Startsida / Inlägg

Har någon 16-åring någonsin gjort det…?

av Jonas Gustavsson

Malte Lundmark har skrivit nästa succékapitel:
Tre mål (!) blev det i 9-4-segern mot Sirius.
Har någon 16-åring någonsin gjort hattrick innan?
På damsidan finns det säkert, men på herrsidan vet jag inte – och är osäker på om det finns noterat någonstans också.
Thomas Brottman visste inte:
– Jag tror inte det, skulle vara någon från den gamla goda tiden, men inte vad jag kan komma ihåg, sa han.
Det händer inte varje dag i alla fall, så mycket kan vi slå fast.

Han är ju en exceptionell talang den där avige forwarden med de fina handlederna, en finurlig och kreativ spelare som är rolig att kolla på.
Han är inte stor, han är inte tung, han är inte rejäl, men med bollen på bladet så blixtrar det.
Fantastiskt kul att se sådana talanger blomma.
Ja, han var ju inte ensam 16-åring heller, Emil Kaletun fick chansen och var med i förarbetet till 3-1-kassen – som gjordes av just Lundmark. Sirius-veteranen Dan Johansson skakade nog på huvudet när två killar vars gemensamma ålder inte når hans egen ålder kombinerade så vackert.
Det har funnits viss kritik mot att Falun släpper fram så unga spelare, men… är de tillräckligt bra så, kör!
– Ingen har sagt det rakt till mig, men jag har hört på omvägar att det skulle finnas kritik. Vi skiter i det, vi kör vår väg, vi är försiktiga med dem, sa ”Brolle”.
Malte Lundmark är ju en kille med fötterna på jorden.
Jag frågade om hans milda målfirande.
– Det gäller att hålla fötterna på jorden och inte sväva iväg eller få hybris, jag är bara 16 år.
Han sa det där flera gånger i intervjun: ”jag är bara 16 år”.
Precis som att han behövde övertyga sig själv lika mycket som oss alla andra, för inte känns han som någon ordinär 16-åring.
Varken på plan eller i tankegången.
Mogen och klok grabb.
Han kan hantera det här.
Nu ska han iväg och lira SDF-SM och nya regler gör att han måste skrivas över till Örebro en månad i förväg, så han bränner några SSL-fajter.
Men bli inte förvånade om han har en ordinarie tröja i vår.
– Han kom in för några matcher sedan för att vi saknade några spelare, men nu börjar han spela in sig så pass mycket att det blir svårt att hålla honom bort från laget. Man får ha lite broms också, vi ska vara försiktiga, men vi behandlar honom som en vanlig spelare i truppen, sa ”Brolle”.
Annars?
Inför tredjeassist!
Skämt åsido, men Faluns 7-1-kasse var en upprullning deluxe: Rasmus Enström till Alexander Hallén till Alexander Galante Carlström till Omar Aldeeb som rullade in bollen i tom bur.
Ett mål som arkitektritades i Faluns första powerplay i matchen som man fick i tredje perioden, och som visade hur det ska gå till – för Sirius hade ju haft tre powerplay-lägen innan dess utan att måla.
På tal om tredjeassisten, Enström fick ju ändå sin assist och det var också oerhört vackert. Han fick bollen vid kanten i boxplay, gjorde en magisk mottagning i fart vilket gjorde att han bara rann förbi landslagsbacken Calle Kostov-Bredberg som det inte vore någonting, innan han rullade fram Jonas Adriansson till tomt mål.
Sirius hade sina sekvenser, men Faluns effektivitet just nu är mördande. Den var den i sista perioden mot Mullsjö senast, och den var det nu igen.
Skarpt så det förslår.

***

Jumbon Thorengruppen såg ut att gå mot en dunderskräll borta mot Storvreta och hade en 5-2-ledning efter två perioder.
Tobias Bergfors, fjolårets succélirare, gjorde snyggt både 3-2 och 4-2 innan Peter Reinholdt gjorde en dragning på Tobias Gustafsson och sedan drog iväg ett ruggigt skott från kanten som betydde 5-2.
Men det höll inte.
Det var inte ens nära att hålla.
Storvreta superspetsar klev fram i tredje perioden – en period som Uppsalagänget vann med galna 8-0, vilket betydde 10-5-seger till slut.
Det var upphämtat till 5-5 redan efter fem och en halv minut av tredje perioden, och när sedan skarpskytten Valdemar Ahlroth dunkade in 6-5 var det klart – Storvreta var inne i ett fantastiskt flow, Thorengruppen hängde redan med huvudena.
Magisk vändning av Storvreta.
Blytungt ras för Thorengruppen.
I de två senaste matcherna (mot Pixbo och Storvreta) har TTG haft ledningar (5-1 mot Pixbo och 5-3 mot Storvreta) men torskat båda. Mot Höllviken innan dess låg man bara under med 4-3 inför sista perioden, men torskade matchen med 10-4.
Trenden är tydlig: TTG orkar inte hålla ut i matcherna.
I de senaste fajterna har man rasat ihop helt under sista tredjedelen.
Målskillnaden i de tre senaste tredjeperioderna: 3-19.
”Det svåra andraåret”, eller vad händer TTG…?

***

Jodå, Pontus Karlson gjorde det igen.
Mål alltså.
Måltjuven var ju iskall i början av serien, men har nu varvat upp ordentligt, och när han gjorde 2-2 mot Pixbo så betydde det mål för tionde (!) matchen i följd.
Sedan var det ju ett riktigt skitmål, men de räknas de också.
PK9 stod typ vid förlängd mållinje och skulle slå en passning genom målområdet, men träffade en motståndare så att bollens studsade in.
3-2-målet – matchens sista och segermål för Höllviken – var dock inget skitmål.
Ett nytt superskott av ”Skånes Kim Nilsson”.
Christoffer Andersson snärtade till så vida pass att man knappt såg bollen, den bara sätt där uppe i klykan bakom Jon Hedlund.
Ett mål i powerplay.
Höllviken som alltså klår Pixbo borta, en riktig skalp av skåningarna som därmed reste sig efter pyspunkan mot Storvreta senast.

***

Det brukar bli jämnt mellan Växjö och Linköping – och så blev det den här gången också.
Slutet blev raffinerande.
Med bara 28 sekunder kvar så bombade – bokstavligt talat – stjärnan André Andersson in vinstmålet för hemmalaget Växjö.
I sådana där täta och tuffa matcher brukar någon spets till slut kliva fram och avgöra, och den här gången gjorde Andersson det, forwarden som visat väldigt bra form på slutet och som äntligen börjar se ut som den André Andersson vi vande oss vid innan den jobbiga skadeperioden under förra säsongen.
Annars fick ju Linköping en tuff start på flera sätt, där tre spelare, bland annat målkungen Gustav Fritzell, fick kliva av på matchvärmningen på grund av sjukdom, och där Växjö var klart bäst under de inledande 20 minuterna.
Men Linköping arbetade sig in i matchen – och nådde ju också 3-3 efter att Martin Karlsson vackert målat med ett volleyskott.
Östgötarna kunde avgjort också, Växjö drog på sig ett par utvisningar, Linköping hade sannerligen sina chanser.
Men förvaltade dem inte.
Istället bombade André Andersson in segermålet.
Små marginaler.
Det kunde egentligen ha gått hur som helst, var känslan.

***

Igår:

Jönköping – Mullsjö 6-7 (ot): Alltså, det är bara att fortsätta imponeras av Jönköping som redan håvat in fler poäng än vad många trodde man skulle klara på hela säsongen, och att sno – ja, sett på förhand var det ju verkligen så – en pinne av rivalen Mullsjö är ytterligare en fjäder i hatten. Samtidigt är det anmärkningsvärt vad lite Mullsjö får ut av sina främsta spetsar, inte minst David Gillek och Rikard Eriksson, som måste upp för västgötarna ska lyfta. Visst, laget vinner matcher, men spelmässigt imponerar man inte nämnvärt, och där måste man få bättre träff om man ska börja vinna även mot topplagen i serien.

***

Ny match imorgon!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB