Startsida / Inlägg

Finaltipset 2017

av Jonas Gustavsson

Sju månader av blod, svett, tårar, vackra mål, fula mål, glimrande segrar och bittra förluster har stakat ut vägen till säsongens enorma crescendo, den sista och rafflande scenen som sätter pricken över i på en fantastisk säsong, tillfället som ska kröna mästare och mästarinnor. 28 lag har blivit fyra – och bara två kommer få sträcka händerna mot Globens kupolformande tak på lördag. Men vilka två…?
För tredje säsongen i följd gör jag en rip-off på Per Bjurmans bejublade finaltips inför Stanley Cup, men innebandy-style, och låter helt enkelt ett gäng personer tippa hur det går i finalerna där Iksu ställs mot Kais Mora på damsidan och där Falun möter Växjö på herrsidan.

Varsågoda:

Iksu-Mora 5-3. Att Iksu är världens bästa innebandymaskin är ingen nyhet. Inte heller det faktum att maskinen havererar när den ska gå på högsta varv. Därför är Umelagets finalnerver en minst lika stor motståndare som Mora. Det kan bli en magstark thriller! Inför säsongen kunde man konstatera att Iksu toppat medan Mora tappat. Jag tror också att detta fäller det slutliga avgörandet. Iksus bredd pumpar musten ur ett tunnare Mora. Dalalaget ska för övrigt ha en eloge för att ha tagit sig till Globen. För Iksu krävs däremot SM-guld för att få ett godkänt betyg. Ibland är idrotten väldigt hård.
Falun-Växjö 8-3. Att Växjö tagit sig till SM-final är ett stort positivt steg för svensk innebandy. Deras kompromisslösa offensiv kommer förhoppningsvis att bilda skola. Dels gillar publiken detta, dels måste det vara mycket roligare för både unga och äldre spelare att lira Nordénsk innebandy. Men att i sitt första finalbesök rå på Falun blir en för tuff utmaning. Falun har det som Växjö än så länge saknar, framför allt rutin och en hel hög med världsspelare som kan styra upp matchen om den går åt fel håll. Det finns risk för en urladdning där Galante och hans kamrater har 4-0 efter 10 minuter. Visst är Växjö bra. Men Falun är bäst i världen.
Micael Fasth, innebandyorakel på TV4 Sport

I mina ögon går vi mot en finaldag med två stora favoriter på papperet. På herrsidan är Faluns rutin och spetskompetens i form av Galante-Carlström, Enström och Johansson ett rejält trumfkort. Det som talar mest mot Växjö är att de aldrig varit i en final tidigare. Vi har sett genom åren att det är väldigt svårt att komma till en final för första gången och gå vinnande från matchen. Därför tror jag att Falun vinner med 7-4.
På damsidan är Iksu kanske till och med större favoriter än Falun. Slår man ut spelare för spelare så är det kanske Amanda Hill, Anna Wijk, Therese Karlsson och kanske Elin Reinestrand i Mora som skulle ta en plats i Iksus lag. På övriga platser är Iksu starkare. Men vad spelar det för roll när Mora har Therese Karlsson som stänkte in sex mål i den avgörande semifinalen mot Täby och dessutom världens bästa spelare i Anna Wijk? Ja, men ändå en hel del. Iksu är så pass starka att jag faktiskt inte kan se annat än att Iksu tar guldet. Jag tippar att matchen slutar 5-3.
Lars Lindberg, innebandynörd, C More-kommentator och grundare av podden Plastpodden 2.0

Falun-Växjö 4-2: Två storvuxna VM-finalkeeprar håller nere siffrorna. Den här gången tar Johan Rehn revansch på Eero Kosonen. Växjö har bredden men när det hela ska avgöras sista 10 minuterna är det mycket speltid på Faluns spets i förstafemman som avgör.
IKSU-KAIS Mora 6-3: Umeålaget har oändligt många potentiella matchvinnare och det räcker med att en eller två av dem har en bra dag. Mora kan matcha IKSU på två-tre spelare men över tre femmor är man för tunna.
Henrik Jansson, redaktör på innebandymagazinet.se

Förra året lyckades jag på något sätt ha rätt när jag tippade både dam- och herrfinalen. Därför tar jag för givet att jag har fel på minst en match i år.
I herrarnas match tror jag på Falun. Märkligt att vara så säker på det, när Växjö är ett brutalt bra lag. Galante Carlström gör minst 2 mål och tar över Magnus Svenssons tron som tidernas bästa final-spelare. 6-4 Falun blir slutresultatet. Att ha Simon Palmén som tredjecenter säger det mesta om Faluns trupp. Otrolig bredd, det tåls att upprepas, och därför vinner man guld på lördag.
I damernas final tar IKSU givetvis hem det hela. Lite samma som herrarnas final, Mora är också ett rejält bra lag men IKSU är liksom för bra. Att det går att vila landslagsspelare utan bekymmer i ett slutspel, och ändå gå vidare.  Här vinner IKSU med 7-3 och man får äntligen fira. Corin Ruttiman blir matchens lirare för IKSU, och tyvärr får Anna Wijk förlora ännu en final.
Albin Skur, driver populära podden #innebandysurr

Falun – Växjö: 7-3. Seriesegraren med en Galante Carlström i högform känns som favoriter. Växjös vapen blir spelvändningarna och att Kosonen har samma form som tidigare under slutspelet. Då är han världens bästa målvakt.
IKSU – Mora: 4-5. Seriesuveränen från Umeå står inte pall för finalspöket och pressen. Mora vill ha revansch från förra årets förlust på Tele2 Arena. Om flyttryktena stämmer vill nog lagkaptenen och världens bästa spelare Anna Wijk avsluta sin sejour i Mora med ett SM-guld.
Andreas Carlson, riksdagsledamot och Mullsjö AIS-fan

IKSU vann serien i suverän stil, gjorde mest mål och släppte in minst och får ses som favoriter i SM-finalen. IKSU:s trupp innehåller många landslagsspelare och lagledningen har tvingats bänka ett par av toppspelarna. Angenäma problem kan tyckas, men vem kliver fram när det väl gäller? Och hur hanterar IKSU det stora favoritskapet? KAIS Mora har inte lika stor bredd i truppen som sin motståndare, de lever mycket på sin första femma och att landslagscentern Anna Wijk lyckas är nyckeln till vinst för Mora. Finalen spelas i en enda match och det ökar Moras chanser till guld, men jag tror ändå att IKSU vinner med knapp marginal.
Även på herrsidan finns en favorit i mycket meriterade Falun som dräller av landslagsspelare. Ingen spelare i motståndarna Växjö har någonsin spelat en SM-final vilket nästan alla i Falun har – dessutom flera gånger om. Blir det Faluns rutin och spetskompetens som går vinnande ur striden? Eller mäktar ett hungrigt Växjö-kollektiv med världens bästa målvakt stoppa favoriterna? Jag tror inte det, utan tippar på ett fjärde SM-guld till Falun.
Gittan Ahonen Gunnarzon, innebandybloggare och SVT-expert under SM-finalerna

Iksu-Kais Mora 3-4 e sd.  Det här blir en galen rysare där lagen lär följas åt hela vägen. Även om Iksu har varit en brutal segermaskin hela säsongen tror jag att Therese Karlssons målform och Anna Wijks överlägsna spel kommer bli avgörande. Samtidigt som Iksu missgynnas av den lite för enkla vägen till final. Ska vi säga Wijk till Karlsson och upp i nättaket i sudden?
Falun-Växjö 6-2. Precis som det brukar blir det ingen målfest i SM-finalen. Mot en vanlig målvakt hade Faluns fantastiska lag säkert kunna trycka dit åtta, nio och tio mål och Alexander Galante Carlström hade kunnat fira minst ett hattrick. Men Eero Kosonen kommer fortsätta storspela och ge Växjö chansen länge. Falun lär dra ifrån i sista perioden och sätter minst ett i öppen kasse. Emil Johansson blir finalens gigant med två mål och en assist.
Anders Borgström, silly season-kung och innebandyexpert på Expressen

Iksu-Mora 4-5 SD (Johanna Holmbom avgör). Har vi tidigare sett en damfinal med så många skickliga spelare på planen? Iksu har galet många spetsar, men Mora har de mest formstarka och vassaste. För Mora hänger förstås det mesta på Wijk, Karlsson och Holmbom. Och för Iksu handlar det nog mest om att hantera ett säsongslångt favorittryck som kulminerar nu. En oviss, tight och tempofylld match blir det.
Falun-Växjö 7-4. Utan att ha dubbelkollat så bör Växjö vara det enda lag som besegrat Falun i två matcher denna säsong. Det ger en extra krydda till en match som, utan denna vetskap, bara borde kunna sluta på ett sätt. Växjö har bredd men Falun större bredd. Växjö har spets men Falun mångdubbelt vassare sådan. Så länge inte Kosonen står på huvudet i kassen så vinner Falun detta. Och oavsett hur det går, hatten av för Växjös säsong och framtid.
Per Tjusberg, tränare i Pixbo

Falun – Växjö: Helt makalös match vi har framför oss. Rutin mot up and coming, revanschlust mot hunger och såklart tränarkampen i Brottman mot Nordén. Falun SKA vinna och Växjö KAN vinna. Två extremt bra lag i mycket bra form som välförtjänt står i final. Här ska jag fatta mig kort, går med den goa känslan och ställer Växjö som segrare, och varför gör jag det? För det första känns det som att Växjö på något sätt lyckas vinna matcher trots att man spelar ’’dåligt’’, kanske på grund av den finländska väggen i Eero Kosonen som kan spackla igen när han känner för det eller någon kraft längst in i truppen som gör att man aldrig ger upp. Växjös trupp har blivit ett år äldre men samtidigt blivit kryddad med några smarta värvningar som fått goda utfall under säsongen. 8-1 har man i årets slutspelsmatcher och nu på lördag tror jag man kommer bli extremt svårslagna. En sista parameter är ju faktiskt att Växjö tidigare trivts ganska bra mot Falun under säsongen där man lyckats vinna båda gångerna. 3×20 ska spelas och allt kan ju hända tills att det ska avgöras sista 10. Mitt tips lyder: 5-6 Växjö efter övertid. Pansarvagnen och fanbäraren Johan Roos trycker in segerbollen med ett slagskott från vänsterkanten i bortre klyk.
IKSU – KAIS Mora: Marig match där båda lagen har sina för- och nackdelar, även här 1:an mot 2:an i tabellen som ställs mot varandra. Mora har den enda innebandyspelaren i världen som kommer från en annan planet i Anna Wijk och IKSU har ett helt lag proppat med stjärnor så det räcker och blir över. Här ser jag inget lag som kan stoppa IKSU med det laget de har. Inför säsongen lättades det på lädret och spelare hämtades från olika håll och kanter. Alla gånger är det ju inte optimalt att ha ett bättre lag på pappret med denna gång tror jag att det är så. Under säsongen har man endast en ynka förlust under ordinarie tid, man vinner serien med hela 16 poäng och har många spelare som gör väldigt mycket poäng. Vem som helst, kan när som helst stjäla en match men jag säger att Mora inte kommer lyckas med det på lördag. Mitt tips: 8-4 och guldet går till IKSU.
Jesper Gribe, driver populära podden #innebandysurr

Herrfinalen: Av Faluns form i semifinalen att döma måste jag tippa dalalaget som vinnare. Jag såg samtliga fem matcher mot Storvreta på plats och de imponerade stort. Hade det varit bäst av sju matcher hade jag känt mig helt säker på utgången. Växjös odds ökar aningen i och med att det avgörs i en match.
Damfinalen: Iksu var allas, inklusive min, guldkandidat inför säsongen och när de nu står i Globen finns det ingen anledning att ändra på det tipset. Inte ens för Therese Karlssons målform. Iksu har en bättre bredd och det avgör. Amanda Delgado Johansson matchvinnare?
Henrik Söderlund, journalist på Upsala Nya Tidning 

IKSU-KAIS Mora. Tror och hoppas på en ytterst jämn, sevärd och dramatisk final. Amanda Delgado Johansson eller Therese Karlsson avgör, två spelare som älskar att kliva fram när det hettar till. Hmm, oerhört svårtippat, men Amanda Delgado Johansson får tipset tack vare IKSU:s enorma säsong.
Falun-Växjö. Rutin är ett ord som är intressant att fundera kring. Falun har spelat final tidigare och har en enastående säsong bakom sig. Falun får tipset tack vare sin erfarenhet från tidigare års finaler, men Växjö är ett mycket svårbesegrat lag. Det vet Falun om från föregående matcher den här säsongen…
Chris Härenstam, kommenterar SM-finalerna i SVT

Det blir en skräll. I det att IKSU får vänta ännu en säsong på att vinna. Det blir Falun och KAIS Mora som vinner det här. De har matchvinnare som är vana att spela den här typen av match. Det blir således stor fest i Dalarna i år igen. (Det blir framförallt tydligt på efterfesten.) Galante Carlström och Anna Wijk avgör. Niklas Nordén blir förbannad på domaren och Valdemar Ahlroth har några för många skott i stolpen. All heder åt Växjö dock, som gjort en fantastisk säsong!
Felix Hall, innebandykommentator 

IKSU – Mora 3-5. Har man världens bästa spelare i sitt lag så kan man boka finalbanketten redan innan matchen. Anna Wiijk är ett fenomen och går inte att stoppa. Livet leker i Mora!
Falun – Växjö 6-5. Hjärtat säger Växjö, men hjärnan stryr mig till ett nytt guld för maskinen Falun. Brottman gör ett enastående jobb med att hitta nya vägar till nya guld. Föga förvånande kommer Galante Carlström skjuta hem en rafflande final mot ett Växjö som faller med flaggan i topp.
Niklas Jihde, Viasat-ankare och innebandylegendar  

SSL-ettan mot SSL-tvåan i final på både dam- och herrsidan. Jag tippar lika logiskt SM-guldet till seriesegrarna Iksu och Falun, bästa lagen i långa loppet vinner även finalen i Globen. Kan nog bli tajt i båda matcherna, men Iksus bredd och Faluns spets avgör mot finalprenumeranten Mora respektive finalrookien Växjö.
Thomas Ruuth, journalist på Folkbladet/VK-sporten 

IKSU-Mora 5-8. Det kommer bli en oerhört jämn final där IKSU tar ledningen. Moras förstafemma kommer sedan vända matchen till Dalafansen stora glädje. Världens bästa Anna Wijk kommer briljerar i en final där det visar sig att den största stjärnan uppbackad av ett lag som jobbar oerhört hårt för dagen är bättre än IKSUs lag fyllt av flera stjärnor.
Falun-Växjö 7-9. En final där båda lagen släppte tyglarna och visade upp offensiv briljans. Det blir en målfest där Växjö går segrande mycket tack vare att Niklas Nordén lyckas kontrollera både sin egen och lagets energinivå till den perfekta graden att kunna vinna en SM-final. Taktiska direktiv ligger som grund, men det som avgör är den offensiva spelglädjen vilket Växjö för dagen har mer än Falun.
Jonathan Rudman, arbetshäst och grundare av ibnytt.se 

IKSU vs KAIS Mora. Tror på en häftig final mellan säsongens stora giganter. Dalkullornas prenumeration på SM-finaler på senare tid är oerhört imponerande även om det finns både rutin och potentiella matchvinnare i massor hos båda lagen. Om vi hade pratat om en matchserie över fem matcher så hade IKSU:s guldjubel varit förstås givet. Så med det sagt så ser jag i egentligen två tänkbara scenarios på lördag. Om IKSU får igång sitt tunga lagmaskineri utan nervdaller så vinner man med ett par bollar under ordinarie tid. Om fajten däremot går till sudden så tippar jag att KAIS Mora lyfter bucklan efter ett straffavgörande. Med det vill jag säga att om matchen går till förlängning så har KAIS Mora fler spelare som älskar det läget än IKSU – och då tänker jag främst på såna som t ex Therese Karlsson, Anna Wijk, Johanna Holmbom och Malin Andréason. I IKSU finns det främst två spelare som jag unnar guldet och det är veteranen och trotjänaren Josefina Eiremo samt schweiziska superstjärnan Corin Rüttimann.
Falun vs Växjö. Först av allt är det grymt kul för sporten med en frisk fläkt i finsalongen – nämligen Växjö! Tycker dessutom att de båda lagen står för nåt nytt och fräscht när det gäller utvecklingen av spelet med huvudingrediensen bestående av ett rakt och rappt anfallsspel. Jag har imponerats av båda klubbarnas framfart den gångna vintern, men håller Falun som numret större – i alla fall än så länge. Dessutom har Thomas Brottmans mannar fördelen av mångårig finalrutin vars betydelse inte nog kan understrykas. Växjö kommer naturligtvis att sälja sig dyrt och om Eero Kosonen har en sån där dag som han kan ha så har man självklart en bra chans. Jag tippar dock att Falun vinner sitt fjärde guld på fem år efter en relativt odramatisk final med några måls marginal. Det är alltid lätt att säga att stjärnor som Galante, Enström, Johansson eller Larsson kommer att iklä sig matchvinnarrollerna, men hur häftigt vore det inte om fysfenomenet Ciya Hayo eller nya kelgrisen Omar Aldeeb stal rubrikerna istället?
Mika Packalén, innebandynörd och före detta SSL-tränare

IBF Falun-Växjö Vipers 7-3.
Motivering: IBF Falun har en magisk högsta nivå. Om finaldebutanten Växjö kan hantera nerverna kan de hänga med en stund. Men första gången i en så storlslagen arena som Ericsson Globe är en vass utmaning i dig. Som det inte räckte med Falun… Tror på tydlig Faluledning. Ett par Växjö reduceringar i början av tredje skapar lite finalnerv innan Falun glider ifrån.
Lasse Granqvist, C More-ankare och hedersledamot i Svenska Innebandyförbundet

Iksu med alla sina landslagsspelare och sin överlägsna säsong borde vara klara favoriter men den form och det spel som Anna Wijk och Therese Karlsson visar upp i slutspelet tror jag fäller avgörande. Mora vinner 4-3. Wijk 1 mål Karlsson 3 mål!
Karolina Widar, innebandylegendar och assisterande tränare i Rönnby 

Iksu-Kais Mora 4–5. Silver, guld, silver. Det är Moras facit i SM-finalerna de tre senaste säsongerna. Och så blir det guld i år. Efter en väldigt jämn match där segermålet (med Anna Wijk inblandad) kommer under de avslutande minuterna.
Falun-Växjö 5–7. Eero Kosonen var i vintras med och tog VM-guld i rysaren mot Sverige. Nu möter Växjös finländske världsmålis Faluns stjärnor igen och han fortsätter att briljera i slutspelet och gör räddningar som ingen annan kan. Samtidigt täcker finaldebutanten Vipers extremt många avslut och sätter sina kontringar.
Per Magnusson, frilansjournalist med plastkoll

Damfinalen IKSU-KAIS Mora 5-3. Ettan mot tvåan i serien. I grundserien vann IKSU båda matcherna varav en efter förlängning. Det ska bli intressant att se hur lagen matchar sina spelare. Kommer Mora att köra stenhårt på två femmor? Kommer det att bli Hultgren eller Joelsson som börjar på bänken eller har IKSU något annat taktiskt drag? Jag tror IKSU vinner med 5-3 efter att Frida Norström gjort sista målet i tom bur.
Herrfinalen IBF Falun-Växjö IBK 6-5. I grundserien vann Växjö båda matcherna mot seriesegrarna Falun. Jag tror dock att Falun vinner finalen med uddamålet och att Emil Johansson avgör matchen i powerplay.
Henrik Vilhelmsson, driver populära SSL Dampodden 

IKSU-KAIS Mora 2-4: IKSU har dragit längsta strået i båda matcherna, varav den ena i sudden, i seriespelet efter två rafflande tillställningar. Den här gången är det Moras tur och Anna Wijk blir tungan på vågen med tre poäng och Therese Karlsson avgör i tom kasse.
Falun-Växjö 7-5: Precis som på damsidan så är det 1:an mot 2:an som möts. Har skyhöga förväntningar på den matchen med två lag som visat prov på enormt hög nivå i slutspelet. Förhoppningsvis vågar båda lagen gasa på som vanligt och då kommer vi bjudas på fantastisk underhållning. Jag gissar att Faluns erfarenhet av stora finaler blir avgörande men med det sagt så ska man komma ihåg att Växjö vunnit båda matcherna när lagen möts i serien och kan säkert göra det igen. Helgardering!
Mikael Hill, förbundskapten för herrlandslaget

Herr: Superfavoriten med x antal världsstjärnor, SM-guld, finalrutin och mer därtill i sin repertoar mot uppstickaren! Kan det gå på annat sätt än att Galante och Co får fira natten lång? Logiken säger nej men nu är det sport det handlar om och dessutom är Växjö ett av de lag i SSL-herr som jag själv hämtar mycket inspiration ifrån. Så låter därför känslorna styra och drämmer till med Vipers-seger med 10-9 i SD.
Dam: Superdupermegadelux favoriten IKSU har motsvarat alla förväntningar på ”Vägen till Globen” och bör logiskt även ta sig förbi sista hindret. Men ett Mora med massor av färsk finalrutin och världens bästa spelare i spetsen har såklart andra planer. Bägge lagen kommer att ”skotta på” så det blir en fantastisk match att följa och där jag tror att IKSUs bredd tillslut tar ut sin rätt, 7-6 blir resultatet.
Mikael Jeppsson, tränare Malmö

IKSU-Mora: Jag tror IKSU tar en komfortabel seger, de har en bredd som är svår att stå emot i längden. Mora sitter på en hel del rutin, men jag tror inte det kommer att räcka. Finalen blir en ojämn tillställning och slutar med seger för IKSU med 8-2.
Växjö-Falun: Falun besitter på en bredd som är svårslagen, men här tror jag ändå det finns en liten skrällchans. Kosonen i målet spelar sitt livs match och hjälper sitt Växjö till slutresultatet 3-3. Väl i sudden vinner Växjö på ett slumpmål, ett ofarligt skott från halva plan tar olyckligt på en Falunback och styrs upp i krysset. Växjö är nya mästare och får sätta på sig sina förinköpta guldkepsar denna gång.
Marko Palosaari, tränare Uppsala

IKSU-Mora: Sett till spetsarna är lagen jämnbördiga medan IKSU har en starkare bredd. Högt tempo i matchen borde gynna IKSU och jag ser två delar som kan fälla IKSU. 1. Målvaktsspelet måste fungera, ibland tenderar det att svaja, det har dem inte råd med här. 2. Stora, stora favoriter, framförallt sett över hela säsongen, då är det lätt att bli tagna av stundens allvar och bli passiva, det kommer Mora nyttja.
Mora då, ja vem leder laget? Noel, Peter, Roger? Noel står ju som ansvarig tränare, men förefaller väldigt passiv ofta. Det kanske är klart internt men ser luddigt ut från sidan. Mora har världens bästa spelare Anna Wijk, hon kommer inte bli tagen av stundens allvar och kan vara den helt avgörande faktorn. Det lossande lite i målskyttet i sista matchen men ibland har de haft svårt att få in bollarna.
Mycket jämn match, IKSU svenska mästare efter vinst med 4-3.
Falun-Växjö: En given kandidat till finalplats i Falun och en outsider i Växjö. Falun vet vad de handlar om, har spelat finaler både som favoriter och outsider. Falun har en extremt hög effektivitet och har dessutom skjutit mest skott i 29 av 32 matcher i serien. Ett offensivt lag där många älskar att göra mål. Rasmus Enström är alltid bra, men otroligt bra när det vankas finaler. Sen har man ju världens bästa back Emil Johansson, det behöver inte sägas mer om honom, alla vet. Nackdel för Falun, de tar otroligt mycket utvisningar.
Växjö har gjort en imponerande resa, från en stabil allsvensk förening till en potentiell toppkandidat i SSL för många år framöver. I år kom de definitiva lyftet, ledda av kapten Kjellsson. Med en imponerande bredd har de tagit sig hela vägen till final, och inte är det på tur heller. Världens bästa målvakt har varit en bidragande orsak naturligtvis. Stora frågan är hur de hanterar att spela i en mäktig arena som Globen?
Falun har en starkare spets, Båda lagen har en mycket bra bredd. Kan det vara så att de avgörs i båset? Brottman vs Nordén?
Jag tror Falun vinner med 7-4.
Kent Göransson, innebandyprofil och statistiknörd 

Jag hoppas givetvis på två riktigt jämna finaler men jag tror att Iksu kommer rivstarta och dra ifrån redan i första perioden och kan i resterande perioder spela utan allt för stor press. Iksu-Mora 6-3. Falun bjuder till både framåt och bakåt och herrfinalen slutar 8-6 till Falun.
Anna Jakobsson, innebandylegendar, supermålskytt och bloggare på ibnytt.se 

IKSU-Mora 7-4: IKSU har 3 starka kedjor & 4 starka backar, Mora har 1 femma. Bredden avgör i 3:e perioden.
Falun-Växjö 9-4: Faluns finalrutin avgör detta tidigt. Växjö kommer vara tagna av stunden.
Henrik Flognman, tränare Karlstad 

Falun – Växjö 5-7: Wow vilken finalmatch det här kan bli! Finns ju alla förutsättningar med de spelarna som kommer att finnas på planen när det drar igång, jag kommer sitta i soffan och njuta. Falun är ju favoriter till att vinna guldet så klart, med tanke på den spelartrupp och rutin de har med att spela finaler och vinna titlar. Men det är en match det handlar om och då tror jag att Växjö har en bra chans att vinna. Får Niklas Norden ordning på alla spelares nervositet och anspänning inför denna match så löser dom det. Växjö är så klart stärkta av de två vinsterna i grundserien mot Falun och känner förmodligen att det inte är en omöjlig match att vinna. Och det känns som att Växjö har den där känslan i laget när man är ostoppbar och allting bara flyter på. Eero Kosonen i Växjömålet kommer att behöva spela på topp för att det ska bli guld och det tror jag att han gör. Framåt så kommer Filip Kjellson i Växjö bjuda oss på magi som bara han kan! Sorry Falun men det blir inget fjärde guld för er i år.
Jimmy Lindblom, innebandylegendar

DAM: Två olikheter mot varandra. IKSU med sin enorma bredd och landslagsspelare i överflöd mot Mora med enorm spets i sin förstafemma. IKSU ska vinna detta, och för deras del handlar det såklart om att få stopp på Anna Wijk och Therese Karlsson. Ingen enkel uppgift, då dessa på egen hand kan vinna matcher. Men, IKSU vann serien i överlägsen stil och vann båda grundseriematcherna mot Mora och blir därför svenska mästare också.
HERR: Lika rättvist som i damfinalen, seriens två överst placerade lag i final. Är sjukt imponerad av Växjös resa från Allsvenskan till SM-final och jag blir faktiskt inte förvånad om det slutar med SM-guld. Det känns som laget har en aura av att vara oövervinnerliga, man spelar med sådant självförtroende och har en målvakt som är overklig stundtals, och klart bäst i serien. Dessutom har man flest (eller åtminstone lika många som Falun) potentiella formationer som kan avgöra matcher. Inbördes möten denna säsong talar också för Växjö. Det finns dock ett stort men. Det stavas finalrutin. Det har Falun i överflöd och historiken säger att det är svårt att vinna sin första SM-final sedan en match infördes. Växjö behöver få stopp på världens bästa spelare, i mitt tycke, Emil Johansson. Och Galante. Och Enström. Och Larsson. Och Aldeeb. Och… Jag tror Växjö grejar det.
Kimmo Eskelinen, innebandylegendar och sportchef i Warberg

Damsidan: Här tror jag på en väldigt jämn final mellan Sveriges två bästa lag. IKSU vann grundserien med sexton poäng före Mora. Det som talar för IKSU och som jag tror blir avgörande är deras bredd. Man har flera spelare som kan gå in och avgöra.
Herrarna: Grymt starkt och imponerande av Växjö att ta sig till Globen. Frågan är hur man kan hantera den här speciella matchen. Falun är mer rutinerat och att spela SM final i en fullsatt Globen är vardagsmat för det här laget. Hade mer än gärna sett Växjö som SM vinnare. Men det här vinner Falun med två-tre bollar.
Tobias Bengtsson, bloggare på ibnytt.se

Eftersom jag är en gammal växjöbo tippar jag med hjärtat och hoppas a VIPERS vinner. Jag tror att eftersom VIPERS aldrig har vunnit något SM, så är deras motivation högre. Det som talar emot är däremot Faluns erfarenhet av att ha varit i den här situationen tidigare.
Tyvärr så åkte PIXBO ut, jag bor ju i Mölnlycke, mot seriesegrarna IKSU efter ett konstigt domslut. Tror att IKSU efter vinsten mot PIXBO har ett bättre momentum än Kais Mora och vinner med uddamålet.
Thomas Ravelli, fotbollslegendar och VM 1994-hjälte

Falun vinner herrfinalen med 7-4.
Mikael Karlberg, innebandystrateg och scoutingansvarig i Höllviken

FALUN-VÄXJÖ 7-4: Hoppas att Norden sänker anspänningen till önskad nivå, plockar ner huvudena stundom under armen och tutar på under festen i Globen!
Att vi får se Växjös lite tuta på-innebandy utmana Faluns bakre regioner, där inte alla har balettfötter, och även sätta de stora matchernas man Johan Rehn på prov från minut ett. Innebär såklart att i nuläget världens bäste målvakt, Eero Kosonen, får en himla avgörande roll mot Faluns tre superformationer där samtliga kan ösa på i absolut världsklass. Men tutar Växjö på, Kosonen gör två, tre mirakelräddningar så kan Växjö snuva Falun på guldet. Annars vinner Falun.
IKSU-MORA 4-3: Två lag som både vill och är vana att ha mycket boll som möter på varandra. Iksu har såklart ett kunnande i överflöd men detta är ingen lätt uppgift för dem.
Det troliga är att Mora kommer att få agera mycket utan boll vilket i en final med den anspänningen och det faktum att det faktiskt bara är en final, inte är fel!
Jag tror detta blir en rysare då scenariot med lyckosamma spelvändningar för Mora kommer göra finalen till ett riktigt drama ända in i slutet! Vad jag också tror blir viktigt är för coacherna att verkligen pricka de spelare som för dagen är lite hetare än de andra. Tveksam till om ”bara” en 15 spelare stark Iksumaskin räcker för att neutralisera radarn Wijk/Karlsson, likaväl som att de två såväl behöver komplement som avlastning, utan att även Iksu måste träffa rätt med sin matchning. Jag tror dock att det breda kunnande som Iksu har att ösa ur och det faktum att de har spelare även där som spelat stora matcher och vunnit förut blir vad som avgör!
Stefan Edberg, oddsättare på Svenska Spel

IKSU – KAIS Mora 7-5: Det blir en riktigt underhållande final med två lag som bjuder upp till dans. Detta kan bli en av tidernas roligaste finaler. IKSU:s e n o r m a bredd avgör och de säkrar första guldet sedan 2012. Mora kommer vara alltför beroende av att förstafemman ska producera, och det kommer inte räcka. IKSU tangerar därmed Balrogs rekord på fem SM-guld på damsidan. Matchens MVP: Emelie Wibron.
IBF Falun – Växjö IBK 6-3: Falun har växlat upp rejält på slutet och känns otroligt starka i alla formationer. Omar Aldeeb kanske inte är årets rookie, men väl tidernas bästa slutspelsjoker. Växjö kommer förstås försöka, men det kommer inte räcka till, Falun är helt enkelt för spetsiga och breda. Därmed blir det fjärde guldet för Falun som gör Storvreta och Warberg sällskap på den nivån bakom anrika Lockerud som har fem guld på herrsidan. Matchens MVP: Rasmus Enström
Johan Carlsson, värmländsk innebandynörd och SDFSM-expert 

Kommer aldrig tycka det är roligt när ett lag med 10+ landslagsspelare vinner så jag håller tummarna för Kais Mora och Växjö. Jag tror dock att favoriterna tar hem det. Iksu och Falun är helt enkelt för tunga, för breda, för spetsiga och för revanschsugna för att förlora, men Therése Karlsson och Eero Kosonen har matchvinnarpotential. En fantastisk innebandydag väntar. Resultat? 7-5 till Iksu och 5-2 till Falun. Hoppas jag har fel!
Joel Milesson, innebandyns nya statistikorakel 

Framförallt tror jag det blir två bra finaler med dem på förhand fyra bästa och mest underhållande lagen på plats.
IKSU har en nivå till jämfört med Mora sett till bredden, den mån man ens kan kalla någon av IKSUs spelare för ”bredd”. Moras brister i försvaret tror jag dessutom avslöjas och IKSU vinner en stabil seger med ungefär 8-4.
Växjö ser så väloljade ut och har tydliga planer när dem kliver in i matcherna. Man måste ju hålla på dem men Falun bör bli ett nummer för stort. Galante, Enström, Larsson och Cederström tror jag kommer få goda möjligheter till mål och avgör, falunseger 9-5.
Alexander Brinkmann, tränare Endre

5-4 till Växjö. Växjö har bästa keepern. Laget har känts stabilt, samspelt och tungt att möta hela säsongen. Med Kjellsson, Ramirez och Roos som vägvisare har de kunnat bestämma tempo i matcherna. Mentalt förberedda trots att det är premiärbesök i Den stora innebandybollen.
4-3 till Mora. IKSU har bredden men Kais stjärnor befinner sig i en hysterisk formtopp.
Mattias Nilsson, journalist Hallands Nyheter 

Herr: Växjö har imponerat stort på herrsidan, inte minst under slutspelet, men det är samtidigt svårt att blunda för Faluns framfart och bredd. Jag tror att guldtippade Falun visar sig snäppet vassare än utmanaren Växjö i finalen och därmed kniper guldet.
Dam: Två riktigt starka lag med många vinnare gör upp om guldet på damsidan. Här kan det egentligen sluta hur som helst, men trots att Kais Mora har världens bästa innebandyspelare, Anna Wijk, tippar jag med hjärtat och säger att Iksu pallar trycket och favoritskapet. Guldet går till Umeå i år!
Anthony Sundström, Dalen-bloggare

Iksu – Kais Mora 4-5 e f: Wijktiga matcher kräver att storspelare inte swijker. Iksu har fler toppnamn, men ingen mäter sig med en 25-åring från Sandwijken. Således Wijktory: Mora.
Falun – Växjö 4-8: Växjö är seriens bästa drakdräpare. De visade två gånger om i grundserien hur man inte bara slår Falun utan utklassar dem. Det finns inga skäl att kliva in till finalen med en annan inställning än att de är favoriter att göra det igen.
Kristoffer Bergström, journalistess på Sportbladet 

Om vi börjar med herrsidan så har jag sett ett inslag på sportnytt, när Växjö mötte Mullsjö i semifinalen. Dessutom har jag noterat att Växjös supportrar i hockey ska ordna resa till finalen. Så bara det borde innebära att de lyfter sig ordentligt när klackledare Coffe ska styra in ett guld till Växjö. Suget borde vara enormt nu när hockeylaget svek. Så Växjö klipper finalen.
På damsidan är det så pinsamt så jag inte ens bemödat mig med att ta mig till Baltiska hallen en enda gång för att se tjejerna lira, med Ellen Rasmussen i spetsen.
Kais Mora är väl bäst? Jo, det är dem, väl? Ja, dem vinner! Anna Wijk sänker Iksu. För övrigt kan jag bjuda på en eventuell transfer. Jag har hört att hon är aktuell för Täby till nästa säsong…
Johan ”MrMadhawk” Svensson, hockeybloggare på Expressen

Falun – Växjö: En tight match väntar och båda lagen har väldigt bra målvakter som är i världsklass båda har rutin från stora matcher, jämnt försvar men spetsen och skillnaden ligger i anfallsspelet där Falun är mycket bättre. 4-2 till Falun.
Iksu – Mora: Iksu har haft en bra säsong med en stark trupp som verkar vara ostoppbar. 3-1 vinst för Umeålaget.
Stefan Flöjt, före detta SSL-keeper och numera bloggare

Jag tror att Kais Mora tar revansch efter finalförlusten mot Pixbo ifjol. Iksu imponerade ju enormt under grundserien, men med Anna Wijk och Therese Karlsson i storform får umeågänget svårt att rå på Mora. 5-3 till Kais Mora.
Falun får ses som favorit mot Växjö. Smålänningarna har såklart tagit stora kliv, och har värdigt tagit sig fram till sin första final. Men det är en sak att slå ut Pixbo och Mullsjö, och en helt annan att rå på världens bästa klubblag i ett fullsatt Globen. Ett betydligt mer rutinerat Falun vinner med 7-3.
Robert Tennisberg, journalist med plastkoll

Det Växjö vi har sett den här säsongen är ett mer moget och välbalanserat lag än tidigare som uppträder med enormt stort självförtroende och har en stor tro på sin spelidé. Får man allt att stämma i finalen är jag övertygad om att man har stora möjligheter att vinna. Det har man bevisat mot Falun tidigare under säsongen. Däremot, om Falun med sina superstars i spetsen, får träff som i några av semifinal-mötena med Storvreta så tror jag på seger. Min gissning är att lagets spetskompetens fäller avgörandet.
Adam Pinthorp, TV4-kommentator

Iksu – Kais Mora 6-2. Någonstans tror jag att Iksu övervunnit sina två värsta hinder den här säsongen, semifinalen och mardrömsmotståndarna Pixbo, och av bara farten så kommer man stressa sönder ett stundtals misstagsbenäget Kais Mora i SM-finalen. Dalalaget har bättre finalrutin och världens bästa spelare i Anna Wijk, men Iksu har ett stjärngalleri av spelare som kommer att pumpa på hela finalen och den orken kommer att bli avgörande.
Falun -Växjö 6-3. Serieettan och säsongens största guldkandidat Falun får finna sig att vara favoriter i den här finalen. Det grundar sig den klara serievinsten i SSL, formen man visade mot Storvreta i semifinalen, all klass som man sitter på i truppen och den rutin man har från stora finaler. Men – det känns ändå ganska öppet. Växjö har vunnit tre raka matcher mot Falun och har ett mentalt övertag – och kan dessutom äntra publikfesten i Globen med en känsla av ”allt att vinna”. Jag tror på en rejält rafflande final – och tror ändå att Falun tar det här till slut. Men jag skulle inte kasta in några stora slantar på det.
Jonas Gustavsson, undertecknad

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB