu fick man straff i matchens sista sekund, men Valdemar Ahlroth brände den och Helsingborg kunde vinna med 6-5.
Oliver Johansson var där det hände i båda matcherna: det var han som sköt 3-3 senast, och han trodde att han gjort 6-6 i slutsekunden nu också och tokjublade efter att ha trätt in bollen köksvägen, men istället blev det alltså straff.
Små, små marginaler.
I torsdags tippade de med, nu tippade de mot.
Så kan det gå.
Men vi konstaterar återigen:
En match är a-l-d-r-i-g slut förrän slutsignalen går.

***

Ett svep från söndagens dammatcher:

Endre – Pixbo 3-4 (ot): Pixbo brukar hitta vägar att vinna matcher och det gjorde man mot Endre också, även om det satt långt inne. Pixbo kvitterade till 3-3 med bara 20 sekunder kvar att spela och avgjorde sedan med bara 27 sekunder kvar att spela av övertiden genom tvåmålsskytten Josefin Wålinder. Fjärde (!) raka förlusten för Endre för övrigt, som tappat rejält i tabellen. Slutspelsplatsen börjar leva farligt.

Kalmarsund – Kais Mora 2-8: Det fortsätter gå tungt för Kalmarsund som efter halva serien, tretton matcher, alltjämt väntar på säsongens första seger. Det var inte ens nära mot Kais Mora som sprang ifrån till 6-0 efter två perioder, och som till slut vann med hela 8-2. Anna Wijk noterade poäng för 109:e seriematchen i rad, Michelle Wiki hade fempoängsfest och Petra Weiss noterade ett hattrick.

Linköping – Tyresö-Trollbäcken 5-8: Det mesta surret i TT under hösten har handlat om succén Linnea Wiregård som mot Linköping gjorde mål för åttonde matchen i rad (fem poäng!), men även Julia Croneld är en framgångssaga. 19-åringen sköt fyra (!) mål mot Linköping, och har nu gjort elva mål på tretton matcher i höst (gjorde tio baljor på 16 matcher i ettan ifjol). Tunga poäng för TT, så klart.

Iksu – Malmö 8-3: Oavgjort efter en period, 3-3, men sedan tryckte Iksu ner gaspedalen lite mer och vann de två andra perioderna med totalt 5-0 och vann till slut tämligen komfortabelt. Noterbart är att Amanda Delgado Johansson letade sig in målprotokollet igen, hennes första mål sedan premiären. Hon har ju varit skadad under stora delar av hösten. Kommer hon i form ökar Umeålagets slagstyrka ytterligare.

Täby – Uppsala 6-5 (ot): Det fortsätter att gå tungt för Uppsala, som ledde med 5-3 i tredje perioden mot Täby men som sedan tappade och till slut föll efter övertid. Laget har förlorat sex av de sju senaste matcherna. Täby fick revansch för raset mot Karlstad senast och Matilda Sjödin hittade målmaskorna igen och skyfflade in dubbla bollar.

Rönnby – Dalen 2-3: Det blev Dalen av alla lag som bröt Rönnbys mäktiga dominans på hemmaplan. Umeålaget vann med 3-2 och blev därmed första lag som plockade poäng mot Rönnby på deras hemmaplan – och Dalen plockade också sin första bortatrea i höst. Imponerande, utan tvekan. Caroline Stattin satte det avgörande målet i början av tredje perioden. Dalen har nu fem poäng ner till Warberg under nedflyttningsstrecket.

***

Ett par strömatcher i veckan. Uppsnack kommer!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB