Startsida / Inlägg

Han är grunden i Pixbos succé

av Jonas Gustavsson

Pixbo slog tillbaka Helsingborg med 10-4 – och plockade femte raka segern och är därmed SSL:s hetaste lag sett över de fem senaste matcherna.
Ja, man är ett av säsongens hetaste lag totalt sett.
Man är trea i tabellen efter giganterna och favoriterna Falun och Storvreta och har nu skapat ett gap på hela fem poäng ner till fyran Linköping och femman Växjö.
Att Pixbo ska vara bland de fyra bästa är vi ju vana vid, men det var ju inte så det skulle bli den här säsongen efter spelartapp (Patrik Malmström, Kasper Hydén, Alessandro Agus, Kim Lundström) och en till synes anonym silly season där man fick nobben av stjärnor och fick nöja sig med att dammsuga närområdet på skapliga spelare.

Vad är då grunden till Pixbos succé?
Det är enkelt.
Jonas Eliasson.
Den nye coachen, som tränade damlaget ifjol, har byggt en lagmaskin.
Han har både samlat ihop delarna och fogat samman dem.
Pixbos värvningslista inför säsongen skrämde ingen och Pixbo hade absolut velat ha in andra namn (även om marknaden var tunn), men de namn som man tagit in är handplockade av Jonas Eliasson för att passa i hans spelsystem.
För honom har det inte spelat någon roll i vilken serie spelarna spelade i ifjol – han visste att de skulle leverera i hans sätt att spela innebandy.
Charlie Sköld är ett tydligt exempel.
En lirare som ingen SSL-klubb ens skulle snegla på, men som Jonas Eliasson plockade in för en tydlig roll i sitt maskineri.
Många klubbar springer ut på marknaden för att värva namn – Pixbo har istället plockat in rollspelare för färdiga roller.
Jonas Eliasson byggde Pixbos damlag till en maskin där defensiven stod ut, en solid och aggressiv defensiv. Nu applicerar han precis samma idéer i herrlaget – och får samma resultat.
Aggressivitet är ett nyckelord – tydlighet ett annat.
Jonas Eliasson säger nog det ordet ett par gånger per minut när man börjar snacka försvarsspel med honom. Alla vet precis vad de ska göra i varje läge, och alla vet med sig själva när de gör ett misstag så de behöver inte ens påpekas.
Tydliga roller, tydliga direktiv.
En gedigen lagmaskin.
När man börjar syna statistiken så känns Pixbo väldigt stabila.
Bara kolla:
* Pixbo har näst bäst effektivitet i SSL, man är alltså riktigt vassa när man väl får chanserna. Att Max Wahlgren gör mål på allt och ingenting är ju redan vida känt och han själv vrider säkert upp de där siffrorna, men Pixbo som lag är effektiva i målskyttet.
* Pixbo har tredje bäst räddningsprocent. När man väl släpper igenom skott så Jon Hedlund, som allt som oftast vaktar buren, varit riktigt vass på att mota bollarna.
* Pixbo har bäst PDO i hela SSL, det vill säga den sammanlagda siffran för effektiviteten framåt och räddningarna bakåt. En del pekar på att den statistiken visar hur mycket tur ett lag haft, en del andra på hur bra man är att arbeta in marginalerna på sin sida.
* Pixbo släpper in minst mål i fem mot fem i hela SSL. Gör man det så blir man framgångsrika, för ur ett bra försvarsspel föds också spelvändningar och en bra offensiv.
Sedan går det inte att förneka vikten av Martin Östholm och Max Wahlgren, killar som gör målen som avgör matcherna.
Fixstjärnor – men också delar av maskinen.
Jonas Eliasson sammanfattade det:
– Ingen är viktigare än någon annan. Martin och Max är och ska få vara stjärnor, men de måste jobba hårt för det också.
Nu är Pixbo alltså hetast i SSL – utan skadade Daniel Calebsson i uppställningen.
Jag har sagt det innan och säger det igen:
Det här Pixbo blir livsfarligt i slutspelet.

***

Damerna ikväll:

Pixbo – Sirius 6-1: Väntad seger för serieledarna Pixbo på hemmaplan – och man fortsätter att leverera fina resultat. Två mål i varje period räckte för att säkra segern där Linda Andersson klev fram som tvåmålsskytt, i övrigt var det enmålsskyttar. Noterbart är att Pixbo matade iväg 18 skott på mål – och således gjorde mål på var tredje skott.

Telge – Jönköping 3-4: Det blev en förväntad poängfördelning i nykomlingsmötet till slut, men det blev oväntat tajt med tanke på hur lagens säsonger sett ut hittills, där Telge varit begravda i botten och där Jönköping överraskat och hotat om en slutspelsplats. Alicia Zälle klev fram som tvåmålsskytt för JIK, det var också hon som satte det matchvinnande 4-3-målet i den tredje perioden.

Täby – Karlstad 12-3: Wow, Täbys förstafemma bevisade att de är landets spetsigaste femma just nu, och det kommer ju inte bli sämre när Ranja Varli varvar upp på riktigt. Förstafemman levererade tio (!) mål och 19 (!) poäng i storsegern mot Karlstad fördelat på: Ranja Varli tre mål, Louise Wickström tre mål och två assist, Jennifer Stålhult två mål och fyra assist, samt Moa Tschöp två mål och tre assist.

***

Mer innebandy imorgon!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Kristoffer Elisson Snygg
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB