Startsida / Inlägg

Olika svaren skvallrar om årets säsong

av Jonas Gustavsson

Jag vet inte om det är någon som tänkt till, ett PR-geni som gjort en analys eller bara slumpen (när det gäller innebandy så lutar det ju åt det sistnämnda…) men det är fullständigt briljant att bryta ut matchen mellan Iksu och Kais Mora och tjuvstarta hela SSL-säsongen – både på dam- och herrsidan – med en sådan stjärnfajt.
Det höjer temperaturen ett par grader till.
Jag är förvisso inte för klassiska derby- eller rivalmöten direkt i en premiär eftersom en premiär har tillräckligt med laddning ändå, men detta tänder de starkaste strålkastarljusen över damernas SSL som troligen kommer att skina i år, SM-finalen borträknad.
Jag menar, se på förutsättningarna:
SSL-abstinensen hos innebandyfrälsta är enorm, ingen SSL-innebandy har kommit igång, och att då bjudas på den här smällkaramellen kan få vem om helst som underhålls av plast att le lite extra.
Bättre fredagsmys blir det inte.
SM-finalrepris.
Tippat toppmöte.
Tränarna tippar Kais Mora som serievinnare.
Spelarna i Sportbladets stora SSL-enkät, där 173 spelare svarat, tippar att Iksu försvarar sitt guld.
Just de där olika svaren, de spretande tipsen, skvallrar om årets säsong.
Inget känns nämligen lika givet som ifjol.
Fjolårets Iksu var megafavorit och troligen det bästa lag som någonsin stått på ett par ben i SSL (eller som Emelie Wibron uttryckte det: ifjol kunde man till och med sitta på bänken i Iksu och bli uttagen i landslaget). Umeågänget vann också, så klart, guldet till slut – men i år finns ingen favorit av samma mått, utan nu är det ett gäng lag som ska göra upp i toppen.
I min bok finns en tydlig topptrio:
* Iksu som inte har samma stjärndrypande bänk som ifjol och som kommer sakna kapten Josefina Eiremo en hel del, men som har ett stjärndrypande lag över tre femmor och nu dessutom en ännu vassare keeper i Emelie Frisk.
* Täby som var bra redan ifjol, som fått behålla alla sina stjärnor och kryddat det hela med en femma av riktigt vass SSL-klass vilket skapat en bredd som man inte var i närheten av ifjol.
* Kais Mora som fått behålla Anna Wijk, som får tillbaka Malin Andréason, som lastat in stjärnbacken My Kippilä och ett par andra SSL-ess och som alltid levererar i slutspelet (fyra raka SM-finaler…).
Bakom dem är Pixbo och Endre utmanare.
Ett Pixbo som har SSL:s bästa målvakt i Sara Hjorting och SSL:s bästa defensivbackar, men som är långt efter topptrion i offensiv stjärnglans och som blev ännu trubbigare i och med Alisa Pöllänens korsbandsskada som håller henne borta hela vintern.
Ett Endre som vet att man kan leverera utan Corin Rüttimann och Anna Jakobsson, som vuxit i nya roller och som fått se Sara Steen växa ut till en världsspelare, men som fortfarande behöver få fler talanger att växa i stjärnskorna, och det kan ta ytterligare någon vinter.
Men för att att summera:
Favoritskapet är utspritt i år.
Det sätter en härlig gnista på årets säsong.
En säsong som knappast kan öppnas på ett bättre sätt än ett stjärnbeprytt möte mellan två av giganterna.

***

Jag har redan tippat damernas SSL, det hittar ni här:
Så går det i damernas SSL (PLUS-låst)

***

Säsongens första tippning, here we go!

Fredag:

Iksu – Kais Mora 1: Stjärnmöte direkt och det kan, ärligt talat, gå hur som helst. Nåväl, jag dunkar in en etta eftersom Iksu har hemmaplan och jag tror inte att Umeågänget kommer släppa ifrån sig speciellt många pinnar i sin hemmaborg, oavsett vilket lag som står på andra sidan.

Lördag:

Sirius – Pixbo 2: Det går inte att förneka att årets upplaga av Sirius är ytterst spännande. Det har rörts om en del i truppen och det rördes om ännu mer när Nicklas Jonsson fick kicken, men den här gruppen är stark. Pixbo har ett ruggigt starkt lag defensivt, men mer frågetecken i offensiven. Tror ändå gästerna tar det här med en eller två bollar.

Söndag:

Jönköping – Telge 1: Nykomlingsmöte direkt – och en viktig match för båda så klart. För förväntade bottenlag gäller det att vinna rätt matcher, och det här är en sådan för båda. Tipset går till JIK, som jag tror håller sig kvar i år, i kraft av framförallt hemmaplan, men också av att jag tror att man i grunden är ett starkare lag än Telge.

Dalen – Endre X: I Frida Eriksson har Dalen fått den där poängspelaren som man saknade ifjol, och det lär göra underverk i ett lag som var med i många matcher ifjol men som hade svårt att sätta pricken över i. Frågan är dock om det räcker mot Endre som är sprängfyllt med mer skicklighet, har fler stjärnspelare och planens bäste i Sara Steen. Kanske… jag drar in ett kryss, för Dalen är inte lätt att rulla sönder.

Warberg – Iksu 2: Iksu brukar sällan åka på plumpar mot ”sämre” motstånd, och det finns ingen anledning att tro att det ska förändras till den här säsongen. Umeågänget är bättre på alla punkter än halländskorna, och det lär också ge utslag på resultatet.

Malmö – Rönnby 1: Rönnby har generationsväxlat och har ett ungt lag med massor av talanger som redan visat vass SSL-klass, men som ändå har flera trappsteg kvar, och om laget hålls intakt så kan det här bli hur sylvasst som helst om ett par år. Tror dock Malmö plockar hem sin hemmapremiär och att Ellen Rasmussen exploderar rejält den här vintern.

Linköping – Kais Mora 2: Nja, det här kan bli en tuff vinter för Linköping som har ett par vassa spetsspelare, men som saknar djup. Mot stjärndrypande Kais Mora är det minimal poängchans – snarare är det risk att siffrorna rinner iväg här.

Karlstad – Täby X: Karlstad och Täby är två av seriens absolut mest intressanta lag, tycker jag. Karlstad för sin härliga mix av stjärnor och talanger som nu när kryddad med pådrivaren och landslagscentern Adina Augustsson, Täby för att man till sitt lag med några av seriens bästa spetsar adderat en högkalibrig SSL-femma. Två givna slutspelslag med framtidspotential. Dunkar in ett fegkryss.

***

Äntligen dags att teka igång en ny säsong!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB