Startsida / Inlägg

Fruktansvärt skönt att slippa Gävle

av Jonas Gustavsson

Misstolka inte rubriken.
Jag har egentligen inget emot klubben Gävle i sig, men däremot klassen som laget höll i SSL ifjol. Man var helt enkelt för dåliga för högsta serien, förvandlades till en slagpåse och brakade ur med buller och bång.
Deras spel ifjol gjorde att bottenstriden trubbades av, det var tidigt givet att laget skulle åka ur och därmed var det bara en nedflyttningsplats som det blev raffel kring.
Men vilket raffel det var.
En dramatik som höll i sig till näst sista omgången.
Då möttes Warberg och Granlo, en match som Warberg till slut vann efter att ha fått en rejäl islossning i sista perioden, ett resultat som säkrade Warbergs SSL-avtal och som skickade ner Granlo i allsvenskan.
Jag tippar att det blir samma visa i år, att det inte avgörs förrän i de sista – kanske till och med den sista – omgångarna.
Men den här gången handlar kampen om att undvika två nedflyttningsplatser, inte en.
Nu står Warberg inför en ny ödesmatch.
Det gör också Karlstad.
När lagen möts under söndagen så är det otroligt viktiga poäng på spel. Visst, matchen har inte alls samma dignitet eller avgörande betydelse som bataljen Warberg-Granlo ifjol då allt stod på sin spets i de sista skälvande omgångarna. Det kommer återstå åtta matcher (för Warberg och Karlstad, de andra bottenlagen har nio matcher kvar) och 24 poäng att spela om efter helgen.
Men ändå.
Det här är viktigt.
Just nu ser bottenstriden ut så här:
11 Thorengruppen, 22 matcher, 24 poäng.
12 Karlstad, 23 matcher, 22 poäng.
13 Höllviken, 22 matcher, 20 poäng.
14 Warberg, 23 matcher, 20 poäng.
Ett getingbo.
Matchen är viktigast för Warberg. Förlust och man har minst fyra poäng upp till strecket (beroende på vad Thorengruppen hittar på). Vinst och man passerar Karlstad (och även Höllviken om skåningarna tappar poäng mot Dalen). Skillnaden mellan vinst och förlust känns milsvid.
Det är inget avgörande skede.
Men det är ett viktigt skede.
Vilka tar den där fajten mellan Karlstad och Warberg då?
Alltså, det känns helt öppet.
Båda lagen har svag form: Karlstad har tagit en poäng på de sex senaste matcherna, Warberg har tagit två poäng på de sex senaste matcherna.
Men någonstans spelar nog det som varit ingen roll i den här matchen.
Det här blir en match med slutspelskaraktär.
Här handlar det mer om hjärta, mod och att vara kylig. Det kommer vara en stor anspänning i matchen, och att hantera den blir nyckeln.
Viljan att vinna måste överstiga rädslan att förlora.
En sak är klar:
Det blir nervigt.
För de som är inblandade är det en balansgång på knivseggen, en skör tråd mellan succé och fiasko, mellan nytt SSL-avtal och degradering Allsvenskan.
För oss utomstående är det någonstans idrott när det är som bäst, de där matcherna som betyder så mycket, som kan avgöra framtiden.
De här matcherna kittlar.
Bottenstriden blir rafflande.
Betydligt mer rafflande än ifjol.
På det sättet är det fruktansvärt skönt att slippa Gävle.

***

Dags att tippa helgens matcher, herrarna först ut.

Lördag:

Höllviken – Dalen 1: Det är inga formraketer som ställs mot varandra precis, men det är oerhört viktiga poäng på spel mellan ett Höllviken som jagar nytt kontrakt och ett Dalen som jagar slutspel. Dalen bröt sin negativa trend genom att klå Karlstad senast, men Umeågänget är inte i närheten av sin form från början av hösten – och jag tror att Höllviken absolut kan ta en trea här.

Sirius – Linköping X: Formstarkt möte mellan två maskinlika lag just nu, två lag där många spelare är i bra form och där man har ett bra lagspel. Sirius är obesegrade i de sex senaste matcherna medan Linköping har sex segrar på de sju senaste. Jag skulle sätta en knapp favoritstämpel på Linköping ändå, så pass bra är östgötarna, men Sirius går som tåget nu så skickar in ett kryss.

Söndag:

Falun – Pixbo 1: I höstas kändes Pixbo som ett av seriens jämnaste lag, man hamnade inte i några svackor. Men dalen har kommit nu istället, där man bara vunnit tre av de tio senaste matcherna och där man tappade ledning till kryss senast mot Sirius. Formen svajar alltså. Jag tror det blir svårt att slå Falun som tagit 19 av 21 möjliga poäng de sju senaste matcherna och som verkar segla iväg lite i tabelltoppen. Dunkar in ettan.

Helsingborg – Storvreta 1: Svårtippad match. Helsingborg har spelat elva hemmamatcher under säsongen och ännu inte lämnat utan poäng, det är ett facit som inger respekt och som jag tror håller i sig över matchen mot Storvreta. Gästerna gjorde en stark match mot Växjö senast, 4-3-seger hemma, och lär ha knutit näven efter AIK-debaclet – men jag tror ändå inte man räcker till här.

Växjö – AIK 1: Efter fem raka segrar så tog sviten slut för AIK senast mot Thorengruppen då man föll i Umeå, men man har alltjämt kvar sjundeplatsen i tabellen och kommer slita kopiöst för en slutspelsbiljett. Växjö har varit ett stabilt topplag hela säsongen, men föll senast mot Storvreta. Det lär bli en ganska öppen och frejdig match. Känns öppet – men tror Växjö vinner i kraft av hemmaplan.

Thorengruppen – Mullsjö 2: Thorengruppen tog en blytung skalp när man slog tillbaka AIK senast, en seger som skapade lite andrum i bottenstriden, men jag tror inte man orka rubba även Mullsjö. Vid sidan om plumpen mot Växjö så har Mullsjö varit bra länge, körde över Karlstad senast och är ett vassare lag – så västgötarna tar det här.

Karlstad – Warberg X: Omgångens smällkaramell så klart. Snacka om viktig match i bottenstriden, en match som kan avgöra om det blir SSL eller Allsvenskan nästa år. Åtminstone för Warberg, som om man torskar kommer ha minst fyra poäng upp till strecket. Hur det går? Omöjligt att sia om. Båda lagen har svag form – men här handlar det om att hantera anspänningen. Fegar ur med kryss.

Damerna!

Lördag:

Karlstad – Malmö 1: Ser man till statistiken så är det givet att Karlstad ska vinna, för värmländskorna har vunnit alla hemmamatcher hittills under säsongen samtidigt som Malmö kommer till spel med sex (!) raka förluster i bagaget. Trender är ju till för att brytas – men jag tror inte det blir så här. Karlstad plockar matchen.

Warberg – Endre 2: Warberg har visat gott gry under 2017 även om man torskat de två senaste matcherna. Att förlora stort mot Iksu, som man gjorde senast, är dock inget att älta. Jag har dock svårt att se att man ska sno poäng av Endre som verkar på gång igen efter sin tidigare svacka. Gotländskorna har tre raka segrar – och tar en fjärde här.

Pixbo – Tyresö-Trollbäcken 1: Pixbo har börjat hitta tillbaka till att vinna matcher igen, har slagit tillbaka såväl Malmö som Dalen på sistone, och kanske är maskineriet på väg att rulla igång igen efter en liten vägbula i december. TT har släppt in 25 (!) mål på de två senaste bortamatcherna och lär få svårt att sno poäng här.

Dalen – Kais Mora 2: Dalen är indragna i bottenstriden på allvar, bara en poäng ner till Linköping under strecket, och får svårt att förbättra läget i den här omgången då man nu ställs mot topplaget Kais Mora som efter ett par förluster körde över Tyresö-Trollbäcken med 13-1 i förra omgången. Känns som en given tvåa, faktiskt.

Täby – Kalmarsund 1: Täby har vunnit alla sina hemmamatcher under säsongen och Kalmarsund har inte vunnit en enda match på hela vintern. Allt annat än en vinst för hemmalaget vore således en gigantisk skräll – men den lär vi inte få uppleva. Täby har många spelare i fin form, inte minst Sara Attermo som vräker in pinnar (fyra senast) just nu.

Linköping – Uppsala 1: Amanda Larsson gör comeback i Linköping och hon kommer så klart att betyda massor för laget – och det är inte alls omöjligt att det ger en positiv effekt mot Uppsala. Gästerna är i bra form, har tagit tio av tolv möjliga poäng de fyra senaste matcherna, men det kan ändå vara upplagt för en skräll här.

Söndag:

Rönnby – Iksu 2: Rönnbys form är just nu inte lika bra som den var ett tag i höstas, plus att man saknar en del spelare, och även om man absolut inte är chanslösa mot serieettan och storfavoriten Iksu så tror jag det blir svårt att erövra poäng i den här kampen. Iksu har vunnit alla sina bortamatcher den här säsongen – och den sviten bryts inte här.

***

Bevakning på söndag!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB