Startsida / Inlägg

Gammalt blir paradoxalt nytt

av Jonas Gustavsson

Får vi se några tränareffekter i helgen?
Snackisarna nu handlar ju om veckans tränarbyten där både Örebros Gabriel Brandberg och Sirius Niklas Johansson fått gå från respektive klubb.
Det finns många paralleller här.
Det mest intressanta är att båda klubbarna valt nygammalt i båset.
Marco Juuska tar över i Örebro. Han tog över laget under säsongen ifjol och ledde sensationellt gänget hela vägen till SSL. Han fick erbjudande om att fortsätta träna i år också, men kunde inte ge besked när Örebro ville ha besked och det rann ut i sanden.
David Ahlmark tar över i Sirius. Första rundan i klubben blev han huvudtränare i Allsvenskan, ledde ett obesegrat lag till SSL och förde också klubben till första slutspelsframträdandet någonsin. Anledningen att han inte fortsatte som tränare våren 2016 var helt enkelt att han inte fick ihop livspusslet, och då var det inte mycket att välja på.
Både Örebro och Sirius hade gärna haft kvar de här männen i båset när det begav sig, men båda tackade då nej.
Inte för att de inte ville träna laget, utan av andra anledningar.
För Ahlmark var det den privata situationen, och det är väl ingen vågad gissning att det var det även för Juuska.
Det är ingen hemlighet att det är svårt att vara spelare och tränare i SSL.
Spelare måste jobba och sedan ska familjen tas om hand, det är imponerande att de får ihop det, om de nu egentligen får det.
Tränare har det dock ännu tuffare.
Spelare kommer till träningen och får instruktioner, kräver feedback, ser till att äta och sova rätt, typ.
De har fullt upp, men ändå mest sig själva att ta hand om.
Tränare ska förbereda och genomföra träningar, vara terapeut för i runda slängar tjugo vinnarskallar med båda sportsliga och privata funderingar, ska scouta och videoanalysera motståndare, dra upp en matchplan och sedan ha koll på alla spelares status inför en laguttagning.
Det kräver ett ännu större engagemang.
Både Gabriel Brandberg och Niklas Johansson jobbade 100 % med privata jobb vid sidan om jobbet som SSL-tränare.
Jag förstår inte hur det går ihop.
Eller så gjorde det inte det.
Nyckelfaktorn är tid.
Det går helt enkelt inte göra ett fullgott jobb som SSL-tränare om du jobbar 40 timmar i veckan (som blir ännu fler timmar med resväg, lunchavbrott med mera), och har en familj att ta hand om.
Jag tror egentligen inte att tränarna bryr sig om pengarna, de drivs av något annat, men de måste ha ersättning av klubbarna för minst (?) en halvtid. Inte för att ett tränarjobb i SSL är ett halvtidsjobb, det är ett heltidsjobb, men för att de i alla fall ska kunna skala bort 50 % på sitt civila jobb.
Med det sagt…
Jag gillar Örebros och Sirius val av tränare.
Det är killar klubbarna känner och vet vad de går för, tränarna vet vad de får och vad de har att jobba med.
De kommer bli injektioner för sina lag.
Gammalt blir paradoxalt nytt och fräscht i det här sammanhanget.
Helt rätt tränarval.

***

Dags att tippa helgens matcher!

Lördag:

Mullsjö – Pixbo 2: Två lag som oväntat tappade poäng senast, där Mullsjö vann derbyt mot Jönköping först efter övertid och där Pixbo uddamålsförlorade hemma mot Höllviken. När lagen möttes i början av säsongen så vann Pixbo efter sudden, och man kan tänka sig att det blir lika tajt här. Pixbo har utkristalliserat sig till ett topplag, och de har Mullsjö som bekant trubbel med, så jag tror Pixbo absolut kan sno alla tre pinnarna i Nyhemshallen.

Söndag:

Örebro – Storvreta 2: Ni minns premiären va? När Örebro sensationellt övertidsvann uppe i Uppsala, en match som man redan då var beredd att stämpla som säsongens skräll. Det har hänt en hel del sedan dess. I veckan som gick så kickade Örebro coachen Gabriel Brandberg och nu tar nygamle Marco Juuska över i båset. Det kan säkert styra upp saker och ting och ge en injektion till laget, men tveksamt om det räcker mot formstarka Storvreta som 8-0-vann sista perioden mot Thorengruppen senast. Nä, spikar tvåan.

Thorengruppen – Falun 2: Jo, Thorengruppen skrällde ju och slog Falun ifjol, men ytterst osannolikt att det skulle bli en knall här. Thorengruppen går trögt, tappade en 5-2-ledning till 10-5-förlust mot Storvreta senast, har bara två segrar på hela säsongen och har ett berg att bestiga. Att då möta ett Falun som just nu vräker in mål är rena mardrömmen. Visst, det som talar för TTG är att inget talar för dem men nej, blir Falun-seger här.

Höllviken – Helsingborg X: Det här är en jätteklurig match och det brukar bli ganska tajt i de här skånska slagen. Helsingborg vann årets första derby med 5-3, och det lär bli tätt målmässigt nu också, och antagligen ett sent avgörande. Dunkar in ett kryss, för det känns absolut realistiskt. Vi följer ju också målsviten: Pontus Karlson har gjort påsar i tio (!) raka matcher. Fixar han elva raka, eller har jag jinxat för många gånger nu?

Sirius – Dalen 1: David Ahlmark är tillbaka i Sirius bås – ett perfekt val, och jag tror att Uppsalagänget kan få en injektion med hans röst vid rodret. Sirius har stundom spelat bra innebandy av det jag sett, men sedan haft perioder där det fullständigt rasat ihop, och man har inte råd att dippa så. Dalen är i bra form, har poäng i fem av de sex senaste matcherna, och är ingen enkel motståndare, men jag tror Sirius tar den här matchen, mycket i kraft av just tränareffekten som brukar vara tydlig inte minst i början.

Tisdag:

Linköping – Jönköping 1: Det tar emot att tippa emot formstarka Jönköping som går från klarhet till klarhet, men Linköping borta är en väldigt tuff match och hemmalaget är i bra form även om det blev uddamålsförlust mot Växjö senast (där var man drabbade av sjukdomar, och förlorade ändå bara med uddamålet). Östgötarna kliver in som favorit, men det blir inga 8-3-marginaler som när lagen drabbade samman i säsongsupptakten. Noterbart: JIK-kaptenen Rickard Hessmer har gjort mål i sex raka matcher.

***

Fullt fokus på söndagen!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB