Startsida / Inlägg

Nytt år – vaknar superstjärnorna nu?

av Jonas Gustavsson

2016 är över.
2017 är här.
Nytt år, nya tag, nya SSL-matcher.
I min bok finns det två spelare som säkerligen vill dra ett stort fett streck över hösten, som inte alls kommit upp i normal kapacitet, som inte alls varit de där självklara SSL-artisterna som de ska vara.
Jag tänker på:
Martin Östholm, Pixbo.
Christian Mattsson, Linköping.
Det finns förklaringar så klart: båda har varit drabbade av skador och sjukdomar, inte kunnat göra sig själv rättvisa. Samtidigt har de ändå lirat en del, men det har inte gnistrat alls.
Knappt något.
Martin Östholm har ju under flera år varit en av världens bästa backar. En spelare som själv kan driva igång Pixbo, som kan ta bollen från egen målbur och dra ut på en rush där han mer eller mindre är ostoppbar med sin fysik och kraft. En skottmaskin som har ett fruktansvärt bra skott.
28-åringen har haft en del skadebekymmer, han fick delar av försäsongen spolierad och missade säsongens första matcher och fick sedan problem med en baksida innan VM i Riga.
När han väl har spelat så har det inte varit med den självklara pondusen han brukar ha. Han var iskall i VM om vi ska vara ärliga, och har inte varit bra efteråt heller. Pixbo har försökt trampa igång honom som forward men det vill liksom inte lossna för backstjärnan.
Christian Mattsson var ju en megasensation när han anslöt till Linköpings trupp under förra säsongen. 31-åringen inte bara sprutade in poäng, han trollade som aldrig förr: han fintade, vred sig ur sargdueller som ingenting och serverade öppnande mackor på silverfat i parti och minut. Han var under våren SSL:s mest underhållande lirare och det kändes som ett rån mot publiken i världens bästa liga att han lallat runt i allsvenska Västerås under hela hösten.
31-åringen har i höst haft en efterhängsen infektion i kroppen, varit hängig, sängliggande och allmänt kass i kroppen. Även han har missat matcher i perioder, och inte fått någon kontinuitet.
När han väl varit i spel så har han stundtals blixtrat till, gjort en del poäng – men spelmässigt är det inte alls samma trollerikonster som ifjol. Långt ifrån, skulle jag vilja säga. Inte alls samma flyt i liret.
I form och uppe i sin fulla kapacitet är Martin Östholm och Christian Mattsson två av SSL:s mest sevärda spelare.
Hösten 2016 var skit för båda.
Nu är det 2017.
Förhoppningsvis en ny vår för båda lirarna.
SSL behöver deras artisteri.

***

Vilken vecka 2017 inleds med – SSL-matcher varje dag:

Måndag: Linköping-Helsingborg.
Tisdag: Storvreta-Thorengruppen och Växjö-Warberg.
Onsdag: Tre matcher i herrarnas SSL.
Torsdag: Fem matcher i damernas SSL.
Fredag: Linköping-Karlstad på herrsidan samt Warberg-Dalen och Karlstad-Tyresö-Trollbäcken i damernas SSL.
Lördag: Dalen-Helsingborg.
Söndag: Fyra matcher i herrarnas SSL och sex matcher i damernas SSL.

Jag ska försöka följa med så gott det går.

***

Dags att tippa veckans inledande matcher!

Måndag:

Linköping – Helsingborg 1: Svårt. Linköping visade ändå bra form – poäng i nio raka – innan man åkte på rejält med pisk senast mot Falun, och jag tror absolut man kan studsa tillbaka här, nu dessutom med Christian Mattsson tillbaka i uppställningen. Helsingborg har ett stort frågetecken för målmaskinen Daniel Johnsson som varit sjuk, och kan han inte vara med minskas skåningarnas slagstyrka betänkligt, även om Jonathan Paulsson är tillbaka i kassen. Drar nog in en etta, faktiskt.

Tisdag:

Storvreta – Thorengruppen 1: Storvreta är i bra form – fyra segrar, ett kryss och en torsk på de sex senaste – och den här matchen känns som en given etta eftersom Thorengruppen knappas uppvisat några sprakande resultat på bortaplan hittills. Jimmie Pettersson och Henrik Stenberg är i makalös form för Uppsalalaget, och de kommer säkert lasta in ett knippe pinnar här också.

Växjö – Warberg 1: Växjö har aldrig förlorat mot Warberg i seriesammanhang och det finns ganska mycket som talar för att den sviten fortsätter: tabellplaceringarna, formen över tid, spelarmaterialet och spelplatsen. Hemmaspelande Växjö har visat bra form på sistone – 7-1 mot Karlstad borta senast, inte minst – och har en bredare spets än Warberg. Hallänningarna tog sin första trea på ett par månader senast då Sirius slogs tillbaka, men här tror jag inte man räcker till.

Onsdag:

AIK – Falun 2: När de här två lagen möttes i den tredje omgången i slutet av september, i Dalarna, så vann Falun med förkrossande 17-2. Några sådana siffror lär det inte bli tal om i Stockholm, men visst är Falun storfavoriter och borde plocka hem den här matchen. AIK är vassa framåt och går rakt på mål, men här måste man vara lite mer cyniska, spela lite mer tråkigt, annars kommer det rassla iväg.

Karlstad – Sirius X: Här kommer ytterligare en av de här viktiga matcherna på nedre halvan av tabellen. Inför veckans matcher står hela fyra lag på 18 poäng – både Karlstad och Sirius – där det sämsta laget ligger under nedflyttningsstrecket (just nu Karlstad). Samtidigt har alla lag bara tre pinnar upp till slutspel. Galet jämnt. I kraft av hemmaplan och skaplig form (innan 1-7-torsken mot Växjö senast) så är Karlstad favoriter, men jag tror Sirius kan gneta till sig ett kryss. Det blev 3-3 i höstens första möte, och kan bli något liknande här.

Pixbo – Höllviken 1: Pixbo slog tillbaka Thorengruppen med 7-5 innan nyår, och nu väntar en ny nykomling i form av Höllviken – och då lär det bli en ny seger. Skåningarna gjorde en bra match mot Storvreta senast, vann skotten med 37-19, men föll på att gästerna hade en vassare spets. Det känns lite liknande här, Pixbo har en både spetsigare och bredare spets – och det lär avgöra. Pixbo hade till exempel hela sju (!) olika målskyttar senast.

***

Då inleder vi denna innebandyintensiva vecka.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB