Startsida / Inlägg

Avgörandets stund för storklubben

av Jonas Gustavsson

Avgörandets stund är här för AIK.
Förutsättningarna är enkla om man ska hålla sig kvar i SSL:
Man måste vinna de två avslutande matcherna mot Jönköping och Pixbo inom ordinarie tid och Örebro får inte ta några poäng i sina matcher mot Linköping och Mullsjö.
Målskillnaden spelar ingen roll, AIK har bättre målskillnad än Örebro så det är enbart poängfördelningen det handlar om.
Alltså, helt omöjligt är det inte, men…
Vi kan säga så här:
Grejar AIK detta så har man utfört mirakel.
Med tanke på hur man presterat ett tag, och inte minst tappet senast mot Höllviken, så ska det ju till två riktiga fullträffar för att man ska kunna ta sex av sex möjliga poäng.
Visst, JIK har fixat nytt kontrakt och kanske ändå känner en viss mättnad trots att man uttalat att man vill till slutspel, Pixbo har hackat på sistone och spelar kryss i var och varannan match, så motståndet är inte oövervinneligt – men samtidigt kommer motståndarna inte att bjuda på något.
Det räcker ju inte ens att AIK tar full pott för att man ska greja det här – Örebro får ju inte ta en enda poäng till.
Det Örebro som vunnit tre av de sju senaste matcherna, som har poäng i fem av de sju senaste matcherna och som kan spela utan samma press på axlarna.
Visst, Linköping lär vara revanschsugna efter 1-9-smällen mot Storvreta senast och är ett mycket bättre lag än siffrorna skvallrar om, Mullsjö letar efter slutspelskänslan, så det är inga lätta motståndare – men jag skulle inte bli förvånad om ett taggat Örebro sno någon pinne i de två matcherna.
AIK har inte sitt eget öde i egna händer, och det måste vara en av de mest jobbiga känslorna att leva med.
Att veta att man är beroende av andra för att själv överleva.
Det är inte mycket som talar för AIK.
Det finns en överhängande risk att allt är över redan efter den här helgen, faktiskt.
Örebro spelar ju redan under lördagen, så AIK-ödet kan avgöras utan att laget ens är i spel – samtidigt kanske just det talar för AIK. För får Örebro stryk där har man ett positivt resultat att spela på, känner att hoppet lever.
Fast det bygger ju på att Örebro förlorar.
Det blir en spänd väntan i AIK-lägret.
AIK är nära att rasa ur SSL.
Det känns lika surrealistiskt som när Warberg levde under samma hot ifjol.
Det är bara att konstatera:
Det går inte leva på gamla meriter.

***

Dags att tippa helgens matcher och herrarna är först ut!

Lördag:

Linköping – Örebro X: Örebro tog ett hästkliv mot nytt kontrakt i och med hemmasegern mot Växjö senast och därmed räcker det med en poäng till för att säkra kontraktet för egen maskin. Vet i katten om man inte tar den mot Linköping. Simon Palmén är i superform och Örebro är i medvind. Linköping åkte på en 1-9-smäll mot giganten Storvreta senast och lär vara revanschsugna plus att man har en fjärdeplats att spela för… men, har en känsla av kryss här.

Helsingborg – Thorengruppen 1: Helsingborg blev vinnare i kostym under torsdagen då Sirius bara fick med sig en pinne mot Mullsjö vilket innebär att skåningarna är klara för slutspel. FCH kan inte nå topp fyra och Thorengruppen är redan klara för Allsvenskan så det här blir en match mellan två lag som inte har så mycket att spela för. Tippar att FCH ändå vinner i kraft av hemmaplan och att man vill skapa en bra trend inför slutspelet.

Söndag:

Dalen – Växjö 1: Svårtippat möte. Växjö blandar och ger en del, man slog Falun bara för att sedan få stryk av Örebro. Återstår att se hur reaktionen blir borta mot Dalen som visat bra form på slutet, tagit en del poäng och som kan säkra en slutspelsplats om man tar en seger här. Känns ovisst på förhand mellan två lag som ändå har mycket att spela för. Dalen känns på gång och Jim Johansson har verkligen blivit en injektion – så drar in en etta.

Höllviken – Falun 2: Ifjol säkrade Höllviken kontraktet i de sista självande sekunderna, i år fixade man det med två omgångar kvar. Skåningarna har inget att spela för men kommer säkert att gå för fullt mot Falun ändå – att slå mästarna är alltid en fjäder i hatten. Dessutom vill laget säkert ge coachen Vidar Jonsson en fin avslutning på tiden i klubben. Falun hackar lite, letar efter formen och lär matcha hårt för att saker och ting ska börja rulla. Bör bli en tvåa här.

Sirius – Pixbo X: Sirius hade chansen att ta en trea mot Mullsjö senast men brände den och är nu piskade att ta minst fem poäng på de två avslutande matcherna för att ha chansen på slutspel. Då måste dessutom Dalen torska sina matcher. Det blir svårt. Pixbo har spelat kryss sex gånger på de åtta senaste matcherna – och det känns sannerligen som att det doftar kryss i den här matchen också.

AIK – Jönköping 1: Hur AIK ska tackla den här matchen beror ju helt på hur det går mellan Örebro och Linköping – antingen så är man redan rökta eller så lever hoppet. Om vi förutsätter att hoppet lever så tror jag ändå att AIK grejar det här. JIK, som jagar slutspel, kan komma in och spela avslappnat, som ser allt som en bonus just nu och som bara kan mala på med sitt breda manskap och bär nog en liten favoritstämpel, men någonstans tror jag ändå att desperationen får utlopp här och att AIK tar en trea.

Tisdag:

Mullsjö – Storvreta 2: Kan något lag störa Storvreta? Som det ser ut nu känns det inte så. Laget har elva raka segrar där tio av dem vunnits med minst fyra bollars marginal. Senast slog man tillbaka Linköping med 9-1. Det är galet, faktiskt. Mullsjö är bra, solida och lyfts av Nyhemshallen – men det känns inte som något lag är i slag att rubba serieettan just nu så tvåan känns tämligen gjuten.

Damerna!

Lördag:

Malmö – Telge 1: Telge har avverkat de väldigt tuffa matcherna mot topplagen nu och har fyra kamper kvar där schemat ser betydligt beskedligare ut. Inte enkelt, men nu har Telge poängchans igen. Laget behöver minst två segrar till för att ha chansen att fixa nytt kontrakt. Fixar man en seger mot Malmö? Nej, det tror jag inte. Malmö har också avverkat topplag och torskat på sistone, men var innan dess i fin form och bör ta en trea här också.

Pixbo – Dalen 1: Dalen har vunnit fem av de sju senaste matcherna och är i säsongens bästa form, men det räcker ändå inte mot solida Pixbo som är i poängbehov för att försvara sin plats bland de två bästa i tabellen och därmed få till hemmafördel även i en eventuell semifinal. Hemmaseger men inte med några stora siffror, tippar jag.

Kais Mora – Endre 1: Endre bröt sin fyra matcher långa förlustsvit genom att hemmavinna mot Täby senast, men att slå Kais Mora blir otroligt tufft, speciellt utan Sara Steens spetskvaliteter. Hemmalaget är väldigt bra form, har fått tillbaka Malin Andréason och Therese Karlsson i laget och ser oförskämt bra ut i offensiven. Trots digniteten på motståndet tror jag på en solid hemmaseger här.

Iksu – Jönköping 1: Iksu kör över det mesta just nu, oavsett om det är topp- eller bottenlag, och allt annat än en klar seger mot Jönköping skulle vara en dunderskräll. JIK har bara en seger på de åtta senaste kamperna, mot formsvaga Linköping, och har inget att hämta uppe i Umeå. Noterbart i Iksu: Johanna Hultgren har gjort mål i åtta raka matcher.

Söndag:

Karlstad – Rönnby 2: Efter två segrar så åkte Karlstad på en 0-1-förlust mot Dalen senast och kanske flög slutspelsplatsen iväg där. Uppförsbacken blev i alla fall betydligt brantare. Rönnby är överraskande bra i år (igen) och har blandat sig i striden om en plats bland de fyra bästa i tabellen. Det lär vara motivation så det heter duga, och jag tror också man snor med sig en trea från Värmland.

Sirius – Linköping 1: Alltså, Linköping är helt under isen. Man har nio poäng upp till fast mark med tolv poäng kvar att spela om, det finns inte på världskartan att man klarar hålla sig kvar. Inte med den formen man har. Laget har spelat tretton raka matcher utan att ta poäng och föll i nyckelmatchen mot Warberg senast. Sirius kämpar för slutspel och tar en trea här.

Täby – Warberg 1: En seger på sju matcher och torsk mot Endre senast har gjort att Täby halkat ner som femma i tabellen och tappat hemmaplansfördelen i kvartsfinalen. Orkar man ta tillbaka den? Vi får se. Warberg är luriga, har visat bra form sedan Mikael Nilsson tog över och kan mycket väl överraska här. Dunkar in en etta, men skulle inte bli förvånad om halländskorna snor någon pinne.

***

Mycket som ska avgöras nu!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB