Startsida / Inlägg

Nu börjar slutspelet på riktigt

av Jonas Gustavsson

Då var kvartsfinalerna avverkade.
Nu börjar slutspelet på riktigt!
Ja, så är det på damsidan, där kvartsfinalserierna brukar bli en transportsträcka mot de betydligt hetare semifinalserierna.
I år blev ju kvartsfinalerna ännu mer utvattnade än vanligt.
Det fanns ju potential för en riktigt het kvartsfinalserie mellan Täby och Endre, men Endre utan megastjärnan Sara Steen hade inget att sätta emot utan blev utklassade och svepta i tre raka matcher.
Därmed blev det mest uppseendeväckande i kvartarna att Rönnby lyckade knipa en match mot Pixbo.
Totalt vann semifinallagen kvartsfinalserierna med 12-1 i matcher och sammanlagda målskillnaden 88-29.
Hyfsad utklassning alltså.
Men lika ljumma som kvartsfinalerna har varit, lika glödheta kommer semifinalserierna att bli.
Det är exakt samma möten som ifjol – Kais Mora mot Täby och Iksu mot Pixbo – och jag tippar att det blir exakt samma utfall som då: 3-2 i matcher för Kais Mora och 3-1 i matcher för Iksu.
Kanske lite trist tippning, men det doftar sannerligen SM-finalrepris mellan Kais Mora och Iksu.
De två har de bästa lagen – men också den just nu bästa formen.
Semifinalerna blir dock ingen promenad i parken, men Kais Mora och Iksu kliver ändå in med en favoritstämpel tycker jag.
Det surras mycket om den offensiva spetsen och bredden i Kais Mora i år, men faktum är att man har sin kanske bästa defensiv någonsin. Annars har ju dalalaget genom åren känts som ett offensivt stjärngalleri med viss svaj i defensiven, men nu är man ramstarkt bakåt samtidigt som man bibehållit nästa samma skarpa offensiv som tidigare.
Täby körde över Endre i kvarten, får mer vila inför semifinalen i år jämfört med ifjol, har SSL:s just nu bästa förstafemma och ett djup i laget som man aldrig tidigare haft, så visst kommer man utmana Kais Mora – men jag tror ändå att dalalaget vinner över fem matcher även om det också kommer att krävas de där fem matcherna.
Iksu startade ju säsongen minst sagt svagt, halkade tidigt efter i kampen om topplaceringarna och har jagat hela säsongen, och lyckades till slut nypa andraplatsen efter att ha slagit toppkonkurrenterna på rad i slutet av januari. Umeålaget har inte samma stjärnbredd som ifjol då spetslirare fick nöta trä, men har alltjämt ett stjärngalleri över tre femmor.
Pixbo var fruktansvärt bra under hösten, höll kvar vid den ramstarka defensiv som Jonas Eliasson lagt grunden för, och kryddade det hela med ett utvecklat anfallsspel under Per Tjusbergs ledning. Under våren föll man dock mot både Iksu och Kais Mora, och halkade därmed ner som trea i sammandraget till slut. Pixbo är bra, men tappade oväntat en match i kvarten och känns just nu som fjärderankat av semifinallagen. Känslan är att man inte rår på Iksu i år heller.
För att konkludera:
Det doftar finalrepris mellan Kais Mora och Iksu, men semifinalerna kommer att bli glödheta.
Här blir det inga svepningar, var så säkra.

Tippning av semifinalerna:

Kais Mora – Täby 3-2
En repris på på den heta semifinalserien ifjol där Kais Mora till slut kunde vinna den femte och avgörande matche med stora siffror. I den serien kändes hemmaplansfördelen avgörande och mycket talar för att den blir det nu också. Både Kais Mora och Täby är starkare på pappret än ifjol, båda har utökad bredd och även spetsad spets, så det här kommer bli en rejäl kamp – och vi lär, precis som ifjol, få se en hel del taktiskt rävspel. Kais Mora känns något stabilare och har kanske sitt bästa försvarsspel någonsin, det tillsammans med hemmafördelen avgör.

Iksu – Pixbo 3-1
Regerande mästarna Iksu startade hösten trevande men har sedan vuxit in i säsongen och i januari visade man styrka genom att vinna mot alla toppkonkurrenterna. Iksu må inte ha samma stjärndrypande bredd som ifjol då man hade råd att placera landslagsspelare på bänken, men man har fortfarande ett ruggigt starkt lag och känns också mest formstarkt av alla semifinallagen. Pixbo, som ledde SSL länge men som ”bara” blev trea till slut, tappade överraskande en match mot Rönnby i kvarten. Pixbo har en urstark defensiv och världens bästa målvakt, men det räcker inte här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB