Startsida / Inlägg

Tar Dalen bussen till hemmamatchen?

av Jonas Gustavsson

Det är ganska galet när man läser Dalens hemmastatistik.
Umeågänget är ju traditionellt välkända för att vara ett starkt hemmalag, men så har det inte varit den här säsongen.
Laget vann premiären mot Storvreta, de regerande mästarna, och det var ett styrkebesked, men man var inte helt chockad eftersom Dalen är så starka på just hemmaplan.
Men sedan har framgångarna uteblivit.
Sju hemmamatcher till:
Noll trepoängare.
En övertidsvinst.
Två övertidsförluster.
Fyra förluster.
Sju inspelade poäng totalt på åtta hemmamatcher. Ett snitt på under en poäng per match på hemmaplan alltså.
Ifjol vann Dalen tio av tretton hemmamatcher. Hade ett poängsnitt på nästan 2,5 poäng per hemmamatch.
Jag har ingen bra analys av varför Dalen fallerat på hemmaplan, men det är säkerligen en mix av många olika saker.
Blickar man i statistiken så är det tydligt att både boxplay och effektiviteten framåt är skarpare borta än hemma.
Kanske kan man damma av en klyscha: Dalen kan spela sitt tajta spel borta utan att känna sig tvingade att bjuda upp, medan man hemma känner ett större behov av att spela publikfriande och därmed öppnar upp sig.
Oavsett.
Klart är att det måste åtgärdas om Dalen ska avancera i tabellen och få hemmafördel i kvartsfinalspelet.
För det är hemmaspelet som gjort att man dalat ner till en åttondeplats i sammandraget. Man har fem poäng ner till jagande Karlstad, och dessutom två matcher färre spelade än värmlänningarna, så det är ingen panik när det gäller att bli ett av de åtta bästa lagen ännu, men det är klart att hemmaspelet är den stora nyckeln för att Umeågänget ska bli ett hot framåt vårkanten.
Kanske dags att plocka fram vidskepligheten.
Blir det så att Dalen tar bussen till hemmamatchen mot Helsingborg under lördagen?

***

Dags att tippas helgens matcher, och herrarna är först ut.

Lördag:

Dalen – Helsingborg 1: Alltså, någon gång måste väl hemmaformen vända för Dalen? Umeågänget vann premiären, sedan har laget spelat sju raka hemmamatcher utan att ta någon trea och står just nu på tre raka hemmaförluster. Laget har dessutom dalat ner till åttondeplatsen i tabellen, och måste börja plocka pinnar för att säkra sin slutspelsbiljett. Helsingborg blandar och ger – så jag tror Dalen tar den här matchen.

Söndag:

Växjö – Thorengruppen 1: Växjö står på tre raka segrar, har visat bra form under en längre period, och bör också vinna mot Thorengruppen på hemmaplan. Nykomlingen har haft trubbel på bortaplan hela säsongen, även om man stod upp bra mot Storvreta i senaste omgången. Växjö har en både bredare och vassare spets än gästerna, och det avgör.

Sirius – Höllviken 2: Här kommer ytterligare ett av ångestmötena i den riktigt tajta bottenstriden. Höllviken har visat upp väldigt bra form på slutet där man vunnit två av de tre senaste (1-0 mot Pixbo senast!) och även pressade Storvreta. Kampen mot Sirius blir mot ett annat typ av motstånd än de senaste matcherna, men jag tror man har offensiven för att luckra upp hemmalaget. Sirius har en del jobbig frånvaro just nu och formen känns sisådär.

AIK – Warberg X: På tal om viktiga matcher i bottenstriden. AIK har bara spelat in tre poäng på de sex senaste matcherna och är på väg att bli indragna kring nedflyttningsstrecket på allvar, speciellt om det blir förlust mot Warberg. Hallänningarna har gjort en nystart med Ulf Hallstensson i båset och man har sett vassare ut på slutet. Svår match, drar in ett kryss.

Mullsjö – Falun X: Kul repris på förra vårens kvartsfinalrysare – som kryddats ytterligare av Faluns 13-4-överkörning i Jalas Arena i höstas. Det blir ingen sådan överkörning den här gången. Mullsjö har varvat upp ordentligt, har poäng i elva raka matcher och har vunnit fyra raka bataljer. Jag tror västgötarna tar poäng här också och smyger in ett kryss, även Falun går in som lite favorit (som man alltid gör).

Damerna då!

Söndag:

Dalen – Karlstad 2: Dalen är på allvar på väg att bli indragna i nedflyttningsstriden. Umeålaget föll mot Warberg senast och har nu bara tre poäng ner till strecket – och måste börja spela in lite segrar snart (en trea på de elva senaste). Karlstad bröt ner sitt bortaspöke innan jul, och jag tror man ta nya bortapoäng här.

Endre – Kalmarsund 1: Två lag som brottas med form och resultat just nu, där Endre har fem raka förluster och har halkat utanför slutspelsplatserna medan Kalmarsund är jumbo och alltjämt väntar på säsongens första seger. Endre går in som favorit, har ett bättre lag – och skriker efter trendbrott. Jag tror Endre ta det här.

Pixbo – Linköping 1: Vi har vant oss vid att segermaskinen Pixbo brukar rulla, men laget har faktiskt bara spelat in sex poäng på de fem senaste matcherna och föll borta mot Täby senast. I första mötet mot Linköping blev det en klar 9-1-viktoria, men östgötskorna har växlat upp sedan dess – men inte så mycket att det kan bli poäng. Pixbo tar det här.

Kais Mora – Iksu 2: Kais Mora är i bra form och vräker in mål just nu (30 mål på tre matcher). Spetsarna är i kanonform. Så det blir ett riktigt stormöte mot överlägsna ettan Iksu, som vann första mötet med 11-8. Iksu kliver, som i alla matcher, in som favorit – men det här blir en holmgång. Drar ändå in en tvåa.

Malmö – Warberg 1: Efter en fin segerrad så har det blivit två raka förluster för Malmö, men hemma mot Warberg har man en fin chans att studsa tillbaka och ta en ny trea. Warberg gjorde en stark insats senast mot Dalen och tog en värdefull hemmatrea, men det blir tuffare mot skånskorna. Känns som en ganska solid etta, faktiskt.

Täby – Tyresö-Trollbäcken 1: När lagen möttes i den andra omgången så vann Täby först efter övertid, men det har hänt en hel del sedan dess och Täby har – trots några stjärntapp, bland annat Jenny Gustafsson – visat att man vill tampas om medaljerna på allvar. Dessutom har man vunnit allt på hemmaplan hittills, och den sviten lär överleva den här matchen också.

Måndag:

Uppsala – Rönnby 2: Svårtippad match mellan två lag som slåss om de fyra slutspelsplatserna bakom de fyra stora. Uppsala har brottats med formen en tid men vann mot Kalmarsund senast. Rönnby har flera imponerande resultat den senaste tiden och går in som favorit – men det lär bli en tät och jämn batalj. Noterbart är att Uppsala kommer hem efter fem raka bortamatcher – och man har inte lirat hemma sedan 19 november.

***

Full bevakning på söndag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB