Startsida / Inlägg

”Same procedure as last year…”

av Jonas Gustavsson

Slutspelsklart i damernas SSL.
Kvartsfinalvalen är gjorda.
Känns det igen?
Ja, det är lite ”same procedure as last year…”.
Tre av fyra kvartsfinaler ser nämligen ut exakt som ifjol med Iksu-Malmö, Pixbo-Rönnby och Täby-Endre.
Enda nyheten är att Kais Mora ställs mot Sirius istället för Karlstad.
Det lär inte bli så många nyheter när det vankas semifinaler heller.
Kais Mora, Iksu och Pixbo borde alla glida hyfsat komfortabelt dit.
Den enda ovissa serien är den mellan Täby och Endre, en tuff matchserie ifjol som Täby till slut kunde vinna, och jag skulle inte bli chockad om Täby vinner även i år. Man har en bredare arsenal av spets, hemmaplansfördel och dessutom har Endres slagstyrka bedarrat med Sara Steens frånvaro.
Således:
Med stor sannolikhet blir det samma fyra semifinallag som ifjol.
Trist?
Nja, lite kanske, men å andra sidan är det alltid kul när giganterna gör upp.
Ska vi vara helt ärliga – ursäkta, några lag – så är kvartsfinalerna på damsidan inte det mest upphetsande. Ofta finns det fyra, fem riktiga superlag som brukar sopa mattan med de två, tre sista slutspelslagen.
Det blir sällan spännande i mer än en, eller högst två, matchserier.
Semifinalserierna är dock något helt annat.
Då är det verkligen giganter som möts – och det brukar vara väldigt svårt att sia utgången.
Både Iksus batalj mot Pixbo ifjol – kryddad med Andreas Harnesk mot Jonas Eliasson i båsen – och Kais Moras kamp mot Täby, med hela punktmarkeringen av Anna Wijk, var en fröjd ifjol.
Det längtar man redan efter.
Först ska kvartsfinalerna dock spelas.
Tyvärr är det dock något av en transportsträcka i många fall…

***

Tippning av kvartarna:

Kais Mora – Sirius 3–0
Kais Mora är i superform och allt annat än en svepning av Sirius vore en stor överraskning. Dalalaget har en offensiv som är hypervass med Anna Wijk som spelmotor, och slagstyrkan framåt har blivit ännu bättre senaste veckorna då Therése Karlsson och Malin Andréason gjort comeback efter skador. Trots det är det nog ändå defensiven som imponerat mest, Kais Mora har släppt in överlägset minst mål i år. Nej, Sirius har inte en chans.

Iksu – Malmö 3–0
Iksu gjorde processen kort med Malmö i fjolårets kvartsfinal och det lär bli samma visa den här gången. Malmö har en av seriens spetsigaste stjärnor i Ellen Rasmussen, men hon är alldeles för ensam mot Iksus stjärngalleri. De regerande mästarinnorna har haft en stegrande formkurva under hela säsongen och känns som det formstarkaste laget av alla. Malmö kommer inte ens vara nära.

Pixbo – Rönnby 3–1
Rönnby har, sett till förväntningarna, gjort en kanonsäsong och det unga laget fortsätter att ta fina kliv framåt. Laget har dunkat in några fina skrällskalper under vintern också, och det är inte helt omöjligt att man snor någon match av Pixbo också – men matchserien vinner man inte. Pixbo är ett par klasser bättre, har seriens bästa målvakt i Sara Hjorting, ett ramstarkt försvar och en tillräckligt vass offensiv för att vinna klart till slut.

Täby – Endre 3–2
Kvartsfinalspelets höjdpunkt så klart. Två tippade topplag som dock gått betydligt svagare än förväntat under andra halvan av serien. Lagen möttes i kvarten ifjol också och det finns en rivalitet som pyr så räkna med att det blir ganska hett. Kan egentligen gå hur som helst, men Täby får tipset eftersom man har en bredare spets, hemmaplansfördel och att Endre trots allt tappar mycket slagstyrka i och med Sara Steens skadefrånvaro.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB