Startsida / Inlägg

Tre lag som har en del att bevisa

av Jonas Gustavsson

16 november skrev jag att slutspelståget kanske går redan där och då.
Jag skrev också att jag hoppades att jag hade fel.
Jag lägger mig platt.
Jag hade fel.
Jag ska vara ärlig och säga att jag inte trodde att AIK skulle ha förmågan eller kunnandet att blanda sig i slutspelsstriden, men det har man bevisligen lyckats med.
Därmed är det nio lag som slåss om åtta slutspelsplatser (nej, jag tror inte Sirius orkar hela vägen, men jag kan ha fel igen).
Det vore så klart en stor sensation om AIK går till slutspel.
Men kanske en ännu större sensation om Dalen eller Helsingborg INTE går till slutspel. Visst, jag tippade Helsingborg som nia inför säsongen, samma position som man just nu har i tabellen, men med tanke på spelet man visade upp under inledningen av säsongen så vore det ändå anmärkningsvärt om man inte är med när det hela ska avgöras. Samma med Dalen, som var bra redan ifjol och som uppgraderat laget till i år.
Det återstår nio omgångar och sju till nio matcher för varje lag att spela vilket innebär att 21-27 poäng per lag kan inkasseras, så det är mycket kvar att spela om och det hinner hända en hel del innan vi glider in på slutomgångarna – men redan nu känns det som att vi kommer få en otroligt häftig slutspurt i SSL.
Det gäller både slutspelsstriden och bottenstriden.
Det vi kan konstatera är att januari  – precis som många flaggade för – blev en månad som pekade ut en hel del av färdriktningen i serien. En månad med intensivt schema mitt i serielunken som sållat agnarna från vetet.
Är man bra i januari, hittar ett matchvinnande spel, så rasslar poängen in snabbt och det ger utslag i tabellen.
Jag roade mig med att räkna ut poängsnittet i just januari.
Det snittet avslöjar att Linköping, Falun, Växjö, AIK, Mullsjö och Storvreta har gått bäst – och där är det ju AIK som sticker ut.
Samma snittuträkning visar att Sirius varit överlägsna sina bottenkonkurrenter, och det har också gjort att man lämnat bottenstriden och låter fyra andra lag göra upp om två SSL-kontrakt.
Snittet avslöjar också att tre lag måste steppa upp:
Pixbo, Dalen och Helsingborg.
Tre lag som ett tag såg ut att glida mot säkra slutspelsplatser, men som alla nu är inblandade kring slutspelsstrecket.
Pixbo har fortfarande tre poängs marginal ner och en match mindre spelad än konkurrenterna, men måste börja leverera.
Dalen, semifinalister ifjol, har rasat till åttondeplatsen och har bara en poängs marginal ner till strecket.
Helsingborg har bara jumbon Warberg bakom sig när det gäller januaris poängsnitt. Skåningarna toppade en haltande tabell när vi firade nyår – men efter en svag första månad 2017 så är laget vips nia i sammandraget, utanför slutspelet.
Nu börjar februari.
Slutspurten på serien.
Pixbo, Dalen och Helsingborg är tre av lagen med mest att bevisa.

***

FORMKOLL I JANUARI
(baserat på poängsnitt eftersom lagen spelat olika antal matcher)

1 Linköping 2,63
2 Falun 2,38
3 Växjö 2,00
4 AIK 1,89
5 Mullsjö 1,86
6 Storvreta 1,71
7 Sirius 1,56
8 Pixbo 1,17
9 Höllviken 1,14
10 Dalen 1,00
11 Thorengruppen 0,88
12 Helsingborg 0,75
12 Karlstad 0,75
14 Warberg 0,43

***

Dags att tippa veckans matcher.

Tisdag:

Helsingborg – Höllviken 1: Derby i Skåne och det väntas bli publikfest i Helsingborg Arena där man hoppas på runt 4 000 åskådare. Det vore en inramning som heter duga. På planen möts två stukade lag. Helsingborg hade en svag januari och tog bara sex poäng på åtta matcher vilket gjort att man rasat från toppen till niondeplatsen i tabellen, och Höllviken, som sliter för nytt kontrakt, har bara två poäng på de fyra senaste. Helsingborg brukar vara bra hemma och är favoriter här – och jag tror också att man pallar pressen.

Onsdag:

Falun – Thorengruppen 1: Thorengruppen har gjort några bra matcher på slutet och chockade ju också Falun i höstas när man vann på hemmaplan, men den här fajten är jag ganska säker på att Falun tar tämligen komfortabelt. Dalalaget kommer inte underskatta nykomlingen med tanke på senast, är rejält taggade efter förlusten mot Storvreta senast och är väldigt, väldigt bra på hemmaplan. Svårt att se något annat än en etta.

Dalen – AIK X: Svårtippad match mellan två lag som slåss för att nå en slutspelsplats – och det är oerhört viktiga poäng på spel. Sjuan AIK har 37 pinnar, åttan Dalen 36 pinnar – och nian Helsingborg skuggar på 36 poäng. Dalen har mött de fyra bottenlagen i de fyra senaste omgångarna och spelat in sju av tolv möjliga poäng, ett ganska svagt facit om man har slutspelsambitioner. AIK har tre raka hemmasegrar – men två raka bortaförluster. Nja, drar in ett kryss.

Karlstad – Storvreta 2: Kampen för nytt kontrakt går alltjämt vidare för Karlstad som efter blott en pinne på sex matcher lyckades övertidsvinna i nyckelmatchen mot Warberg senast. Att vinna mot ett stabilt Storvreta blir dock väldigt svårt. Gästerna känns på gång, 9-2-vann borta mot Helsingborg och 6-3-besegrade Falun hemma innan uppehållet, och borde ta den här matchen också. Viskas om att Alexander Rudd gör comeback, dessutom.

Mullsjö – Linköping X: Två av SSL:s främsta maskiner mot varandra. Mullsjö har poäng i 17 av de 18 senaste matcherna, Linköping har poäng i 16 av de 18 senaste matcherna. Båda har dessutom bärgat tre raka trepoängare. Det här är två lag som lyckas gneta till sig poäng i så gott som varje match – därför doftar det ju också kryss lång väg. En match som kan gå hur som helst, faktiskt.

Torsdag:

Warberg – Pixbo 2: I första västkustderbyt så vann Warberg efter övertid, och det här kan också bli en nagelbitare. Båda lagen är i stort poängbehov, vilket sätter en riktigt bra krydda på den här matchen. Warberg slåss med näbbar och klor för att behålla sin SSL-status och Pixbo letar efter en väg ur sin svacka och har bara har tre poängs marginal ner till slutspelsstrecket (en match mindre spelad än konkurrenterna, men ändå…). Pixbo är favorit i kraft av tabellplacering och lag, men jag tror det blir en ganska jämn historia. Dock: Pixbo vinner till slut.

***

Kul innebandyvecka!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB