Succéspelaren i exklusiv skara

av Jonas Gustavsson

Telge hade som väntat inget att hämta mot Endre.
Redan efter sju och en halv minut så hade gotländskorna sprungit ifrån till en 4-0-ledning och den förvaltade man i hamn till en solid 8-4-seger.
Trots åtta baljor framåt så blev Sara Steen mållös – och hennes målsvit, på sex raka matcher, tog därmed slut.
Alva Olofssons svit lever dock vidare.
21-åringen gjorde ett hattrick (!) och noterade totalt fyra poäng, och har därmed fortsatt gjort poäng i alla (!) omgångar i serien.
Det är imponerande.
Speciellt när man ser på sällskapet som lyckats med samma sak: Amanda Delgado Johansson, Micaela Lundmark, Malin Andréason, Louise Wickström och Moa Tschöp. Tre VM-spelare (DJ, Andréason, Tschöp), en spelare som nosade på VM-truppen (Wickström) plus JIK-spelmotorn Lundmark.
Olofsson gjorde 13 poäng på hela förra säsongen – med fyra pinnar idag är hon uppe på 16 poäng totalt, och har alltså redan – innan halva serien är spelad – passerat fjolårsskörden med marginal.

Fint genombrott, minsann.
Det finns ju en story där också.
Olofsson är RIG-elev, men hade problem med magen under sin tid där och fick kramper under matcherna.
Hon råddes av läkare att inte spela mer, tog ett sabbatsår och tänkte sedan lägga klubban på hyllan när Endre hörde av sig.
Resten är historia, som vi brukar säga.
Endre lokaliserade problematiken, hittade att kramperna hade ett samband med för hög puls, och med ändrad träning, kost och koll på pulsen så lyckades man få kramperna att försvinna.
Nu betalar Alva Olofsson tillbaka genom att spela fantastisk innebandy.
Ett tekniskt underbarn som bara börjat skrapa på sin potential.
– Det var tur att jag inte slutade, sa hon efter att ha lagt ut hela historien.
Ja, så kan man säga.
Tur för henne själv, för Endre som klubb och för alla som gillar teknisk briljans i SSL.

***

Så kom äntligen trendbrottet för Karlstad.
Coachen Henrik Flognman fick foten efter fem raka förluster och Peter Andersson tog över huvudansvaret med nye assisterande tränaren Thomas Colling – och de fick en smakstark i och med 3-1-viktorian mot Linköping.
Jessika Eriksson som var så bra i början av serien, som har varit så sval de fem senaste matcherna, klev fram som en av de stora matchvinnarna.
Hon spelade fram Amanda Berggren till 1-0 och gjorde själv 2-0 – vilket kom att bli matchvinnande till slut.
Linköping reducerade innan Luize Bilinska stängde målskyttet med sin 3-1-påse.
Jag misstänker att det är mer lättnad än glädje i Karlstad just nu.
Så brukar det vara när man har haft en tuff tid, lättnad över att äntligen få pusta ut istället för att älta ett nytt nederlag.
Lag brukar få en nytändning av ett tränarbyte, men sedan gäller det att göra effekten långvarig.
Karlstad har mer att bevisa, men fick precis den effekt man ville ha av tränarbytet – nämligen en seger.
Nu finns något nytt att bygga vidare på.

***

Iksus magiska målform fortsätter.
Laget vann med klara 9-4 hemma mot Sirius, och har på de sex senaste matcherna gjort 58 (!) mål, det vill säga nästan ett snitt på tio baljor per match. Det är inget annat än galet bra, så klart.
Iksu har ju en grym spets – men har också en fantastisk bredd på spetsen, vilket är den stora grejen.
Mot Sirius så hade laget hela nio olika målskyttar – vilket skvallrar om hur jobbigt det är att försvara sig mot mästarinnorna.
En ny målskytt presenterade sig också:
Amanda Collin, 21 – som gjorde sitt första SSL-mål.

***

Offensiva maskinen Kais Mora hackade betänkligt hemma mot Rönnby och dalalaget fick bara iväg två (!) skott på mål i den första perioden.
Istället kopplade Rönnby tidigt grepp genom dubbla mål av Izabell Roos, men Kais Mora arbetade sig in i matchen och kunde också vinna till slut.
Så klart så var My Kippilä – ifjol i just Rönnby – inblandad i vändningen.
Den finska landslagsstjärnan, som spelade forward, sköt 1-2-reduceringen och spelade fram till matchvinnande 3-2-målet i boxplay, ett mål som målmaskinen Malin Andréason snyggt gjorde efter att ha rundat motståndarnas målvakt.
Till slut blev det 4-2 efter att samtliga Kais Mora-mål kommit i den andra perioden.
Väntad seger, oväntat målsnålt.

***

Malmö lyckades 6-4-vinna mot Jönköping – men det var en seger som satt otroligt långt inne.
Skånskorna sprang ifrån till ett 3-0-övertag redan innan åtta minuter var spelade. Då tog JIK timeout – och Malmö svarade med att göra 4-0.
Klart?
Icke, JIK hämtade upp hela underläget och Moa Jakobsson satte 4-4-målet innan halva matchen var spelad – och då var det öppet igen.
Malmö lyckades dock repa mod – och det var lagets superstjärna som steg fram.
Ellen Rasmussen skickade in matchvinnande 5-4 i början av den tredje perioden – och det bäddade för segern.
Starkt av Malmö, så klart. Man hade sex raka torsk innan man lyckades vinna med knappa 3-2 mot jumbon Telge senast, så något vidare självförtroende har man inte och att då lyckas repa mod efter att ha tappat 4-0 till 4-4 tyder på att det kanske håller på att vända för det underpresterande gänget.

***

Warberg hade bara fått iväg tio skott på mål i de två första perioderna, men hade ändå 3-3 inför den sista akten mot Pixbo.
Till slut orkade man dock inte hela vägen.
Inom loppet av 37 sekunder mitt i sista perioden så gjorde Josefin Wålinder och Linda Andersson mål – och säkrade Pixbos seger.
Så det blev väntad poängutdelning till slut, men det var tajtare, mycket tajtare än förväntat och Pixbo hade oväntade problem med Warbergs kompakta defensiv.
Annars?
Ja, norska supertalangen Rikke Ingebrigtsli Hansen är på besök i Göteborg för att bekanta sig med Pixbo inför framtiden, och fick också göra sin SSL-debut. Den 17-åringen kan bli något intressant framöver, helt klart.

***

Täby fick oväntat stora problem med Dalen som inte bara spelade tajt defensivt, men som också var effektiva framåt.
Dalen ledde aldrig i matchen, men bet sig hela tiden tillbaka när man trodde att Täby skulle dra ifrån, och gjorde också 4-4 med drygt två minuter kvar och såg ut att ta med sig en skrällpinne hem till Umeå.
Så blev det dock inte.
Bara 23 sekunder efter kvitteringsbollen så gjorde Louise Wickström 5-4 och ytterligare en minut senare satte hon även 6-4-målet.
Pansar-Wickström gjorde totalt tre mål – och noterade därmed hattrick för andra matchen i rad.
Dalen petade in en reducering i sista minuten men kom inte närmare än så.
Roligast?
Att se Ranja Varli spela innebandy igen. Hon har ju varit skadad länge, länge, men är nu redo att lira plast igen. Inte i 60 minuter förvisso, men nu så kan hon hoppa in, och det lär inte dröja speciellt länge innan hon är med på fulltid igen.
Snacka om vass förstärkning till ett redan vasst lag.