Superkedjan fick rull så det sjöng om det

av Jonas Gustavsson

Vad hände egentligen?
Ja, det kan man fråga sig efter den galna målshowen mellan Örebro och Sirius, där hemmalaget till slut kunde vinna med 10-9.
Jag spådde någon form av baksmälla för hemmalaget efter den sensationella vinsten mot Storvreta, och det kändes ju som att det blev rejäl pyspunka i andra perioden när Sirius smackade in tre mål på mindre än en minut och tog ledningen med 7-3.
Där och då kändes det som att matchen var klar.
Något man aldrig får tänka i innebandy.
Men…
Underläge med 7-3 efter ett ras.
Gabriel Brandberg tog timeout – och Sirius sköt 8-3.
Tredje perioden öppnades med gästernas 9-5.
Det ska man inte repa sig från.
Ja, om det inte är innebandy då alltså.
Snacka om att momentum kan svänga, att energin kan spilla över från ena till andra laget. Det här var ett tydligt bevis för hur snabbt det kan gå. Sirius släppte nog – om än omedvetet – lite på gaspedalen och det där fingret som sträcktes ut roffade Örebro tag i och åt upp hela handen.
5-9 blev 9-9 som med fem sekunder kvar blev 10-9 genom – just det – poängfixaren Marcus Ekengren.
Han som avgjorde premiären klev nu fram som matchvinnare igen.
Det är en speciell egenskap det där.
Att kliva fram när det ska avgöras.
Vilken superkedja Örebro satt ihop alltså. Marcus Ekengren och Simon Jirebeck har ju lekt i Allsvenskan länge, och alla visste väl att de skulle leverera i SSL också, men med Simon Palmén som center så får de ju in en dimension till.

Visst, de var inte så bra i två perioder, men i tredje akten – när allt skulle avgöras – så var de gnistrande.
När de fick rull, ja, då fick de rull så det bara sjöng om det.
Den där högoktaniga superkedjan blir viktig för Örebro.
Inga duvungar heller, då Palmén är landslagsmaterial, Jirebeck vet vad SSL handlar om och Ekengren rasslat in pinnar i hela karriären.
Örebro har fått en helt perfekt start på säsongen.
Jag vidhåller alltjämt att det blir en lång och tuff säsong där det blir en kamp för kontraktet, men att spela in poäng tidigt på säsongen skapar en tro och arbetsro som laget ska värna om.
Annars är det lätt att som nykomling halka efter tidigt.
Det slipper Örebro nu.
Sirius då?
Ja, man lär ju knappast vara nöjda – och en falsk trygghet smög sig nog in efter alla de snabba målen som man fick väl enkelt där i andra perioden.
En relevant fråga är ju faktiskt:
Hur hanterar Sirius de uppskruvade förväntningarna i år?
Vi får se.

***

Jo, vi fick ju se en supervändning till.
Vilket målkalas det bjöds på mellan Linköping och Mullsjö.
Det kändes lite oväntat.
Mullsjö såg ju länge ut att ta hem den där matchen.
Anton Vestlund såg på egen hand till att västgötarna fick en tidig 3-0-ledning, och Mullsjö ledde ju också med 5-3, 6-4 och 7-5 – men lyckades inte knyta ihop säcken utan hemmalaget kom tillbaka.
Som man gjorde det också.
Sex raka mål och vinst med 11-7 till slut.
Både Felix Lanver och Gustav Fritzell noterade hattrick.
Jag såg för lite för att gå speciellt mycket djupare – men det bjöds på en hel del läckerbitar målmässigt.
Mullsjö lär ju knappast vara helt nöjda med sin säsongsstart.
Halvsvagt spel i premiären mot Jönköping, svårt att få hål mot Pixbo där man fick se sig bli övertidsbesegrade – och sedan det är massiva tappet i en match där man hade bra målmässigt grepp, och kanske borde ha stängt butiken.
Ja, att stänga butiken i innebandy är väl i och för sig omöjligt, men Mullsjö var ifjol som bäst i tredje perioderna.
Då startade laget ofta svagt, jobbade sig in och fixade poäng via grymma tredjeperioder.
Tredjeperioden idag?
Torsk med 1-7.

***

Välkommen in i spelet, Andreas Stefansson.
Fjolårets målmaskin – som under upptaktsträffen sa att han siktar på Mika Kohonens poängrekord i år – spelade fem mållösa perioder i årets SSL innan det börja ringa bakom motståndarmålvakterna.
Mot Thorengruppen kom målen.
Tre stycken.
Först petade han in en retur fram till 2-0.
Sedan snodde han bollen av en back och forcerade in 4-1.
Därefter skottade han från flera meter (!) in 5-2.
Kryddade det hela med en flippmacka till Patrik Hagberg.
Fyra pinnar in på kontot.
AIK vann till slut med imponerande 8-2 mot hemmastarka Thorengruppen som ju hållit emot både Falun och Storvreta i säsongsinledningen, men som nu åkte på en rejäl käftsmäll.
Matchen avgjordes ju i och med AIK-rycket i slutet av andra där man drog ifrån till 4-1 via två snabba mål, där Axel Larson på något förunderligt sätt styrde in 3-1, och där Stefansson alltså snodde bollen av en back vid 4-1 – två riktigt tuffa skitmål att få emot sig för Thorengruppen så klart.
Noterbart i övrigt:
Rasmus Bolander i AIK linkade av skadad.

***

Pixbo är ett lag som många SSL-gäng kommer få jobba för att dyrka upp den här säsongen, så känns det redan.
Höllviken, Mullsjö och nu Växjö har fått uppleva det.
Nu redde Växjö ut det till slut och vann med 5-2, men det det krävdes också något extra för att få in bollen.
Som när Markus Jonsson vallade in 1-0 via en Pixbospelare från bakom förlängd mållinje.
Som spel i powerplay, vilket genererade både 2-1 och 3-1.
Stabilt ändå av Växjö, som tålamodsprövande nog malde ner gästerna till slut.
Matchens sekvens?
Ja, det var i första perioden när Manuel Engel prickade ramverket bakom Jon Hedlund, där spelet vände blixtsnabbt och där Andreas Hörberg – som lirade division ett-innebandy ifjol – iskallt rullade in 1-1-bollen.
Växjöcoachen Niklas Nordén sa i någon intervju inför helgen den här säsongen är första gången på flera år som han ser Pixbo spelvända.
Där fick han se det igen.

***

Om Örebro fått en drömstart som nykomling så kan detsamma knappast sägas om Jönköping som åkte på en ny torsk hemma mot Helsingborg.
Skåningarna vann med 8-4.
JIK tog ändå ledningen med 2-0 i första perioden, men sedan kom sex (!) raka mål för Helsingborg som ledde med 6-2 i slutet av andra, innan hemmalaget kunde få in en reduceringsboll innan paus.
Ja, vem ska göra målen i Helsingborg i år?
Jag pekade på Jonathan Nilsson som ende beprövade målskytten.
Han slog till med sex (!) poäng idag, tre mål och tre assist. Det är klart, när de som ska göra det kliver fram så blir det bra.
Helsingborg har, även om de mött förmodade bottenlag, fått en bra start på SSL med sex av sex möjliga pinnar.
Väntar med nyfikenhet på hur gänget står sig när kvaliteten på motståndet skruvas upp ett par snäpp.

***

Damerna idag:

Endre – Linköping 5-4: Efter tre matcher och tre matchvinnande mål så blev det ”bara” en assist till det matchvinnande målet för Sara Steen den här gången – men hon är där när det ska avgöras igen. Erika Nilsson satte avgörandet med sitt andra mål för kvällen. Amanda Ljunggren gjorde två mål för gästerna.

Jönköping – Rönnby 2-7: Efter en jämn första period så drog Rönnby ifrån i andra där man förvandlade en 2-1-ledning till ett 5-2-övertag, och det släppte man sedan inte ifrån sig. Spetsförvärvet Angelica Nordfeldt sköt två av målen, i övrigt var det idel enmålsskyttar.

Kais Mora – Täby 9-6: Kais Mora fortsätter att rulla på och fixade femte raka segern efter att ha vunnit tippade toppmötet mot Täby. Spetsarna Malin Andréason och Therése Karlsson blev båda tvåmålsskyttar, men värst – eller bäst – var Moa Gustafsson som satte tre av bollarna. Anna Wijk? Tre assist. Så klart.

***

Igår:

Falun – Dalen 6-3: Malte Lundmark-hysterin fortsätter. 16-åringen smekte in en ny straff i sin tredje match. Han har kyla den där killen. Det vara 3-3 mitt i den sista perioden innan Falun rann iväg till en 6-3-seger. Rasmus Enström satte två bollar – men noll mål av Alexander Galante Carlström.

Pixbo – Iksu 1-6: Oj, vilken smällkaramell av Iksu som efter en trevande säsongsstart sköt hål på defensiva maskinen Pixbo som startat säsongen så bra. Oj, vilken debut 16-årigen Maja Viström svarade för, landslagsspelaren i fotboll matade in dubbla bollar och var en av matchens bästa spelare. Lite av överraskningarnas match, med andra ord.

Malmö – Sirius 4-5: Efter tre möten med topplag och tre förluster så lyckades Sirius plocka säsongens första seger borta mot Malmö. Det stod 4-4 tills det var tre och en halv minut kvar, då klev Evelina Sparf fram och avgjorde för Uppsalalaget. Spetsen Cecilia Di Nardo satte sina första mål för Malmö i år när hon blev tvåmålsskytt.

Telge – Karlstad 5-8: Telge hamnade i ett 1-4-underläge redan i första perioden, och trots att man närmade sig sedan så kom man aldrig ikapp. Karlstads stjärna Jessika Eriksson levererade igen – och gjorde mål för fjärde matchen i rad. Dessutom satte Adina Augustsson dubbla baljor.

Dalen – Warberg 2-3: Dalen bör vara oroliga efter att ha suddentorskat mot Jönköping och nu hemmaförlorat mot Warberg, för vinner man inte mot de lagen så kan det blir trögtrampat i bottenstriden. När Warberg tog ledningen för tredje gången i matchen så orkade inte Dalen replikera. Tvåmålsskytten Therese Arneson satte den avgörande bollen.