Startsida / Inlägg

Jag tror inte på konspirationsteorier

av Jonas Gustavsson

Jag är godtrogen.
Det är både en styrka och svaghet.
Det innebär att min spontana reaktion på det som händer ofta handlar om att någon handlar i god tro. Om det blir fel så är det inte meningen, inte medvetet, utan något som händer i stridens hetta, i glädjens eufori, eller bara en ren olycka.
Jag tror därför inte heller på konspirationsteorier.
Att domare till exempel skulle favorisera vissa lag.
Att domare till exempel skulle straffa vissa lag hårdare.
Därför blir jag förvånad när jag läser och hör Storvretas utspel kring de avstängningar som drabbat laget under säsongen.
Jag snor min egen formulering från något tidigare blogginlägg:
”Idrotten har en förmåga att stänga av objektiviteten, man ser om sitt eget hus i första hand och ser allt med sina egna lagglasögon. Så ska det vara, det är liksom lite av idrottens tjusning. Den inbitna lojaliteten mot de egna färgerna står över allt annat.”
Men Storvreta har haft de egna lagglasögonen väl upptryckta på näsryggen när det gäller anmälningarna på sistone, kan jag tycka.
När Johan Nygårdh aldrig blev anmäld efter smällen mot Alexander Rudd, och Vreta själva valde att anmäla, sa sportchefen Kim Knudsen bland annat så här till innebandymagazinet.se:
– Vi är också upprörda att ingen av domarna agerar. Jag kan inte förstå att de inte efter matchen väljer att anmäler detta precis som med Jimmie Petterson. De står bara och tittar, vad är det för domare som går in i en sån här match och rycker på axlarna när något sånt här händer.
När Viktor Klintsten nu blev avstängd i väntan på dom efter smällen mot Jesper Sankell, lät det så här från Knudsen i innebandymagazinet.se:
– Man går in här och kör över domaren som står tre meter ifrån, en av Sveriges mest respekterade domare, som dömer två minuter utvisning. Inte fem, inte matchstraff och likt förbannat väljer man nu att tolka hela situationen i Juridiska Nämnden att det på sannolika skäl ska utdömas ett avstängningsstraff och därför väljer man nu att stänga av Klintsten.
Först kör man själva över domarna och är förbannade för att de missade något man tyckte skulle ha anmälts.
Sedan blir man själva förbannade när någon annan kör över domarna och anmäler något man inte tyckte skulle ha anmälts.
Dubbelmoral, någon?
Lojaliteten mot den egna klubben och de egna färgerna är det som skapar den fantastiska atmosfär idrotten har – men här blir det nästan lite löjligt faktiskt.
Nej, domarna och Juridiska Nämnden är inte ute efter Storvreta som klubb.
Nej, Storvreta straffas inte hårdare än andra.
Mitt tips:
Lägg ner konspirationsteorierna.
Låt domarna döma.
Lira innebandy – för det är Storvreta förbannat bra på.
Sedan ska nivån på avstängningar och vad som leder till avstängningar absolut diskuteras, men det krävs ett större forum än bara de inblandade lagen i varje incident för de egna lagglasögonen har en tendens att bara se runt husknuten, och inte det stora sammanhanget. Det är en diskussion som får tas efter säsongen och vars syfte ska vara att utveckla sporten, inte kasta paj på varandra.

***

Tippning av veckans matcher.

Tisdag:

AIK – Sirius 1: Två formraketer den senaste tiden, men som båda fått se sina fina sviter ta slut. Efter fem raka vinster så har det blivit dubbla förluster för AIK som också haft en del frånvaro, och Sirius sex matcher långa matchrad utan förlust tog stopp mot Linköping i helgen. Lagen är nia och tia i tabellen och jagar slutspelsbiljetter – och laget som vinner här får så klart en skjuts framåt. Ganska svårtippat, men tror AIK grejar det här då man är starka hemma i Solnahallen.

Onsdag:

Dalen – Thorengruppen 1: Dags för derby i Umeå igen. I första derbyt vann Dalen med klara 5-0 efter bland annat strålande spel av keepern Måns Parsjö-Tegnér – men det har flutit en hel del vatten under broarna sedan dess. Dalen brottas med formen samtidigt som Thorengruppen har ett par fina prestationer i ryggen, så även om Dalen kliver in som favorit så kan det bli betydligt jämnare än senast. Drar in en etta – men kryssvarnar.

Pixbo – Helsingborg 1: Svårtippat möte mellan två lag som var bra i höstas men som inte alls varit lika bra under 2017. På de elva senaste har Pixbo bara tre trepoängare och senast fick man stryk borta mot Falun, medan Helsingborg bara har en trepoängare på de åtta senaste och blev 2-9-förnedrade mot Storvreta senast. Från att ha varit givna topplag har lagen sjunkit ner som sexa och sjua i tabellen – och vinner Dalen och AIK sina matcher så är förloraren här utanför slutspel när vi går till landslagsuppehåll. Viktiga poäng på spel alltså. Tippar Pixbo, men det känns öppet.

Mullsjö – Höllviken 1: Mullsjö har hittat en stabilitet i sitt spel som gör att man plockar poäng i princip alla matcher, men samtidigt så har man ganska svårt att plocka trepoängare. Laget har poäng i 16 av de 17 senaste matcherna, men ”bara” åtta treor. Nu har man dock vunnit två raka treor, mot Karlstad och Thorengruppen, och jag tippar att man tvålar dit ytterligare ett bottenlag i form av Höllviken. Jag skulle bli förvånad om det inte blir en hyfsat klar etta här.

Torsdag:

Storvreta – Falun X: Rivalmöte som alltid är intressant, där Falun gått bättre under säsongen, men där Storvreta så klart inte ska underskattas. Falun 7-4-vann säsongens första möte på hemmaplan, har fem raka segrar och kliver in som favorit, men Storvreta har knutit näven efter AIK-debaclet, slagit Växjö och utklassat Helsingborg, och har en spirande form. Storvreta saknar både Viktor Klintsten och Alexander Rudd vilket urholkar spetsen, men tror ändå Uppsalalaget kan gneta till sig någon pinne här.

***

Intressanta matcher den här veckan!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB