Startsida / Inlägg

Nu avgörs säsongen för Höllviken

av Jonas Gustavsson

Inför säsongen så lyftes Höllviken fram som en potentiell överraskning.
SSL-spelarna i Sportbladets stora SSL-enkät inför säsongen, där 183 spelare svarade, var tydliga:
33,9 % trodde på Höllviken som årets överraskning.
Men nykomlingen har haft en tuff höst. Starten var okej, två segrar på fyra matcher, men sedan har det bara blivit en seger på elva matcher vilket gjort att skåningarna fastnat i botten av tabellen.
Innan VM-uppehållet föll man i jumbofinalen mot Karlstad.
Just nu är man sist och avståndet upp har vuxit till fyra poäng. Det positiva för Höllviken är dock att det finns hela tre lag inom den poängmarginalen, så det är absolut inte hopplöst att äta ikapp.
Men då måste man börja leverera poäng in.
Man har en radda nyckelmatcher i de kommande omgångarna. I de kommande fyra matcherna ställs man bland annat mot Warberg, Sirius och Thorengruppen, tre av lagen man har inom räckhåll, och känslan just nu är att Höllviken nog behöver vinna åtminstone två av de matcherna för att få riktigt häng i sammandraget.
Vad har inte klickat för Höllviken då?
Framförallt defensiven.
Tillsammans med bottenkollegan Karlstad släpper man in mest mål i serien och man har också seriens sämsta boxplay. Att tajta upp defensiven och släppa in färre mål måste vara prioritet just nu.
Jag har inte sett alla Höllvikens matcher, men av det jag har sett så har jag noterat ett kreativt och fyndigt lag som gärna går framåt, som gillar att skapa chanser, och som har spelare som kan leverera.
Christoffer Andersson, Skånes Kim Nilsson, har ju varit sensationellt bra.
Veteranerna Fredrik Sjöstedt och Mattias Andersson har gjort bra med pinnar.
Stjärnorna Johannes Wilhelmsson, Daniel Persson och Pontus Karlson har varit okej, men kanske inte så blixtrande som man ändå kanske hade trott. Karlson har brottats med sina fötter – och kedjan har också splittrats då och då, där oftast Wilhelmsson har fått flytta på sig.
Men som sagt, även om förstakedjan inte supergnistrat så är det inte offensiven som varit Höllvikens akilleshäl – det är defensiven.
Laget är hästlängder bättre än senast man var uppe i SSL. Har en helt annan stabilitet och är med i många matcher – men nu måste man också hitta sätt att omvandla sitt spel till poäng.
Nu klämtar klockan för Höllviken.
Warberg på söndag. Sirius och Thorengruppen inom kort.
Nu måste poängen börja ticka in.
Annars blir den här SSL-sejouren också ettårig.

***

Då är det dags att tippa helgens matcher och vi börjar med herrarna.

Lördag:

Höllviken – Warberg X: Snacka om viktig match i bottenstriden. Höllviken ligger sist och har fyra poäng upp till de tre närmaste konkurenterna, en skara som innehåller just Warberg. Höllviken har torskat fem raka matcher och har en risig form, men jag tror absolut man kan knycka pinnar av Warberg som spelat åtta raka matcher utan att ta någon trea, och som kanske känner en viss osäkerhet med tanke på att den nya tränarlösningen ännu inte är presenterad. Doftar kryss.

Falun – Sirius 1: Det här är en match som egentligen bara ska kunna gå på ett vis och ett bollrullande Falun, där Jonas Adriansson uppges göra comeback, bör kunna ta den här matchen hyfsat komfortabelt om man kommer upp i nivå. Att man haft ett knippe spelare på VM tror jag spelar mindre roll. Sirius bröt sin långa förlusttrend precis innan VM-uppehållet, men får svårt här.

Storvreta – Dalen 1: Svårtippad match, då Storvreta varit riktigt bra hemma på sistone och där Dalen varit riktigt bra borta – så det kan gå lite hur som helst. Samtidigt går det inte blunda för att Uppsalalaget sitter på en bredare spets, och det bör kunna ge utslag, även om det inte kommer bli några gigantiska siffror. Noterbart är att Ketil Kronberg gjort mål i sex (!) raka matcher.

Pixbo – Mullsjö X: Pixbo körde över Mullsjö i SSL-premiären, men det har flutit en del vatten under broarna sedan dess, och inte minst Mullsjö har steppat upp allt eftersom under hösten. Västgötarna har poäng i åtta raka matcher och jag tror att den sviten lever vidare även mot Pixbo där det blir minst en pinne. Noterbart är att matchen spelas i Partille Arena.

Söndag:

Thorengruppen – Karlstad 1: Thorengruppen har varit blystarka på hemmaplan i höst där man tagit poäng i fem av sju matcher. Umeålaget kommer in i den här matchen med två raka vinster i ryggen, har brutit ner sitt bortaspöke och har börjat växa i SSL-kostymen – så jag tror absolut man kan lugga Karlstad också. Värmlänningarna har växlat upp under hösten, men är fortfarande en bra bit från så bra som man trodde att de skulle vara inför säsongen.

Helsingborg – Växjö 1: Sju hemmamatcher och poäng i samtliga. Det är facit för Helsingborg som gjort en riktigt bra säsong så här långt. Växjö, som ju toppar en haltande tabell, har också varit bra. Smålänningarna har fördel av att redan ha skakat loss benen efter uppehållet då man spelade mot Linköping i torsdags, men skåningarnas hemmastabilitet borde ändå bli avgörande här. Daniel Johnsson har gjort åtta mål på de tre senaste matcherna – har han konserverat målformen över VM-uppehållet?

Damerna!

Lördag:

Warberg – Karlstad 2: Warberg gick till uppehåll med dubbla förluster med totala målskillnaden 3-27. Blytungt så klart. Det är tveksamt om nykomlingen repar mod till hemmakampen mot Karlstad och känslan är att gästerna tar den här fajten. Värmländskorna har förvisso inte vunnit en enda bortamatch i höst, men det känns som det kan vara läge för ett trendbrott här.

Söndag:

Endre – Pixbo X: Ifjol förlorade Pixbo en enda match efter ordinarie tid, och det var mot Endre, så det är ett motstånd som man lär tagga till extra mot. Endre står på tre raka nederlag och är nere i en formsvacka, men är tillräckligt bra för att lugga Pixbo på poäng på hemmaplan. En ganska öppen match på förhand, känns det som – så drar in ett kryss.

Kalmarsund – Kais Mora 2: Kalmarsund väntar alltjämt på sin första seger för säsongen och det känns ytterst tveksamt att den skulle komma hemma mot seriefyran Kais Mora som varit bra på slutet, och där många av de offensiva spetsarna – inte minst Anna Wijk – uppvisat bra form. Allt annat än en tvåa vore en megaskräll.

Linköping – Tyresö-Trollbäcken 1: Viktig match i bottenstriden, där både Linköping och TT står på elva poäng och är ovanför nedflyttningsstrecket, men där Warberg på nio pinnar jagar bakom. Laget som vinner den här matchen skapar sig rejäl fördel i streckkampen. Linköping har börjat vinna en del på slutet och jag tror man tar den här matchen också. Inte minst Amanda Ljunggren – sex mål på fyra matcher – är i fin form.

Iksu – Malmö 1: Malmö är i bra form med fyra raka segrar, där man framförallt stramat upp försvarsspelet och blivit tajtare överlag. Att möta Iksu på bortaplan är dock den största utmaningen i serien, och även om skånskorna inte är chanslösa så ska det mycket till för att hemmalaget inte ska ta det här. Umeålaget har fem raka segrar och är i strålande målform med 48 gjorda kassar på de fem matcherna.

Täby – Uppsala 1: Att Täby fick stryk mot hemmastarka Karlstad senast var ingen megasensation, men att det rann iväg till hela 8-2 var anmärkningsvärt. Det lär vara ett revanschsuget lag som tar sig an Uppsala, och jag tror också man tar den här matchen. Gästerna har bara vunnit en av de sex senaste matcherna och har sviktande form.

Rönnby – Dalen 1: Rönnby har sopat helt rent på hemmaplan hittills i höst och även om sviten någon gång kommer att brytas så känns det inte som att det blir mot Dalen som är tämligen bleka just nu. Umeålaget har bara tagit två trepoängare på hela säsongen, och båda kom i början av säsongen och på hemmaplan. Borta har man haft det tufft. Rönnby tar det här.

***

Ser fram emot en intensiv helg!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB