Startsida / Inlägg

Vill någon åka till Umeå i år, eller?

av Jonas Gustavsson

Bottenstriden är det absolut hetaste i slutomgången i SSL.
Men jag är också otroligt nyfiken på slutspelsvalen.
I år har man tack och lov tagit bort det hemska semifinalvalet som gjordes innan kvartsfinalerna, som gjorde att ett sämre rankat lag kunde ärva ett bättre placerats lag väg i slutspelet.
Nu är det istället val inför kvartarna och sedan möts man enligt tabellplaceringarna (bästa mot sämsta lag) i semin.
Visst, det kan kännas lite befängt att blanda två olika modeller, men det här är i alla fall bättre än det var innan – även om jag gärna hade sett ett val även inför semifinalerna.
Hur kommer lagen att välja då?
Det är faktiskt knivigt – och vi vet ju inte exakt hur tabellen kommer se ut förrän sista omgången är spelad heller. I vilken ordning lagen väljer, och vilka man har att välja mellan, spelar så klart stor roll.
Men jag kör ett resonemang utifrån olika scenarion:
Falun är klar serietta och väljer först. Står mellan Pixbo och Helsingborg – men jag tror man tar Pixbo. De har varit svaga under våren, haft problem i slutspel och det är dessutom närmare geografiskt.
Tvåan – oavsett om det blir Storvreta, Växjö eller Mullsjö – kommer att ta Helsingborg. Storvreta och Mullsjö gör det garanterat. Om Växjö har Mullsjö som val så är det inte omöjligt att man väljer dem, men lutar nog åt Helsingborg ändå.
Sedan är det tuffare.
Jag tror ingen vill åka till Umeå.
Utom möjligtvis Storvreta.
Storvreta har usel statistik mot både Dalen, Mullsjö och Linköping – bara tre poäng på sju matcher mot trion – och har ett knivigt val. Men blir Storvreta trea och Pixbo, Helsingborg är valda, så tror jag ändå man tar Dalen – det är nog det bästa valet av tre lag som haft väldigt svårt för.
Om Växjö eller Mullsjö blir trea så tror jag ingen av dem väljer Dalen. Resan blir för tuff helt enkelt.
Kan Växjö välja Mullsjö så är det ingen tvekan, då väljer man västgötarna, men jag tror också man väljer Linköping framför Dalen trots att man torskat alla tre mötena mot östgötarna i år.
Samma för Mullsjö – som lär välja Linköping före Dalen. Mullsjö har en seger och två kryss (en torsk efter sudden där) mot Linköping i år.
Om resultaten går som jag tippar i slutomgången och Storvreta blir tvåa, Mullsjö trea och Växjö fyra så blir kvartarna så här:
Falun – Pixbo
Storvreta – Helsingborg
Mullsjö – Linköping
Växjö – Dalen
Det hade ju varit sjukt kul: årets etta Falun mot förra årets etta Pixbo, Mika Kohonens nya lag mot hans gamla lag, maskinerna Mullsjö och Linköping mot varandra i ett slag som är omöjligt att förutse, och en repris på den galna serien mellan Växjö och Dalen från ifjol.
Men vi får se hur det blir i verkligheten.

***

Hur går det i den där rafflande bottenstriden då?
Det är närmast nog omöjligt att sia om.
Alla kan ta poäng i sina matcher – men alla kan lika gärna torska.
Jag har tippat matcherna nedan – att både Höllviken och Warberg snor en poäng av Växjö respektive Linköping, och att Karlstad vinner mot AIK, och då blir det Warberg som på bäst målskillnad håller sig kvar.
Men som sagt.
Det kan blir hur som.
Just nu känns det dock som att Warberg klarar det här.
Hallänningarna har bäst utgångsläge och bäst form.

***

Tippning av sista herromgången som liras på lördag:

Dalen – Falun 2: Dalen har ryckt upp sig något på slutet och tog en imponerande seger mot Storvreta när man säkrade sin slutspelsbiljett – och man kan absolut lugga Falun också, men det tror jag inte att man gör. Lurig match då lagen inte har något att spela för egentligen, eftersom Falun är klar etta och Dalen inte kan nå någon hemmaplansfördel i kvarten.

Sirius – Thorengruppen 1: En mellanmjölksmatch mellan två lag som inte har ett dyft att spela om. Thorengruppen lär på grund av markant sämre målskillnad (22 mål) inte kunna gå om Sirius heller (11-0… nej, känns inte realistiskt) om man nu vill jaga placeringar. Sirius kan nå niondeplatsen, men inte mer än så. Drar in en etta eftersom Sirius lär ha mest motivation då man säkerligen vill avsluta snyggt hemma.

AIK – Karlstad 2: Karlstad måste ta tre poäng här och samtidigt hoppas på att Warberg och Höllviken tar noll för att hålla sig kvar i SSL. Men det är inget osannolikt facit alls – för på pappret så har ju Karlstad den lättaste matchen. AIK har inget att spela för – men det gör dem också obehagliga, för de brukat trycka på gasen oavsett. Plus har hemmaplan. Tror faktiskt ändå att Karlstad tar en trea här.

Mullsjö – Helsingborg 1: Mullsjö är en maskin och kommer inte att slå av på takten i sista matchen heller, för tabellplaceringen – där man kan bli allt från tvåa till femma, spelar stor roll. Blir man tvåa så kan det mycket väl bli Helsingborg i kvarten – men blir man till exempel fyra lär det bli resa upp till Umeå för att möta Dalen. Mullsjö kommer ösa på för att vinna, helt klart. Om inte annat för att bli minst fyra och få hemmaplansfördel i kvarten.

Växjö – Höllviken X: Höllviken har verkligen luft under vingarna efter det sena segermålet mot Helsingborg och den starka segern mot Pixbo – och man kommer vara rejält taggade inför den här matchen. Samtidigt går Växjö för andraplatsen – så hemmalaget kommer inte ge sig frivilligt. Jag tror skåningarna kan sno en pinne här – för jag tror deras motivationsdunk kommer vara mer välfylld än Växjös.

Linköping – Warberg X: Warberg har blivit ett nytt lag de senaste omgångarna, spelar med en annan självklarhet och ett annat självförtroende, så jag skulle nästan bli förvånad om man inte snor en pinne mot Linköping. Östgötarna är grymt bra, spelar för att kunna få hemmafördel i kvarten och är revanschsugna efter torsken mot Helsingborg senast, men… Warberg kommer vara hungrigare.

Pixbo – Storvreta 2: En intressant match, för det är ju inte helt osannolikt att det här är en försmak på en kvartsfinal (om Storvreta blir tvåa och Falun väljer Helsingborg). Oavsett, Pixbo har gått kräftgång den senaste tiden och det bådar ju inte gott inför ett slutspel där man fått härdsmälta två år i rad. Storvreta har å andra sidan sett bra ut länge även om man inte glänst de två senaste matcherna – men det här tar mästarna.

***

Damerna lirar dubbelhelg – här är tippning av första rundan!

Torsdag:

Kais Mora – Rönnby 1: Två stukade lag efter senaste omgången där Kais Mora fick 1-4-pisk mot Endre borta och där Rönnby 3-8-föll hemma mot Karlstad. Kais Mora är i grunden ett bättre, och framförallt mer erfaret, lag och det lär ge utslag här. Dunkar in ettan.

Fredag:

Dalen – Täby 2: Dalen har säkrat sitt kontrakt och har alltjämt chansen att nå slutspelet, men förutom att vinna själva så måste man få ett gäng resultat med sig. Jag tror inte man klarar det. Täby har gjort en kanonsäsong men har nu förlorat fyra raka matcher – men jag tror man hittar tillbaka till den vinnande banan här.

Tyresö-Trollbäcken – Iksu 2: Enkla förutsättningar för TT. Det måste bli tre poäng, plus noll poäng för Warberg, för att det inte ska bli helt klart att man åker ur SSL. Iksu har vunnit alla utom en match i år och känns urstarka – så att TT skulle ta någon pinne här förefaller högst osannolikt.

Karlstad – Linköping 1: Linköping har säkrat SSL-kontraktet och har chans på slutspel, men jag tror det blir svårt för östgötskorna att nå dit. Man har fem poäng upp till åttan Uppsala, men måste också förbi både Malmö och Dalen i så fall, plus att man har absolut sämst målskillnad bland kombattanterna. Nej, det går inte. Dessutom vinner Karlstad den här matchen.

Uppsala – Endre 2: Uppsala hade chansen att mer eller mindre stänga slutspelskampen senast men föll mot Malmö efter ett sent skånskt segermål. Nu är fjolårets succélag pressat och har bara tre poäng ner till strecket. Man har dessutom Iksu och Täby i sista omgångarna, så frågan är om det inte måste bli en trea här för att det ska bli slutspel. Tror dock inte man klarar det, Endre är bra just nu.

Pixbo – Warberg 1: Warberg fixade i praktiken kontraktet i förra omgången och kan gå in ganska avslappnat och bara spela ut mot Pixbo – men klasskillnaden är för stor för att man ska kunna störa mästarna. Pixbo vinner det här komfortabelt, tippar jag.

Malmö – Kalmarsund 1: Malmö har slagläge på sista slutspelsplatsen och ska så klart slå tillbaka jumbon Kalmarsund. Och det måste man göra om det ska bli slutspel, för sedan har man Endre borta och Iksu hemma och där kan man inte räkna med speciellt många poäng. Men den här fajten tar man.

***

Bevakning både fredag kväll och lördag seneftermiddag!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB