Startsida / Inlägg

Är det någon form av rekord?

av Jonas Gustavsson

Utan att vara fördjupad i historiken så måste väl fem tränarbyten på fjorton lag i SSL ändå vara någon form av rekord?
Ja, då räknar jag in Linköping där Andreas Harnesk annonserades som ny tränare inför säsongen men som fick lämna redan efter åtta omgångar och där Johan Astbrant återigen tog över i båset.
Den mest oväntade förändringen hittills – tillsammans med den senaste.
Medan tränarbytena i Thorengruppen, Örebro och Sirius kändes logiska och väntade med tanke på lagens prestationer, så känns tränarbytet i AIK desto mer oväntat.
Magnus ”Binge” Jäderlund ut.
Mikael Lemker in.
Jag har ingen insyn i hur diskussionerna har gått, men det känns som ett underligt och väl panikartat drag att göra den här förändringen nu.
Ingen är oersättlig, men jag trodde ”Binge” satt säkert.
Jag har ingen statistik för att backa upp mitt påstående, men sena tränarändringar upplever jag sällan får någon vidare effekt. Kanske i en eller två matcher, men sällan över tid.
Vi såg exempelvis Karlstad göra en sen ändring ifjol, vilket gav ett kort lyft, men ändå slutade med degradering för värmlänningarna.
Samtidigt som det osar lite panik så kan jag också förstå AIK.
Det har helt plötsligt blivit väldigt påtagligt att man kan åka ur SSL, att en era är över. Något som många sett under hela säsongen, men som nog slagit till med full kraft i AIK-leden efter att man torskat två raka matcher och samtidigt fått se Örebro vinna två raka. Helt plötsligt ser det väldigt illa ut i tabellen.
Ingen vill bli känd som de som satt med armarna i kors när ett av innebandyns flaggskepp sjönk.
Bättre att göra något än inget alls, typ.
Ibland är det dock bättre att inte göra något alls.
Något facit på vilka beslut som är bäst får vi aldrig, vi kan bara se på resultatet av besluten och spekulera om vad som hade hänt i ett annat scenario.
Oavsett tränare så är läget prekärt:
AIK skapade ju fördel när man slog Örebro i den där ödesmatchen för några veckor sedan, men den fördelen är redan bortspelad och nu är det istället Örebro som har allt i egna händer medan AIK får jaga och förlita sig till andra resultat vid sidan om att man själva gör sitt jobb.
Just det sistnämnda kan bli svårt nog.
Thorengruppen har spelat bättre efter sitt tränarbyte men har inte vunnit speciellt mycket ändå – Linköping, Sirius och Örebro har alla lyft efter sina tränarskiften.
Kan AIK göra detsamma?
Kanske.
Grejen är bara att alla de andra lagen gjorde sina skiften för länge sedan, och där de nya tränarna haft tid på sig att skapa något nytt.
Om nu AIK var tvungna att skifta i båset så är känslan att man borde ha tagit det här beslutet mycket tidigare.
Det ska bli oerhört intressant att följa det forna lagets slutspurt.

***

Dags att tippa helgens matcher och herrarna är först ut!

Lördag:

Falun – Mullsjö 1: Intressant match. Falun föll mot Storvreta senast och det har hackat lite i Falun-maskineriet efter nyår. Det har inte flutit som det gjorde i höstas. Samtidigt har ett tillbakadraget Mullsjö börjat plocka poäng på löpande band. Någonstans tror jag ändå att dalalaget reder ut det här, men det blir inga stora siffror och Mullsjö är väldigt tajta i defensiven just nu.

Söndag:

Örebro – Helsingborg 2: Viktig match för båda lagen som är jagade. Örebro kämpar för att säkra nytt kontrakt, Helsingborg sliter för att fixa en slutspelsbiljett. Örebro är i fin form med dubbla segrar och har också hemmaplan här, men jag tror ändå Helsingborg tar den här matchen. Skåningarna har fem raka nederlag och har bara fem poäng på åtta matcher efter jul, men efter att ha fått vila en extra vecka så borde inte orken för den något tunna truppen vara några problem. Knapp bortaseger.

Pixbo – Thorengruppen 1: Jumbon Thorengruppen vet att de har en enorm uppförsbacke, men lär knappast ha gett upp eftersom det fortfarande går att lösa nytt kontrakt, men den viljan tror jag ändå inte räcker mot genomsolida Pixbo. Hemmalaget har två raka segrar och poäng i nio av de elva senaste kamperna. Här blir det en ny seger – och säkert något nytt Max Wahlgren-mål.

Höllviken – Storvreta 2: Det går aldrig att räkna bort Höllviken och det här är en typisk match som skåningarna skulle kunna skrälla i, men det är mycket som oroar nere i söder: fem raka torsk och på de fyra senaste har Johannes Wilhelmsson gjort noll mål och Pontus Karlson blott två baljor. Storvreta har å andra sidan sex raka vinster och många spetsspelare i poängform, inte minst Jimmie Pettersson och Albin Sjögren. Drar in tvåan.

Växjö – AIK X: Vad händer i AIK nu? Ja, det är en relevant fråga efter att Magnus ”Binge” Jäderlund fått lämna och ersatts av Mikael Lemker, och det känns som det finns en doft av desperation i den gamla storklubben. Det är dock inte konstigt. AIK slåss för sin SSL-existens och är i desperat poängbehov. Det kan mycket väl bli en tränareffekt här. Växjö har imponerat måttligt på sistone, och är inte alls oslagbara. Svårbedömt, men trycker in ett kryss.

Sirius – Jönköping 1: Två slutspelsjägare på jakt när tian och nian, som är två respektive en pinne från slutspel, möts. Detta är ett möte som är nästan omöjligt att tippa mellan två lag som vuxit under säsongen. JIK har vunnit alla matcher mot lag utan för slutspel den här säsongen, men samtidigt så har Sirius ett imponerande poängsnitt under nygamle coachen David Ahlmark. Svårt, men känslan säger etta.

Dalen – Linköping 1: Skarpt läge för Dalen nu, som nu bara har sin slutspelsplats med en enda poängs marginal. Eftersom jägarna Jönköping och Sirius möts så lär det krävas en trea av Dalen för att hålla undan över den här omgången. Den tror jag man tar, trots att Linköping är en riktigt svår motståndare. Blir comebackande Jim Johansson tungan på vågen, kanske?

Damerna!

Söndag:

Malmö – Täby 2: Malmö såg till att skapa nerv mot Pixbo under fredagskvällen och verkar vara i bra form, men har tufft schema just nu. Under söndagen väntar hemmamatch mot Täby som med ganska mycket möda slog tillbaka Telge senast, och innan dess torskade mot alla toppkonkurrenter. Formen hos Täby är således oviss, så detta är en lite svårtippad match… men går ändå på tvåan.

Endre – Karlstad 1: Endre åkte på en riktig käftsmäll mot Sirius i fredags, första matchen utan stjärnan Sara Steen, och det ska bli intressant att se hur gotländskorna tacklar hennes frånvaro. Det bör dock bli seger mot Karlstad – för värmländskorna känns helt desorienterade, och nu är man indragna i bottenstriden på allvar och det lär blandas in en hel del nerver. Etta!

Jönköping – Linköping 1: Två lag med problem just nu, där Jönköping bara vunnit en av de elva senaste matcherna och där Linköping förlorat tio matcher i följd. För Linköping är det mycket av en måstematch för att blanda sig i streckstriden, men frågan är om man verkligen kan mobilisera kraft. JIK känns som ett i grunden solidare lag, så jag tror ändå det blir hemmaseger här.

Dalen – Sirius 1: Dalen föll i derbyt mot Iksu senast, men hade innan dess tre raka segrar och Umeålaget känns på gång. Det gör Sirius också, som vunnit nyckelmatcher i slutspelsstriden på slutet och som tog en meriterande vinst mot Endre i fredags. Det doftar ändå hemmaseger här, känner jag. Oavsett: oerhört viktiga poäng på spel mellan två lag som jagar slutspelsbiljetter.

Telge – Iksu 2: Efter tre raka vinster så var Telge inte så långt ifrån att ta poäng mot Täby senast (uddamålsförlust), så nykomlingen känns verkligen på gång. Det räcker dock inte mot Iksu som är i kolossalt bra form, som vinner mot alla just nu och som har många storspelare i riktigt bra form. Gjuten tvåa.

Kais Mora – Pixbo 2: Wow, det här blir en smällkaramell, en seriefinal mellan två riktigt bra lag. Det känns öppet på förhand. Malin Andréason saknas i hemmalaget, men mycket talar för debut för stjärnförvärvet Jessika Eriksson, och där får man in rejält med firepower. Jag tror ändå inte hennes comeback i klubben hjälper. Det kan gå hur som helst, men magkänslan säger Pixbo.

Rönnby – Warberg 2: Warberg har verkligen fått effekt på sitt tränarbyte och har efter nio raka nederlag nu tagit två raka segrar – och det skulle inte förvåna om halländskorna klipper Rönnby av bara farten. Rönnby är starka hemma där man har tre raka segrar, men… ja, Warberg känns onekligen på gång, har vind i seglen och bra självförtroende. Kan inte låta bli att dunka in tvåan.

***

Intensiv helg!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB