Startsida / Inlägg

Fem lag i kampen – vem ska bort?

av Jonas Gustavsson

Jul och nyår är över – nu startar även damerna om SSL med dubbla omgångar i veckan, dels torsdag, fredag, dels söndag, måndag.
Mest intressant är så klart kampen om de åtta slutspelsplatserna.
Eller ja, inte alla åtta, det är ju fem lag som slåss om de fyra sista platserna, kan man säga.
De fyra bästa lagen har en bred marginal ner till ingenmansland. Fyran Kais Mora har hela tio poäng ner till strecket, och kommer så klart gå till slutspel, precis som Iksu, Pixbo och Täby.
Dalen är tia och där har avståndet upp till slutspelsstrecket vuxit till fem poäng. Det är inte alls omöjligt att äta ikapp, men det blir inte lätt. Umeålaget har inte imponerat nämnvärt under säsongen, och tar man sig till slutspel tycker jag nog närmast nog att det är en bragd. I min bok får Dalen i första hand blicka nedåt och hålla sig undan nedflyttningsstrecket, snarare än att chansa mot slutspel.
Således:
Fem lag gör upp om fyra slutspelsplatser.
Rönnby.
Karlstad.
Malmö.
Endre.
Uppsala.
Jag hade de där fem lagen på just placering fem till nio inför säsongen, och då tippade jag så här:
5) Endre
6) Uppsala
7) Rönnby
8) Malmö
9) Karlstad
Fem lag i kampen – vem ska bort?
Jag ska inte in och rucka på mitt tips egentligen, men jag gillar verkligen vad Rönnby, Malmö och Karlstad levererat hittills. Rönnby och Karlstad med sin uppsjö av talanger som verkligen tar för sig, och Malmö som gjort en liten satsning med flera rutinerade tillskott som gjort laget stabilare.
Jag ser gärna alla tre i slutspel.
Jag tror alla är där till slut också, faktiskt.
Karlstad är vassare än jag trodde.
Som det känns nu får Endre och Uppsala göra upp om den sista slutspelsplatsen.
Två lag som haft trubbel med formen på slutet.
Endre har mer spets, men Uppsala är verkligen ett lag.
Oavsett:
Kampen om slutspelsplatserna är det mest spännande i tabellen. Utan tvekan.

***

Okej, då tippar vi matcherna i veckoslutet.

Torsdag:

Iksu – Endre 1: Vi minns premiären, Corin Rüttimans första Iksu-match som blev mot gamla klubben i gamla hallen, där Iksu vann med förkrossande 9-2 efter att ha stampat gaspedalen i botten i sista akten. Det finns en risk att siffrorna rasar iväg den här gången också. Iksu pumpar på i Umeå och Endre brottas med formen med fyra raka förluster, även om man man tog en pinne av mästarna Pixbo senast.

Rönnby – Malmö 1: Jag trodde aldrig att Rönnbys mäktiga hemmasvit skulle överleva Kais Mora, men det gjorde den. Då kom Dalen helt oväntat och vann i Västerås istället, Umeålagets första bortapoäng på hela säsongen. Så kan det gå. Malmö föll mot Iksu senast, men hade innan dess fyra raka vinster och är sannerligen på gång. Skånskorna (med Ellen Rasmussen i storform, mål i sex raka matcher) kommer inte ge sig frivilligt och kan absolut sno poäng, men tror ändå på Rönnby som varit så bra hemma hittills.

Täby – Pixbo 2: Det här är ett jätteintressant möte mellan två av lagen som vill slåss om de ädlaste medaljerna framåt våren. Täby har dock några tunga skadetapp – bland annat Louise Wickström – och även om man har ett bredare lag än ifjol, så hämmas man när spetsen urholkas. Täby har vunnit allt hemma hittills, men jag tror Pixbo – som dock hackat lite på sistone – kan vinna här.

Kalmarsund – Uppsala 2: När ska första segern komma för Kalmarsund? Vi får se, men jag tror inte det blir enkelt mot ett disciplinerat, tajt och systemstarkt Uppsala. Gästerna har förvisso bara vunnit en av de sju senaste matcherna, men det har varit flera tajta resultat på sistone och nu tror jag vågskålen tippar över i deras favör.

Linköping – Kais Mora 2: Linköping har klivit in och vunnit några viktiga matcher innan uppehållet, men det blir inte lätt att rå på Kais Mora. I första mötet så vann dalalaget med 9-3, och det kan mycket väl bli liknande siffror här. Amanda Ljunggren, 17, har hittat målformen på riktig för östgötskorna på sistone – fem mål på tre matcher – och är ett av hemmalagets hopp. Men nej, Kais Mora tar det här.

Fredag:

Warberg – Dalen X: Alltså, jag är inte speciellt imponerad av Dalen den här säsongen, och jag är inte alls säker på att man lyckas slå tillbaka Warberg på bortaplan trots att man har en stark och imponerande bortaseger mot Rönnby närmast i ryggen. Warberg läckte som ett såll innan uppehållet – släppte in 37 bollar på tre matcher – men har tidigare visat att man kan spela bra, och jag tror man kan ta en pinne här.

Karlstad – Tyresö-Trollbäcken 1: Karlstad har varit grymt bra hemma hela säsongen och har vunnit alla matcher. Senaste hemmamatchen vann man med hela 8-2 mot Täby, vilket skvallrar om klassen. TT kommer närmast från nyckelsegrar mot Kalmarsund och Linköping, men här räcker man inte till. Fortsätter Linnéa Wiregårds målsvit? Är uppe i åtta matcher just nu.

En herrmatch på fredagen också:

Linköping – Karlstad 1: De två stora besvikelserna i inledningen av serien, men under hösten har båda lagen varvat upp, speciellt Linköping, men även Karlstad. Hemmalaget har poäng i tio av de elva senaste matcherna, slog tillbaka Helsingborg senast och har många lirare som steppat upp markant, inte minst generalen Matej Jendrisak. Karlstad har vunnit fem av de sju senaste matcherna och har en stekhet förstakedja, men jag tror ändå inte att man räcker till här.

***

Bevakning på fredag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB