Startsida / Inlägg

Det är pensionärernas tid nu

av Jonas Gustavsson

Linköpings coach Johan Astbrant ligger nog och drömmer en och annan mardröm just nu.
Han är ju inget fan av att klubbar plockar in gamla avdankade lirare och menar att det devalverar sporten.
Jag förstår vad han menar.
På ett sätt är det ju ett svaghetstecken för sporten att lirare som lagt av eller tagit timeout kommer in mitt i säsongen och i många fall gör skillnad.
Gamlingar som petar undan unga lirare som slitit en hel försäsong och säsong för att leva drömmen om SSL.
Men jag kan inte låta bli att kittlas av alla comebacker.
Jag älskar profiler.
Jag älskar snacket som kommer igång när det presenteras värvningar, det skjuter in ny energi i innebandyn så här i serielunken (ja, med så många matcher i år kan man börja snacka om serielunk).
Januari är comebackernas tid.
Det slår aldrig fel.
Kolla bara:
Amanda Larsson, Linköping.
Mattias Helgesson, Helsingborg.
Peter Reinholdt, Thorengruppen.
Alexander Bodén, Dalen.
Sedan har ju Adam Fransson, Mullsjö, och Johan Barck, Sirius, redan gjort minicomebacker efter att ha varvat ner.
Det är ju inte speciellt många åldringar egentligen, det är ju Mattias Helgesson som sticker ut, i övrigt har ju de flesta spelat SSL-innebandy i närtid.
Kul med fler profiler.
Det här är spelare som sticker ut, som kommer göra skillnad, som skapar lite rubriker.
Jag tror inte det stannar där heller.
Jag blir snarare förvånad om någon relik till INTE dammas av innan januari månad är över.
Johan Astbrant får nog leva med en och annan mardröm till.

***

Roliga nyheter idag att Alexander Rudd ska börja träna igen efter sin hjärnskakning. Det dröjer innan det blir en comeback – om eller när det sker vet han inte själv – men nu ska han försöka i alla fall.
Det viktigaste av allt: han mår bättre.
– Jag har i princip levt som en björn i två månader. Bara sovit och ätit. Det mår man inte bra av, sa han till mig i förmiddags.
– Den senaste veckan har varit bättre. Jag sover fortfarande mycket, men det beror nog inte bara på hjärnskakningen utan att jag inte gör något, man blir seg av det.

***

Då tippar vi helgens matcher och startar med herrarna.

Lördag:

Pixbo – AIK 1: AIK har klivit fram och vunnit två nyckelmatcher – mot Warberg och Karlstad – vilket skapar viktigt andrum i bottenstriden, och därför kan man kliva in med en ganska skön känsla mot Pixbo där man inte har något knivblad mot strupen utan har allt att vinna. Pixbos maskineri hackar nu, fem förluster på de sju senaste, men jag tror ändå att man plockar hem den här fajten, för någonstans så har man en högre kapacitet än man visat på sistone.

Falun – Warberg 1: I sina två senaste hemmamatcher så har Falun kört över Linköping (12-4) och Dalen (8-3), och det finns inte så mycket som talar för att man skulle få stryk av Warberg, dels med tanke på sin form, dels med tanke på gästernas dito. Hallänningarna fick stryk med 1-6 mot Linköping senast, har en seger på de sju senaste, och kan få det jobbigt.

Storvreta – Linköping 2: Repris på SM-finalen och andra mötet mellan lagen den här säsongen, där Storvreta vann efter övertid i höstas, men där östgötarna gjorde en stark slutforcering och kvitterade i slutet. Linköping är i kanonform nu, har fin bredd och maler på – det tror jag räcker mot ett tunnare men spetsigare Storvreta. Linköping nyper absolut poäng, jag tror till och med att det kan bli tre.

Söndag:

Dalen – Växjö X: Dalen lyckades förvisso vinna hemma senast, men har haltat en hel del i Umeå den här säsongen, och jag tror man kan få det jobbigt mot ett frejdigt och formstarkt Växjö som sprudlar av revanschlusta efter torsken mot Thorengruppen senast. Det brukar bli jämnt mellan de här lagen så dunkar in ett kryss. Trolig comeback för Alexander Bodén, det blir en rolig krydda.

Helsingborg – Karlstad 1: Helsingborg – nu mer comebackande Mattias Helgesson i laget? – är starka hemma och tappar mer eller mindre aldrig poäng i hemmafortet, och jag tror man tar hyfsat säkra pinnar mot ett Karlstad som pendlar grovt när det gäller formkurvan. Skåningarna är hetare, bredare och spetsigare – och har en keeper i Jonathan Paulsson som är i kalasform. Och så klart: Mika Kohonen, 998 pinnar, jagar vidare mot sin magiska gräns.

Höllviken – Thorengruppen 1: Detta är en måstematch för Höllviken, mer eller mindre. Skåningarna har fyra poäng upp till nedflyttningsstrecket där Karlstad och just Thorengruppen finns, och att tappa en trea till Thorengruppen skulle vara ödesdigert. Jag tror Höllviken pallar pressen, men det blir inte med breda marginaler. Thorengruppen har ändå visat skaplig form på slutet.

Mullsjö – Sirius 1: Sirius svarade för smått galna elva mål senast när man vann nyckelmatchen mot Thorengruppen, och Uppsalalaget har nu två viktiga segrar i rad. Nu möter man ett lag i praktform – och då lär man inte räcka till. Mullsjö, som alltid är bra i Nyhemshallen, kan ta poäng för 14:e matchen i rad och det tror jag också att man lyckas med.

Damerna då!

Lördag:

Rönnby – Endre 1: Rönnby har en tung och diger skadelista – inte minst stjärncentern Adina Augustsson och stjärnskottet Jonna Sjöberg saknas – men har ändå stått upp ganska bra på sistone, och svarade för en imponerande upphämtning mot Uppsala senast. Jag tror man luggar Endre också, som vann mot jumbon Kalmarsund senast men som har sviktande form.

Warberg – Uppsala 2: Warberg har spelat in två viktiga segrar vilket skapat bra utgångsläge i bottenstriden, och det finns absolut poängchans mot ett Uppsala som haft en del trubbel på sistone, som drabbats av ett avbräck i Johanna Stenberg (motivationsbrist) och som föll ihop mot Rönnby senast. Men – Uppsala är i grunden ett bättre lag, så jag tror ändå gästerna tar det här.

Söndag:

Linköping – Malmö 1: Linköping är just nu under nedflyttningsstrecket och har tre poäng upp. Poängbehovet är alltså stort. Lirar Amanda Larsson så ökar slagstyrkan och då kan man absolut lugga Malmö som förlorat en del på slutet. Noterbart: Amanda Ljunggren, 17, i Linköping har gjort mål i fem raka matcher.

Tyresö-Trollbäcken – Dalen 1: Dalen har tagit en trepoängare på de tolv senaste matcherna, och det blir inte lätt att vinna mot TT heller för nykomlingen är stark hemma och har en hög arbetsetik. Jag tror TT tar den här fajten faktiskt. OM det blir på det viset så börjar nedflyttningsstrecket komma obehagligt nära Dalen – och det är så klart anmärkningsvärt.

Kalmarsund – Iksu 2: Jumbon mot serieettan, det kan så klart bara gå på ett sätt och frågan är bara hur stora segersiffrorna är. Visst, allt kan hända i idrott, men vinner Kalmarsund här – eller ens tar poäng – så får de anses som säsongens största knall. Nej, Iksu vinner klart.

Karlstad – Pixbo 1: Karlstad har vunnit alla matcher på hemmaplan den här säsongen och brukar traditionellt göra bra matcher mot just Pixbo, så jag tror att värmländskorna tar hem den här matchen. Pixbo sopade till Linköping med 9-3 senast, men har faktiskt bara tagit två treor på de sex senaste matcherna. Noterbart: Karlstads stortalang Frida Swahn har gjort mål i fem raka matcher.

Täby – Kais Mora 2: Omgångens stormatch mellan två lag som vill utmana om de ädlaste medaljerna. Täby har vunnit alla sina hemmamatcher medan Kais Mora vunnit två raka borta och tog poäng mot Iksu senast – så det är två formstarka topplag som ställs mot varandra. Hur det går? Svårtippat, men Kais Mora visade verkligen klass mot Iksu senast, och får min röst. Men det blir tajt.

***

Intensiv helg och full bevakning på söndag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB