Startsida / Inlägg

Måstematch för tabelljumbon

av Jonas Gustavsson

Ni minns fjolårets rafflande bottenstrid, väl?
Det var ju något av det mest galna på länge, en bottenstrid som var het hela våren och som nådde sitt crescendo i slutomgången via en fullständigt makalös upplösning, där Warberg vann men åkte ur ändå, där Karlstad vann men åkte ur ändå, där Höllviken hämtade upp ett till synes hopplöst underläge till kryss och på något sätt klarade sig kvar.
En sådan nervpers – man blev ju nervös trots att man inte hade sympatier för något av lagen, man bara satt där med hakan nere vid knäna och undrade vad sjutton som hände – lär vi knappast få uppleva igen, för det känns omöjligt.
Därmed inte sagt att årets bottenstrid inte kan bli spännande.
Den här söndagen är en ångestsöndag för fyra lag.
Visst, det ska spelas massor av fler matcher, många poäng till ska delas ut, men det går inte att komma ifrån att matcherna mellan lagen i bottenstriden ändå betyder något mer för kombattanterna som trampar dyvatten och är livrädda för att nudda bottnen.
De fyra sämsta lagen möts inbördes i helgen:
Sirius-Örebro
AIK-Thorengruppen
Tre av lagen har redan skiftat tränare – vilket belyser att man vill försöka rätta till det som gått snett tidigt, istället för att vara för sent ute som kanske Warberg och Karlstad trots allt var ifjol.
De lagen hann inte få tillräcklig effekt av Ulf Hallstensson respektive Alex Bugarski, där Hallstensson inte officiellt tog över förrän efter VM och där Bugarski kom in i mitten av februari.
Sirius, Örebro och Thorengruppen har redan agerat med att ändra i båset – och känner man inte att det stämmer är det bättre att ändra tidigt.
Läget just nu:
11 Örebro 13 p (-36)
12 AIK 12 p (21)
13 Sirius 12 p (-28)
14 Thorengruppen 7 p (-38)
TTG har verkligen ett jobbigt läge med fem poäng upp och sämst målskillnad av alla, och torskar man mot AIK så ser det becksvart ut.
Det innebär ju inte bara att AIK smiter upp på 15 poäng och får åtta poängs försprång, det innebär ju dessutom att man tappar på ett lag till eftersom Sirius och Örebro ska dela på poäng sinsemellan.
I sämsta fall (förlust mot AIK och Örebro vinner mot Sirius) så har TTG åtta poäng upp till strecket. Då måste man inte bara äta ikapp det – utan man ska förbi TVÅ lag i tabellen.
Det kan bli övermäktigt.
Om man torkar mot AIK samtidigt som Sirius och Örebro kryssar och delar på poäng så blir läget inte lika prekärt, men ändå väldigt tufft eftersom det kommer skilja minst sex poäng upp till strecket.
Kort sagt: det här är mer eller mindre en måstematch för TTG.
Hur går bottenstriden då?
I mitt tips inför säsongen tippade jag att Höllviken och Jönköping åker ur.
De är fortfarande inblandade i det där… men nej, där gick jag bom.
Det förefaller osannolikt att de ska falla igenom totalt.
Jag är också tämligen säker på att Sirius klarar sig kvar till slut.
Örebro, AIK och Thorengruppen får göra upp om den sista SSL-platsen till slut, tippar jag.

***

Dags att tippa söndagens matcher!

Helsingborg – Jönköping 1: Två lag med olika styrkor, där Helsingborg lever på vassare spets och där Jönköping lever på bredden. Helsingborg hade tre raka segrar innan man tappade i slutet mot Höllviken senast, så formen känns god och det bör bli seger här. Jönköping är en stor överraskning i höst, men vinner samtidigt mest mot lagen på undre halvan. FCH vann första mötet med 8-4 och det kan bli något liknande här.

Sirius – Örebro 1: Två lag som precis kickat tränare, två lag som plockat in nygamla tränare i båset, två lag som letar efter en vändning på svaga formkurvor – och det här är ju en dyngviktig match för båda i bottenstriden. Sirius har en högre grundkapacitet, lyckades straffvinna mot Dalen i David Ahlmark-debuten senast, och får kliva in som favorit här. Örebro har varit i fritt fall sedan den sensationella inledningen på serien, och lär få svårt här också, oavsett om Simon Jirebeck blir spelklar eller inte.

AIK – Thorengruppen 1: Thorengruppen har redan fem poäng upp till nedflyttningsstrecket och möter nu AIK som ligger precis på rätt sida – snacka om nyckelmatch för Umeågänget. Förlust och glappet till strecket ökar med minst en poäng (beroende på vad Sirius och Örebro hittar på), vinst och man skapar häng igen. Samtidigt är det lika viktigt för AIK, som är indragna i streckstriden och som behöver vinna en sådan här match på hemmaplan – annars blir det svårt att klara sig kvar. Det osar desperation – men drar in en etta på den berömda magkänslan.

Dalen – Falun 2: Falun har verkligen tuggat igång och just nu är det svårt att se laget förlora. Många av spetsarna är i fin form, spelar upprullnings-innebandy och bjuder på highlights-mål i var och varannan match. Dalen borta är dock en svår match, men visst bör mästarna plocka en trea även här även om det inte lär bli med några storsiffror. Dalen blandar och ger friskt och har tre raka kryssmatcher i bagaget.

Pixbo – Växjö 1: När lagen möttes i början av säsongen så vann Växjö med 5-2, och det lär knappast blir något stort målkalas här heller, för det här är två försvarsstarka lag med bra skottäckande backar. Pixbo är något av höstens sensation – efter JIK – och känslan är att laget bara blir bättre och bättre, och inte minst segern i Nyhemshallen mot Mullsjö senast imponerar. Växjö har varvat upp under hösten och är i fin form, men… ja, det kan gå hur som, men tror ändå Pixbo tar detta. Dessutom: Linus Henriksson ställs mot Christopher Holmér igen.

Mullsjö – Linköping 2: Måhända helgens mest svårtippade match. Ett uppgraderat Mullsjö som inte fått stäm mot ett nergraderat Linköping som fått stäm, ett Mullsjö som fick pisk av Pixbo senast mot ett Linköping som körde över Jönköping. Extremt svårtippat – men tror ändå att östgötarna, vars spetsspelare känns betydligt skarpare än Mullsjös dito just nu, tar hem det här, liksom man gjorde i höstens första möte.

***

Fullspäckad söndag!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB