Startsida / Inlägg

Nytt år, nya matcher, nya funderingar

av Jonas Gustavsson

Nytt år, nya matcher, nya funderingar.
Det finns mycket att klura kring.
Här är fem av mina undringar våren 2018:
* Får Helsingborg uppleva en ny vår?
Ifjol inledde skåningarna det nya året med att ta en (!) trepoängare på de tolv första matcherna. Man toppade tabellen vid jul, men rasade sedan som en sten genom tabellen efter nyår och blev till slut sista lag att hanka sig till slutspel. Precis som ifjol sitter FCH på en tunn trupp och läget blev knappast bättre av att sportchefen och backen Juha Kivilehto valde att dra hem till Finland. Det finns en överhängande risk för en ny dipp i år när säsongen går in i sitt mest intensiva skede i januari.
* Hur långt går Pixbo?
Kan det hända mer än det hände för Pixbo det gångna året? Nytt slutspelsfiasko, tragedin med Mikael Harrysson, turbulensen under silly season, sparkningen av sportchefen Olle Carlsson, Idol-Anton, Jonas Eliassons bonde-utspel under slutspelet som fördröjde hans tillsättning som ny tränare, Linus Henriksson klubba i ansiktet på Christopher Holmér… med allt det i bagaget har Pixbo gått ut och gjort en fantastisk säsong sett till förutsättningarna. Visst, Pixbo har alltid varit ett topplag, men i år har förväntningarna varit helt annorlunda. Pixbo har byggt en lagmaskin av ett gäng brokiga spelare och ser otroligt bra ut. Man känns mer slutspelsmässiga än på länge.
* Kan något lag stoppa Falun?
Falun är precis lika bra som man varit tidigare säsonger. Känslan är också att andra- och tredjekedjan, trots tappet av Simon Palmén, är ännu skarpare än ifjol. Omar Aldeeb har verkligen tagit ett kliv till, Simon Cederström har blivit äldre, Casper Backby har byggt på erfarenhetsbanken, Alexander Hallén fortsätter göra poäng, Johannes Larsson är en maskin. Given guldfavorit, precis som ifjol. Någon eller några skador kan ställa till det, annars vet i sjutton om inte Falun vinner igen. Eller?
* Vilka lag går upp i SSL?
SSL är brutalt. Två lag åker ur varje år. Inga livlinor, inga kval – bara rätt ner i Allsvenskan. Samtidigt så går två lag upp varje år – och det finns verkligen heta kandidater den här säsongen, lag som skulle kunna sätta färg på SSL. Warberg så klart, den klassiska klubben med ett välfyllt prisskåp, men också Karlstad som har en rad stjärnor i truppen, Kalmarsund med Kim Nilsson, Djurgården som har ett intressant varumärke, Gävle som sugit in rutin sedan förra SSL-sejouren. Det är alltid lika spännande att se hur det slutar – det kan ju också bli en skräll likt Örebro ifjol.
* Vem vinner kampen om Johan Samuelsson?
Centermotorn Johan Samuelsson har varit sina två år i Schweiz nu. Vill han vara kvar – eller kommer han hem till SSL igen? Oavsett så lär det bli en av vårens hetaste silly season-snackisar. Landslagskaptenen är en av världens mest kompletta spelare och skulle lyfta vilket lag som helst. Vänder han hem till Sverige lär storklubbarna Falun och Storvreta säkerligen ligga bäst till… eller kan möjligen Dalen ge sig in i leken och locka med något?

***

Nytt år, nya matcher, nya tippningar!

Herrarna först ut.

Tisdag:

Växjö – Jönköping 1: Man ska inte luta allt mot statistik, men den skvallrar ändå om ganska mycket. Jönköping har gjort en fantastisk säsong hittills sett till förväntningarna, men vinner samtidigt nästan bara mot lagen utanför slutspel. Växjö har haft en tuff höst med många skador men ändå levererat resultat, har en säker slutspelsplats och vann hyfsat klart senast mot JIK – så det känns logiskt att dunka in en etta här, även om det är tungt för hemmalaget att tappa Johan Roos som stängts av fyra matcher.

Onsdag:

Falun – Storvreta 1: SSL:s två bästa lag – det blir inte så mycket bättre än så här. Falun är i bättre form och har fler toppspelare i bra slag så det känns logiskt att luta sig mot en hemmaseger, samtidigt har de här mötena lite derbykaraktär och det brukar inte spela så stor roll vad som hänt innan eller vilka spelare som saknas, det brukar bli jämnt ändå. Tror på en riktigt underhållande match – och trycker, dock med viss tveksamhet, in den där ettan.

Örebro – Thorengruppen 2: Jag tror att det är kört för Thorengruppen redan, men ska man ha någon som helst chans att rädda nytt kontrakt så är detta en match som måste vinnas. Slår man inte nästjumbon Örebro… ja, vilka ska man då slå? Samtidigt är det lika mycket nyckelmatch för Örebro, vinst här och man får kontakt uppåt igen. Örebro vann förvisso mot Dalen senast, men… nja, jag är inte övertygad om att det innebär en vändning. Jag har en känsla av att TTG spelar hem den här matchen.

AIK – Sirius 2: Två lag som vaknat till på slutet. Jo, AIK har två raka torsk, men det är mot Falun och Storvreta, och Sirius kommer närmast från en förlust, i derbyt mot Storvreta, men det här är ändå två gäng som är på gång. Båda känner fortfarande flåset bakifrån och inget av lagen har gett upp slutspelsambitionerna, så det är grymt viktiga poäng på spel. Hur det går? Jag tror Sirius nyper matchen, jag tror man snålspelar till sig en trea.

Höllviken – Mullsjö 2: Mullsjö har haft sina bryderier den här säsongen, men har varit dominanta mot lagen utanför slutspel och det tror jag man fortsätter att vara. Västgötarna har en trupp som är överlägsen lagen utanför slutspel, så konstigt vore annars. Höllviken är stabilare än ifjol, men blandar och ger ändå vilt. Jag har svårt att se att skåningarna skulle kunna chocka här.

Torsdag:

Pixbo – Helsingborg 1: Helsingborg lär ju vara skapligt revanschsugna efter 1-9-smällen mot Linköping senast, men frågan är om det räcker mot ett stekhett Pixbo på bortaplan. Först och främst så behöver man ha tillbaka Linus Nordgren, men vet i sjutton om ens det är tillräckligt. Pixbo vann ju i Skåne tidigare under säsongen, har gått från klarhet till klarhet, och kliver in som klara favoriter här – och det favoritskapet tror jag också man förvaltar på bästa sätt.

Damerna!

Torsdag:

Pixbo – Sirius 1: Det är svårt att dra in något annat än en etta i den här matchen, Pixbo har en sanslöst bra höst bakom sig och det finns inte så mycket som tyder på att man kommer att slå av på takten under 2018 heller. Laget är alldeles för homogent och stabilt för det. Sirius är förvisso i bra form, men här har man inte ett skvatt att hämta.

Täby – Karlstad 1: Karlstad har underpresterat hittills den här säsongen och jobbar vidare med att få ordning på grejerna under den nya ledarstaben. Att man ska åka till Stockholm och lyckas lugga Täby förefaller dock osannolikt. Hemmalaget har åtta raka segrar i ryggen, SSL:s just nu bästa spetsfemma och en offensiv som är hypervass. Allt annat än en etta här skulle överraska.

Telge – Jönköping 2: Nykomlingsmöte, men också ett möte mellan två lag med skilda verkligheter. Telge har haft en tung höst och ligger sist i tabellen, Jönköping har överraskat och nosar på slutspelsplatserna. När lagen möttes i premiären så vann JIK med 8-4 och vi kan vänta oss något liknande här. JIK har förvisso fem raka förluster, men det är mot riktigt bra motstånd.

Fredag:

Iksu – Warberg 1: När de här lagen möttes i början av säsongen så var Warberg nära en dunderskräll, men Iksu vände och vann i slutet och smet från Halland med en trepoängare. Känslan är att det inte kommer att dofta någon skräll här, utan att Iksu vinner tämligen klart, även om man överraskande torskade mot Rönnby innan juluppehållet. Klar etta.

Endre – Dalen 1: Dalen vann borta mot Malmö innan juluppehållet, en seger som var oerhört viktig då man nu distanserat sig från nedflyttningsstrecket med tre poäng. Känslan är dock att det blir en kamp för att undvika bottenträsket. Borta mot Endre blir det inte lätt. Gotländskorna har blandade resultat bakom sig, men har också mött massa topplag. Här blir det hemmaseger.

Kais Mora – Linköping 1: Linköping är inblandade i striden kring nedflyttningsstrecket, det där är en riktig rysare. Just nu är man på rätt sida med en poängs marginal. Några nya pinnar kan man dock inte räkna med här, Kais Mora har gått rent på hemmaplan den här säsongen och har en formstark trio i My Kippilä, Anna Wijk och Malin Andréason som levererar i princip i varje match. Solklar etta.

Rönnby – Malmö 1: Malmö kändes ju på gång efter en djup svacka, då åkte man på en näsbränna senast och föll hemma mot Dalen. Därmed får skånskorna främst jobba för att komma bort från nedflyttningsstrecket innan man börjar blicka uppåt. Rönnby har haft ett tufft schema ett tag men kommer närmast från en dunderskräll mot Iksu, och det kan bli så att man klipper Malmö av bara farten. Lite ovisst, men tror på Rönnby.

***

Mycket, mycket innebandy denna vecka. Närmare bestämt sex (!) dagar i följd.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Kristoffer Elisson Snygg
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB