Startsida / Inlägg

Fy sjutton vad bra talangerna är

av Jonas Gustavsson

Warberg vann med 6-3 mot Dalen.
En drömstart på 2017.
Extra skön med tanke på mardrömsavslutningen på 2016, där man åkte på tre raka förluster med den totala målskillnaden 10-37.
Det är en del sjuttonåringar som verkligen satt fyr på damernas SSL den här säsongen och Warbergs Andrea Envall är sannerligen en av dem.
Succérookien noterade sitt första hattrick när hon matade in tre bollar i segern mot Dalen, och hon har nu gjort elva mål och 16 poäng på 14 matcher.
Det efter att bara gjort ett enda mål på 16 matcher ifjol. 
Då platsade hon inte. Förvisso ett år yngre, men ändå – att över en sommar gå från bänklirare i ettan till måldrottning i sitt SSL-lag är anmärkningsvärt.
Snacka om att ha tagit för sig.
Hon berättar om sommaren:
– Jag bestämde mig verkligen för att ta en startplats. Det är inte så kul att åka till Umeå och Stockholm flera gånger och nöta bänk. Jag har tränat hårt i sommar och verkligen trott på mig själv, sa hon.
Att få den utvecklingen på unga spelare är precis vad Warberg behöver. Laget fick ju en friplats i SSL efter att Huddinge dragit sig ur och Hammarby tackat nej till att ersätta, och valde att inte värva eller förstärka nämnvärt, utan köra på med det man har.
Att en stortalang då hoppar i stjärnskorna, visar fin SSL-klass och matar in poäng är otroligt värdefullt.
Envall var lite segstartad – inte konstigt, hon är ju SSL-rookie – men hade sedan en mäktig målsvit på sex raka matcher i oktober och november.
En riktig målskytt.
– Jag hoppas fortsätta producera och bidra till laget. Sedan hoppas jag få chansen i U19-landslaget.
Till U19-landslaget ska hon så klart. Men det är tuff konkurrens. Som sagt, det är en hel del 17-åringar – 1999-kullen – som satt avtryck i SSL redan i år. Envall inte minst. Men även Amanda Ljunggren i Linköping som vräkt in bollar på slutet.
Multitalangen Izabell Rydell i Rönnby, duktiga Moa Gustafsson i Kais Mora, backen Madeleine Karlsson i Malmö är andra.
Karlstads Sara Dahlström och Frida Swahn var ju etablerade redan ifjol.
– Det är en stark kull. Det är många som är bra, sa Envall.
Nu är Warberg över nedflyttningsstrecket.
Linköping och Kalmarsund under.
Samma Kalmarsund som man föresten fick stryk av i SSL-kvalet förra våren. Efter 14 omgångar har Warberg spelat in tolv pinnar, Kalmarsund två.
Så kan det gå.
– Vi vill visa att vi gjorde ett dåligt kval, sa Envall.
Det har man verkligen gjort.

***

På tal om 17-åringarna.
Frida Swahn spelade fram till 1-0 och satte själv 3-1 när Karlstad slog tillbaka Tyresö-Trollbäcken på hemmaplan. Supertalangen var bra redan ifjol, men håller nu på att växa i SSL-kostymen på allvar.
Karlstad som verkligen är bra hemma i år. Där har man bara tappat en enda poäng på sju matcher.
Ett Karlstad som mer och mer ser ut som ett slutspelslag, där man nu har fem poäng att gå på ner till nian Endre.
TT sliter vidare för att säkra nytt kontrakt och har ett bra utgångsläge med tre poäng ner till Linköping under strecket.
Och just det: Linnea Wiregård hos gästerna gjorde INTE mål. Hennes målsvit stannade därmed vid åtta raka matcher.

***

Svep från dammatcherna igår:

Iksu – Endre 4-1: Väntat med hemmaseger så klart, men det blev inga gigantiska siffror. Iksu var oerhört nöjda med sitt försvarsspel och släppte bara en enda boll, som dessutom var ett självmål. Iksus Corin Rüttimann, de senaste åren storstjärna och centermotor i Endre, målade återigen mot sitt gamla lag när hon satte en boll. Gotländskorna har just nu fem raka nederlag och ligger utanför slutspelsplatserna.

Rönnby – Malmö 4-2: Rönnby fortsätter att agera slåttermaskin på hemmaplan och studsade tillbaka omedelbart efter den överraskande hemmatorsken mot Dalen. Stark seger mot ett formstarkt Malmö, och det var ju inte stjärnorna som levererade, utan det var ”doldisarna” Kajsa Andgrim, Sofia Olander och Jennifer Lindholm satte hemmalaget i det 3-1-överläge som bäddade för segern.

Kalmarsund – Uppsala 3-5: Fortsatt blytungt för Kalmarsund. Hemmalaget hämtade upp 0-2 till 2-2 där kvitteringsbollen satt i början av andra perioden, men bara några minuter senare tog Uppsala ledningen igen och gjorde tre snabba mål och det 2-5-underläget orkade Kalmarsund aldrig hämta ikapp. Viktig seger för Uppsala – där Agnes Wiklund, som ju är nedflyttad som back, gjorde mål för tredje matchen i följd – som efter tuff formsvacka fick en seger och nu är tillbaka på slutspelsplats.

Täby – Pixbo 6-3: Grymt starkt av Täby så klart som alltjämt inte förlorat på hemmaplan den här säsongen. Pixbo åt ikapp 0-2 till 2-2 efter en kvitteringsboll i början av tredje perioden, men sedan sköt Täby fyra raka mål och säkrade segern. Man är inte van vid att se Pixbo halta så här, även om man har ett mindre rutinerat lag än ifjol. ”Bara” sex poäng på de fem senaste matcherna.

Linköping – Kais Mora 6-9: Anna Wijk skyfflade in 1-0 och säkrade sin svit direkt (poäng i 110 raka seriematcher), men mest glädjande för dalalaget var ju comebacken för finska landslagscentern Mira Wickman. Får man igång henne så sitter man på världens bästa centerduo i Wijk och Wickman. Det kan inte ens Iksu konkurrera med. Annars: fyra mål av Amanda Wall och fem poäng av Therése Karlsson.

***

Fick Linköpings stora offensiva kreatör Christian Mattsson en ny trollstav i julklapp, trots allt?
Jag gav ju en till honom i min egenkomponerade julklappsutdelning, eftersom han trollat alldeles för lite under hösten.
Han missade mellandagsmatchen mot Falun (kanske lika bra, 4-12-torsk…), men har varit väldigt bra i de två senaste matcherna, först 5-4-segern mot Helsingborg där han bildade matchens bästa enhet med Matej Jendrisak och stekhete Marcus ”29” Johansson, och idag blixtrande han mot Karlstad.
Straffen som gav 4-3-målet var iskall.
Men 6-3-målet var den stora snackisen.
Mattsson fick bollen på kanten och Erik Nilsson Allansson gick ner för att täcka skott, då fintade Mattsson och gick runt (!) backen och trädde in bollen. Såg hur enkelt ur som helst. Nilsson Allansson stod som en staty, fattade nog inte alls vad som hände.
Det var riktig Mattsson-magi.
Det där man vill se från honom varje match, varje period, varje byte.
2017 har han inlett väldigt bra, jag har sett honom trolla en del, lirka fram läckra passningar, och det här drömmålet var liksom pricken över i. Det känns som att bolltrollaren är på väg mot fjolårets magiska vårform.
Linköping vann med 7-5 till slut.
Trots att Anton Karlsson är skadad, trots att Marcus ”29” Johansson och Eric Björk var sjuka. Ett styrkebesked så klart.
Segern innebär också att Linköping klev upp som sjua i tabellen, och att gapet mellan åttan Dalen och nian Karlstad nu är fem poäng.
Jag var inne på det redan innan jul – att de åtta lagen som är på slutspelsplatserna också kommer vara de lag som spelar slutspel när vi summerar grundserien. Den känslan har förstärkts. Dessutom är det inte nog med att Karlstad är fem pinnar efter Dalen, man har dessutom spelat två matcher mer än Umeålaget.
Nej, slutspelskampen är avgjord.
Men Karlstad lär inte behöva bekymra sig om bottenstriden. Visst, man blandar och ger, men bröderna Adam och Tom Colling är i så pass bra form nu att de kommer skjuta hem tillräckligt med pinnar till värmlänningarna att det blir spel i SSL även kommande säsong.

***

Uppsnack inför helgens matcher kommer imorgon förmiddag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB