Alltså – vilken dramatik som derbyt mellan Höllviken och Helsingborg bjöd på.
Det kändes ju som Höllvikens match.
Det blev det också.
Men det satt hårt åt.
Det såg ju ut som att hemmalaget skulle gå mot en säker seger där i mittperioden när man sprang ifrån till 5-2.
Helsingborg hämtade upp till 5-5, men Jonathan Skoglösa och hans lagkamrater hann knappt jubla klart innan Johannes Wilhelmsson sköt 6-5.
Som sagt, det kändes som Höllvikens match.
Men sedan gjorde Linus Nordgren 6-6.
Något som stod sig till slutet.
Då fick Höllviken powerplay med två minuter kvar – ett ypperligt läge som blev ännu bättre när man en minut senare fick straff.
Vem man skickar fram?
Christoffer Andersson.
Den 20-årige SSL-rookien som varit skadad, som gjorde smygcomeback mot Mullsjö senast, som bara spelat ungefär en minut i matchen, i det powerplay som man hade när straffen kom.
Egentligen skulle Daniel Persson slå straffen, men han kände att Helsingborgs fantomkeeper Jonathan Paulsson kunde honom för bra, och lämnade över till Christoffer Andersson.

Som varit skadad.
Som spelat en minut.
Som fick hela Höllvikens SSL-existens på sina unga axlar.
Men han pallade pressen.
Gjorde 7-6.
Som gav tre poäng – och fortsatt hopp om nytt kontrakt.
Ett vågat drag som blev ett genidrag.
Starkt att gå in och sätta den straffen i det läget, alltså.
– Det är klart jag var nervös. Nästan lite skakig. Men när jag väl kom fram så kände jag mig säker på min grej, jag körde en variant jag kan. Det var obeskrivligt skönt att sätta den, glädje och lättnad på samma gång, sa Andersson.
I och med den segern så är bottenstriden ett riktigt getingbo inför slutspurten.
Warberg vann mot Pixbo och Karlstad föll mot Storvreta, det innebär att Warberg, Karlstad och Höllviken, i den ordningen, ryms inom två poäng med bara två omgångar kvar att spela.
Laget med minst press på sig?
Höllviken.
Nykomlingen som slåss mot klassiska Warberg och satsande Karlstad.
Nykomlingen som visat att man har en 20-åring med nerver av stål.
Den här bottenkampen är något alldeles, alldeles extra.

***

Warberg har vaknat.
6-2 mot Pixbo.
Det inger respekt.
Även om Pixbo saknade stjärnor som Martin Östholm, Daniel Calebsson och Patrik Malmström.
Men Warberg hade het, hetare, Daniel Karlander.
Han gick i bräschen, satte hälften av målen och inte minst den så viktiga 4-2-bollen bara 24 sekunder in i tredje perioden, det där målet som gav den extra luft och energi som man behövde i tredje, som tog udden av Pixbo lite grand.
Sista perioden, föresten…
Fyra raka Pixbo-utvisningar.
Den mest tveksamma blev väl den mest kostsamma för Pixbo också.
För Victor Ferraresi gjorde ett graciöst fall, rejält överdrivet, när han fick en liten knuff av Jens Milesson. För oss som har repriser så var förstärkningen övertydlig, men Milesson fick en tvåa och under det powerplay-spelet punkterade Daniel Karlander matchen med sitt 5-2-mål.
Men vad är det de säger?
I krig och kärlek är allt tillåtet.
Men det var inte snyggt.
Därmed inte sagt att Warberg ändå vann rättvist. Man var hetare, hungrigare, mer på – och sprudlar faktiskt av självförtroende, den där känslan som man hittade i nyckelfajten mot Höllviken och som man sedan byggt vidare på.
Warberg spelar med en helt annan självklarhet än tidigare.
Nu är man i förarsätet i bottenstriden.
Men det är tajt.
Riktigt tajt.

***

Det är alltid lätt att tycka saker när man sitter med facit i hand, men Karlstad skulle nog gjort en ändring på tränarsidan något tidigare än man faktiskt gjorde för värmlänningarna har verkligen fått ett lyft sedan Alexander Bugarski tog över rodret.
Visst, laget har torskat matcher, men man är med i matcherna bättre och försvarsspelet är inte alls lika ihåligt som det stundtals varit tidigare.
Matchen mot Storvreta blev ett nytt bevis.
Laget stod upp, krigade och var med hela vägen in i mål.
Kunde mycket väl ha vunnit.
Storvreta hade ju mest boll i hela matchen – och inledningen av den tredje perioden var inget undantag. Bugarski valde att ta en timeout efter knappa tolv minuter för att se till att samla ihop styrkorna – och knappa två minuter senare kom chocken:
Anton Vestlund sopade in 4-3 och satte Karlstad i förarsätet.
En skräll på gång?
Ändå inte.
Niklas Winroth kvitterade bara 14 sekunder senare och med bara dryga minuten kvar så avgjorde Jimmie Pettersson med ett konstmål när han med ryggen mot mål knackade in bollen med en backhand.
Skickligt.
Turligt.
Och så klart otroligt tungt för Karlstad som var på väg att sno en så viktig pinne i den tajta bottenstriden.
Spelet som Karlstad har nu ger ändå hopp inför avslutningen måste man säga. Det finns en större tro på det man gör, en offra sig för varandra-mentalitet som lyser i försvarsspelet.
Storvreta?
Två grejer:
Nicklas Paulssons osannolika målsvit fick ett slut och stannade vid sju matcher.
Storvreta vann åttonde (!) raka matchen och har cementerat en topposition i tabellen.

***

I skuggan av bottenkampen så slog Alexander Galante Carlström där där rekordet som vi bara väntat på:
Målrekordet i SSL.
Först tangerade han rekordet med mål nummer 60 när han gjorde 2-0 i inledningen av matchen.
Sedan, i mitten av tredje, så smackade han in 3-4-reduceringen – hans 61:a mål i år vilket innebär att han nu slagit rekordet för antal mål under en säsong i SSL.
Innan matchen var över så hade han också gjort mål nummer 62.
Det här är ju en säsong då massor av spelare i SSL klår sina tidigare toppnoteringar, till stor del tack vare att antalet matcher är utökade i år, från 26 till 32.
Men när Johan Anderson satte sitt målrekord på 60 påsar så gjorde han det på 30 matcher.
Vilken match spelade Galante Carlström idag?
Nummer 29.
Så det går inte peka på antalet matcher, Galante har slagit rekordet på färre matcher än Anderson spelade.
Sedan är det ju två matcher kvar i år och Galante Carlström kommer säkerligen att bättra på sitt rekord. Det skulle förvåna om han inte gjorde det.
Det är bara att buga och bocka för målskyttarnas målskytt och jag tänker inte ösa på med fler superlativ – för det mesta är redan sagt om den suveräne poäng- och målligaledaren.
Matchen då?
Ja, oväntat jämn av det jag såg, även om Falun kunde springa ifrån och vinna med tämligen klara 8-4 till slut.
Thorengruppen ledde med 4-2 efter halva matchen, innan Falun lyckades hämta ikapp och vända.
Emil Johansson hade stor del i det. Han serverade Galante Carlström till 3-4-kassen i boxplay, hittade Rasmus Enström vid bortre stolpen fram till 4-4, fanns med i förarbetet till Casper Backbys 5-4 och gjorde sedan själv 6-4.
Snacka om matchvinnare.

***

Uppsatt på önskelistan:
En slutspelsserie mellan Linköping och Mullsjö.
Det hade garanterat blivit en riktig holmgång mellan två slutspelsbyggda, fysiska och halvgriniga lag som hade bjudit på gigantisk underhållning, ett antal sudden-matcher och säkerligen en serie som levt över sju matcher.
Båda lagen har varit väldigt konsekventa i sitt spel under lång tid, går sällan från matcher utan poäng och är oerhört starka i slutskedet.
Mötet i Östergötland blev ett nytt bevis för allt det där:
En kamp över 60 minuter – och en timmes spel som inte räckte för att skilja lagen åt.
Lagen följdes åt hela vägen och inget lag ledde någon gång med mer än ett mål.
Kim Ganevik såg ju ut att bli stor matchvinnare för Mullsjö när han utnyttjade ett hemmamisstag och smackade in 5-4 med mindre än två minuter kvar.
Efter målet stirrade han provocerande på hemmapubliken.
Det fick han dock äta upp.
Det på grund av, eller tack vare beroende på hur man ser det, Gustav Fritzell.
Det var Fritzell som hade gjort 4-4 målet i mitten av den sista perioden, och det var han som spelade fram Tobias Gustafsson som kunde bomba in 5-5-bollen med bara 45 sekunder kvar att spela.
Sedan avgjorde Fritzell också på övertid, då han fick en halv sekund i frihet i slottet och smackade in 6-5-bollen.
Snacka om att bli matchhjälte – och totalt svarade 23-åringen för fyra poäng vilket också innebär att han slagit sitt eget poängrekord för en SSL-säsong (gjorde 31 pinnar ifjol, har gjort 33 i år).
Men det bestående minnet:
Kampen.
Holmgången.
Wow.
Som sagt:
En slutspelsserie mellan de här två lagen hade blivit episk.
Martin Karlsson mot David Gillek.
Bara det.
Journalisterna hade fått sina citat i alla fall.

***

En liten bonus och artikel från det första historiska derbyt mellan Djurgården och AIK i tävlingssammanhang: