Startsida / Inlägg

Stora Finaltipset 2018

av Jonas Gustavsson
Iksu mot Mora – igen.
Iksu mot Mora – igen.

Röda mattan är utrullad, portarna är på väg att öppnas, vägen är utstakad till innebandyns årliga storfest.
Det är återigen dags att kröna innebandysäsongens svenska mästare.
Efter en lång säsong, ett gäng matcher, vackra mål och pinsamma missar, fantastiska räddningar och galna självmål, stjärnor som gnistrat och stjärnor som slocknat, lag som överraskat och lag som klappat igenom, så står fyra lag där som trängt igenom stormen och ska göra upp i Globen.
Kais Mora mot Iksu i damfinalen.
Storvreta mot Falun i herrfinalen.
Serieettan mot serietvåan i båda fallen, de fyra lag som varit genomgående bäst under säsongen får också vara med när innebandyns rampljus tränger utanför den mest inbitna skaran.
För fjärde säsongen i följd gör jag en rip-off på Per Bjurmans bejublade finaltips inför Stanley Cup, men innebandy-style, och låter helt enkelt ett gäng personer tippa hur det går i finalerna.
Varsågoda!

***

#24 Dahlerus i landslagströjan.
#24 Dahlerus i landslagströjan.

Damfinalen har alla förutsättningar att bli en jämn och spännande historia. Vi får hoppas på ett målfyrverkeri och att spelarna verkligen vågar njuta av stunden.
Det kan gå hur som helst men skall jag våga mig på ett tips så vinner KAIS Mora med uddamålet. Jag tycker att Kais Mora har haft både en bra topp och bredd den här säsongen vilket man kanske inte haft på samma sätt tidigare.
My Kippilä avgör genom att trampa från bakplan med bollen i hooken och sätta ett välplacerat skott. 6-5.
Herrfinalen känns lika svårtippad som damfinalen, men här får hjärtat avgöra som klappar lite mer för Storvreta. Storvreta vinner i sudden och hjälte blir förstås Mattias Samuelsson som sedan livesänder guldfesten på instagram. 8-7.
Hermine Dahlerus, svensk innebandylegendar 

***

Tennisberg.
Tennisberg.

Till att börja med är det kul att konstatera att det är Sveriges två bästa lag som gör upp, både på dam- och herrsidan. Slutspelsskrällar i all ära, men som objektiv åskådare vill iallafall jag se seriedominanterna göra upp om SM-gulden. Förutsättningarna är därmed de bästa för att det ska bli två välspelade, och spännande, finalmatcher. Bara att hoppas att inget av lagen lägger i någon handbroms, utan går ut och kör framåt mer än bakåt.
Både Kais Mora och Iksu krånglade sig ur tuffa lägen, på olika sätt, i semifinalspelet. Och båda lagen kommer starka in i finalen. Jag tror att Moras revanschlust, efter två raka finalförluster, kommer att bli avgörande. Anna Wijks järnvilja och Malin Andréasons glöd mot matchvinnaren Amanda Delgado Johansson och måldrottningen Sofia Joelsson blir härliga matcher i matchen. Men dalagänget vinner efter en jämn batalj.
Storvreta och Falun blir minst lika sevärd. Jag ser framför mig coachkampen, där Forsman/Öhman och Brottman/Hedlund försöker hitta svagheterna hos respektive motståndare. De lär få gnugga ordentligt, för det finns inte så många. Falun lyckades snäppa upp defensiven under slutspelet, men förhoppningsvis blir det mer åt öppna spjäll än försiktig innebandy. För potentiella offensiva hjältar finns det gott om. Galante, Enström och Aldeeb mot Sjögren, Pettersson och Ahlroth. För att nämna några. Det är svårt att skilja dem åt på förhand. Kan mycket väl bli förlängning.
Mitt tips:
Kais Mora-Iksu 4-3.
Storvreta-Falun 5-4 e.förl.
Robert Tennisberg, innebandynörd och sportkommentator

***

Två finaler mellan fyra giganter som i år känns omöjliga att skilja åt genom statistiken.
Kais Mora-IKSU: Tror på en stenhård final, men känslan säger att det är en liten fördel IKSU. Mora seriesegrare, men IKSU med allstar-spelare både på VM och Champions Cup. En kort men tuff semiserie för Umelaget mot Pixbo med idel drama. Och stolpe in tenderar att hålla i sig! Tippar IKSU.
Storvreta-Falun: Tufft och jämnt även här. Ska Brottman eller Forsman förlora sin första final som coach? Helt ovisst, Storvreta har kanske nått större höjder i sitt spel under året, men Falun som lag är inarbetat och fick fin träff i slutet på sin semi. Storvreta med Tobbe Gustafsson och Ahlroth törstande efter sitt första guld efter tidigare finalmissar, men en delvis skakig resa som föreningen under året. Eller regerande mästaren med en utåt sett lugnare resa mot final. Tippar sudden och vinst för Storvreta.
Markus Puskala, förbundskapten för U19-herrlandslaget 

***

Kais Mora-Iksu 4-2.
Kommentar: Förvänta er ingen målfest. Förvänta er inte en massa poäng från Anna Wijks klubba. Världens bästa innebandyspelare – ja, jag kallar henne fortfarande det – har haft svårt att glänsa när det har gällt som mest. Fyra poäng på fem finaler med Kais Mora – som förlorat fyra av dessa finaler. Att de vinner i Globen på lördag baserar jag bara på att ett sådant stjärnfyllt lag inte kan missa guldet fler gånger. My Kippilä gör en jättematch och blir tvåmålsskytt och guldhjälte.
Storvreta-Falun 6-2.
Kommentar: Ett tips som förmodligen får mig portad från en eventuell Falun-guldfest. För visst kan mästarna mycket väl vinna guldet. Alexander Galante Carlström är tidernas främste finalspelare och Emil Johansson har en brutal säsong bakom sig. Men Storvreta har en sådan bredd på sin spets att de inte kan misslyckas med att näta en jävla massa. De snittar otroliga 7,7 mål per match och då förlorar man inte. Dessutom har de fått in en fin joker i Alexander Rudd som närmar sig storformen.
Anders Borgström, sillyseason-räv och innebandyguru på Expressen 

***

Storvreta-Falun 7-5: Storvreta vann serien välförtjänt. Har ett snabbare anfallsspel än Falun. Storvreta rullar boll med högt tempo i anfallsspelet, medan Falun kanske går lite rakare på mål. Känns som det blir otroligt jämnt men Storvreta har lite bredare topp och det tror jag avgör.
Iksu-Mora 3-6: Tycker att Mora har en bredare trupp än Iksu. Känslan är att Mora har lite mer matchvinnare och kan gå på mer folk än tidigare.
Jonas Eliasson, tränare Pixbo

***

Damfinalen:
Ettan mot tvåan i grundserien och på förhand den absolut bästa dammatchen vi kan få se, dessutom en repris på förra årets final. Ska förra årets mästare IKSU försvara titeln eller ska KAIS Mora ta revansch? Trots att Mora tog hem grundserien så tror jag inte att det spelar någon roll när det är dags för första tek på lördag, jag har ändå IKSU som min favorit här. Detta baserar jag mer eller mindre endast på så kallad ”gofeeling” och sätter IKSU som segrare.
Resultat: 5-3 till IKSU.
Cornelia Fjellstedt är det som kommer bjuda denna förmiddag och smäller till med 1+3.
Herrfinalen:
Även här ettan mot tvåan i grundserien. Såklart en otroligt marig tillställning och förmodligen världens två bästa klubblag man kan ställa på en innebandyplan just nu. Ska Storvreta som vann grundserien och fått bra stäm på många spelare i Sjögren, Rudd, Nilsberth med flera räcka hela vägen? Man har stegvis bara blivit bättre och bättre där flera spelare med tiden har imponerat.
Trots ett bättre och kanske framför allt bredare lag än förra året tror jag inte att det räcker för Uppsala-gänget.
Falun är för bra när det gäller. Brottmans gubbar och har aldrig förlorat en SM-final och jag tror knappast man har planer på att göra det nu på lördag. Många spelare i Dalalaget har en otrolig förmåga att leverera när det gäller och framför allt Alexander Galante Carlström. Den mannen tror jag på riktigt skulle kunna spela med ett ben, fel vinkel plus ögonbindel och ändå avgöra en SM-final.
Resultat: 5-4 till Falun.
Stora menyn är det Rasmus Enström som kommer stå för med sina 0+3.
Jesper Gribe, Tyresö Trollbäcken-städare och pratmakare i Innebandysurr

***

Storvreta vinner med 6–4. Lagens förstafemmor är jämnstarka. Men tycker att Storvretas bredd är spetsigare. Uppsalalaget har en imponerande backsida och en starkare defensiv än Falun. Det tror jag blir avgörande.
Pontus Steneros, innebandybloggare och sportreporter Smålandsposten

***

Jag tror att Falun och IKSU tar det. Denna säsongen har jag inte kunnat följa innebandyn lika noga. Men magkänslan säger att de är de bästa två lagen. Men det blir nog väldigt jämna finaler!
Felix Hall, sportkommentator 

***

Ravelli.
Ravelli.

Innebandyfinal – ledsen att inte Vipers tog sig dit, då det är ”mitt” lag. Förra året blev en kanonfinal, där Vipers var ytterst nära att vinna, men föll på målsnöret.
Jag tycker att de två absolut bästa lagen gått till final. Både Storvreta och Falun har visat klass i grundserien och i slutspelet. Där Falun har haft en lätt resa. När det gäller årets final så är det enklaste tipset att Falun vinner, men jag sticker ut hakan, Storvreta tar hem det. Och det beror framför allt att det har haft en mycket tuffare väg mot finalen. Laget har verkligen fått visa sig från sin bästa sida för att vinna semifinalen mot Mullsjö. Mitt tips är alltså Storvreta.
När det gäller damerna tror jag att KAIS Mora vinner, de vände o vann mot Täby och då tror jag de är oslagbara.
Thomas Ravelli, oförglömlig VM94-hjälte

***

Storvreta–Falun 5–6: Ett gigantmöte där segrarlaget blir svenska mästare för femte gången och därmed, med fog, kan titulera sig bästa klubblaget genom tiderna. Lockerud har också fem SM-guld på herrsidan, men de gulden togs i slutet av 80- och början av 90-talet, då konkurrensen var svagare än den är i dag. Den här finalmatchen känns hur öppen som helst. Storvreta var bättre i serien, men Falun, som aldrig förlorat en SM-final, håller ”nollan” intakt.
Kais Mora–Iksu 5–3: Maskinen Iksu med fem SM-guld gör sin tionde SM-final på de senaste 14 åren och går in i finalen som knapp favorit. Kais Mora vann serien, men Iksu har ett psykologiskt övertag på dalalaget efter finalsegrarna 2012 och 2017. Kais Mora, gör sin femte raka SM-final och den sjätte på de senaste sju åren, får dock sin revansch på Umeålaget och fixar äntligen ett nytt guld.
Thomas Lind, printredaktör Mittmedia 

***

Det känns väl inte mer än rätt att det är ettan mot tvåan som möts i de båda finalerna. Innebandyfinalerna är ju en härlig folkfest på Globen, men jag skulle vilja följa dessa finalserier i minst bäst av fem matcher men gärna bäst av sju för att kora en segrare!
KAIS Mora – IKSU: Varsin seger i seriespelet och det är väl inget som tyder på att även finalen kommer att bli en oviss tillställning. Som vanligt blir målvaktsduellen viktig. Vem av Hill/Frisk kommer att kliva fram och bli en matchvinnare? Vilket powerplay kommer att vara tungan på vågen? Jag tror att matchen går till förlängning där antingen Sofia Joelsson i IKSU eller Amanda Öhman i KAIS Mora kommer att göra det avgörande målet.
Storvreta-Falun: Precis som damfinalen så tror jag på en jämn tillställning mellan två giganter inom svensk innebandy. Två uddamålssegrar för Falun i seriespelet och jag tror även att Falun vinner denna match i en tät och jämn match där Emil Johansson sätter 5-3 i tom bur i matchens slutminut.
Henrik Vilhelmsson, ny tränare i Dalen

***

Kais Mora-Iksu: Två namnkunniga lag med fantastiska profiler. Amanda Delgado Johansson är van vid att avgöra finaler. Skulle inte förvåna mig om hon avgör även denna gång. 4-3 till Iksu.
Storvreta-Falun: Även här kryllar det av världsstjärnor. Hoppas det blir en sevärd match med många mål och stor dramatik. Extremt svårtippat. Jag stoppar pekfingret upp i luften och säger att… Falun vinner med 5-4.
Chris Härenstam, SVT-profil som kan kommentera allt… och lite till

***

Mora-IKSU: Spännande med en repris på förra årets final. Jag tror att IKSU även den här gången vinner. Även om Mora har en bredare trupp i år så har IKSU fortfarande en bättre spets. En spets som nu dessutom får mer speltid än tidigare. IKSU har även flera spelare som vinner matchen i matchen mot motsvarigheten i Mora. Lägg där till Moras historik av finalförluster och det blir seger för IKSU med 7-4 varav firma Joelsson/Wibron gör 5 mål och tränare Magnus Norrman bjuder på segerdans!
Falun-Storvreta: Gigantmötet, mästarmötet, superfinalen mellan Falun och Storvreta blir otroligt intressant. Kan vi få en 100% insats av båda lagen? Två stjärnspäckade lag där vi varje individ kommer möta sin bästa motsvarighet eller vad sägs taktiska kampen mellan Brottman mot Forsman, målskyttet mellan Galante mot Sjögren, allroundkampen mellan Johansson mot Gustafsson och såklart målvaktskampen Rehn mot Klintsten. Mitt tips går i år till Falun där Galante Carlström avgör i förlängningen efter att Enström vunnit duell och serverat en delikatess på silverfat. Låt oss säga 6-5 till Falun och en för ovanlighetens skull väldigt nöjd Thomas Brottman efter matchen!
Jonathan Rudman, arbetsnarkoman och grundare till ibnytt.se 

***

KAIS Mora-IKSU 5-4: Trots att Mora vann grundserien känns IKSU som favoriter. Men jag tror att Mora är väldigt, väldigt sugna på att vinna i år. Silver har de fått nog av. De har också fått ihop det bra i senaste matcherna i semifinalen, att vinna med 8-2 och 7-3 med kniven mot strupen visar att de presterar när det verkligen gäller. Anna Wijk har kritiserats för att inte vara på topp i finalsammanhang, men den här gången tror jag hon blir planens gigant.
Storvreta-Falun 8-7: Tror det kan bli en svängig historia med en hel del mål här, något som liknar det vi såg i finalen 2011 mellan Warberg och Storvreta, som var en fantastiskt underhållande final. Att Alexander Rudd (så gott som) är tillbaka i sin fulla kapacitet har blivit ett oväntat guldvapen. Jämför man även lagdelarna så tycker jag målvakter och forwards tar ut varandra, men Storvreta vinner på sin tyngre backuppsättning.
Henrik Jansson, webbredaktör Innebandymagazinet

***

Falun-Storvreta: Falun har haft en lättare väg till finalen och borde ha sparkapital att förvalta. För Storvretas del var det först i de sista två matcherna som man fick kontroll på Mullsjö. Om det är positivt eller negativt är svårt att säga. Energin av att vara tillbaka i Globen och det förväntade publikstödet kan bära hela vägen. Jag tror det.
Tips: Storvreta avgör i sudden 4-5.
Mora-Iksu: Favorit i repris. Jag tror det är Moras år i år. Amanda Hill spikar igen bakåt. Tippar samma resultat som förra året, fast omvänt.
Tips: 4-1.
Andreas Carlson, riksdagsledamot och engagerad i Mullsjö 

***

Jag tror att Storvreta vinner med 8-4.
Jag tror att dom får träff och tar tag i taktpinnen! Falun kommer ikapp något men Vreta vinner komfortabelt!
Niklas Pålsson, före detta tränare i Jönköping och årets tränare 2017/18

***

Vi får två riktiga drömfinaler, ettan mot tvåan i serien i båda finalerna och helt klart uppdukat för innebandyfest med alla ingredienser för en smaklig spis. Det känns mer ovisst än på länge, men min magkänsla har sagt Falun på herrsidan och Iksu på damsidan så jag får väl hålla fast vid den. Frågan är om finalerna de senaste tio åren har varit så här öppna utan solklar favorit.
Min förhoppning för dagen är att samtliga åskådare som kommer till Globen även kommer för att se damfinalen 12.00. Sedan hoppas jag att Amanda Delgado-Johansson gör minst tre snurrfinter i första bytet, Tone Einstulen springer igenom hela Iksulaget och vänder hem till byte minst en gång och att Anna Wijk slår två laserpastejer som Malin Andreasson får skrika in i mål på volley. Jag hoppas på en målfest, en klang och jubelföreställning och när herrfinalen tar vid hoppas jag att Hannes Öhman och Thomas Brottman ryker ihop innan match, att Alexander Rudd tjafsar med Adam Fernqvist och att det blir en final helt utan defensiva riktlinjer och bara fulla spjäll, massor av mål och griniga dueller. Låt det bli hett, låt det bli tufft, låt det bli vackert.
Lars Lindberg, TV4-kommentator som kommenterar SM-finalerna

***

Herrfinalen:
* Falun vinner med 7–2.
Eftersom jag besökte Falun en hel dag och hängde med Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström så VET jag att de kommer göra mos av Storvreta.
Njut av reportaget här.
Damfinalen:
* Kais Mora vinner med 5–3.
Mora får revansch för finaltorsken i fjol. Anna Wijk blir tungan på vågen och visar att hon är bäst när det gäller.
Emil K Lagnelius, PLUS-general på Sportbladet

***

Herrfinalen: Jag tror på en tuff final mellan Sveriges bästa lag. Målvaktskampen blir extra intressant för mig att följa då båda målvakterna är rutinerade och har olika styrkor/ spelstil. Tror dock att Falun avgör knappt uddamålet 5-4 eller ett avgörande i sudden.
Damfinalen: Har inte följt den serien så noggrant tyvärr  förutom i slutspelet. Båda lagen har en bra bredd där samtliga formationer kan leverera, även om Mora har höjt lagets kapacitet i år tror jag IKSU vinner med två, tre mål. Även här kommer jag självklart analysera de olika målvakternas prestationer.
Stefan Flöjt, målvaktsexpert och bloggare

***

Dam: KAIS Mora IF – IKSU.
Vinnare: KAIS Mora IF.
Mora har breddat sitt lag från förra året. IKSU har ett fortsatt grymt bra lag, men ändock inte riktigt på samma nivå som ifjol. Värvningen av Jessica Eriksson har gett Mora bredden på spetsen som jag tror blir avgörande. 5-3 till Mora.
Herr: Storvreta IBK – IBF Falun.
Vinnare: IBF Falun.
Vi får mötet som ”alla” ville ha. Giganterna inom svensk innebandy ställs mot varandra. Jag tror inte att Storvreta får revansch för förlusten 2014 utan det blir en ny daladans (den andra för dagen) i Globen. Matchvinnare blir artisten Omar Aldeeb. 6-5 till Falun.
Johan Carlsson, innebandynörd som vurmar för SDF-SM 

***

Mikael Nilsson.
Mikael Nilsson.

Jag har hela året sagt att IKSU kommer vinna damfinalen så jag står fast vid det. Kommer bli en härlig kamp mellan Sveriges två bästa lag som IKSU tillslut vinner med 6-4.
Herrfinalen känns också som att den kommer blir extremt tight men det känns ändå som att Falun på något sätt kommer hitta vägen till ett nytt SM-guld. Jag tippar 8-7.
Mikael Nilsson, tränare Warberg och årets tränare 2017/18 

***

IKSU-Mora.
Känns väldigt ovisst och svårtippat! IKSU har ju visat en oerhörd mental styrka i semifinalserien genom att vinna alla matcher i förlängning eller på straffar, det är imponerande. Mora hade en längre matchserie, men vann rättvist mot Täby tycker jag. Sveriges två klart bästa lag!
Jag säger att Mora vinner i år, det känns som deras tur nu. Anna Wijk kommer att spela en avgörande roll, sen är jag väldigt förtjust i Tone Einstulen som jag tycker är grym!
Storvreta-Falun.
Superfinal, gigantmöte, stjärnornas krig! Detta blir den häftigaste finalen på många år, och jag måste nästan dra lott för att hitta en vinnare.
Här finns så många stjärnspelare och potentiella matchvinnare att det blir trångt för alla att få plats.
Storvreta känns lite bredare, medan Falun känns aningen spetsigare. Ska Storvreta vinna måste dom få stopp på Faluns förstafemma som är bäst i världen. Dessutom måste dom störa Faluns matchplan med att styra tempot på banan, det är Falun väldigt skickliga på.
Ska Falun vinna måste dom få stopp på Storvretas stundtals höga press, men också deras skytte. Får Nilsberth, Samuelsson, Ahlroth eller Sjögren en sekund för mycket så smäller det oftast.
Det kommer att bli jämnt och troligen en hjärnornas kamp mellan de gamla lagkompisarna Brottman och Öhman i båsen.
Vinner gör… Storvreta!
Kimmo Eskelinen, innebandylegendar, sportchef i Warberg, TV4-expert och före detta poängspruta i division fyra 

***

Lindström.
Lindström.

Mora-Iksu: Svårtippad final med två vana finallag. Om man tittar spelare för spelare så borde Iksu vinna alla dagar i veckan med tanke på alla landslagsspelare.
Men för Mora räcker det om deras två bästa spelare har en riktigt bra dag och det tror jag att dem kommer ha.
Mora vinner efter en tight och riktigt underhållande match!
Emelie Lindström, tidernas poängdrottning i SSL

***

Ryser i hela kroppen när jag tänker på minst 60 minuters underhållning i världsklass av Sveriges två bästa lag. En repris av fjolårets final där förlorarna har blivit både spetsigare och bredare samtidigt som svenska mästarinnorna IKSU blivit trubbigare och smalare. Kommer bli en riktig rysare där coacherna kommer ha en stor avgörande effekt på utgången. Den coach som vågar bänka flest spelare och ge stjärnspelarna mer tid än alibispelarna kommer att belönas med en gulddusch. Även om Mora vann serien så säger magkänslan att IKSU kommer att vinna sin 20:e raka match och sitt sjätte SM-guld.
Mitt i all finalyra får man heller inte glömma bort matchen i matchen mellan två av Sveriges bästa spelare. Moras Anna Wijk som kommer vinna sin 11 SM-medalj och IKSUs Emelie Wibron som kommer vinna sin nionde SM-medalj. Båda gör sin sjätte SM-final på lördag och båda har två guld vardera. Vem kommer få hänga det tredje guldet runt halsen?
Christian Svensson, skribent Innebandymagazinet

***

På damsidan är det alltid en grundregel. Spelar Mora – vinner Mora. Jag har fått lära mig att de är duktiga i innebandy.
Så de vinner damfinalen. Vilka mötte dem, sa du? Strunt samma. De vinner. Krossar alla motstånd. 5-2.
På herrsidan Storvreta mot Falun. Den känns svår faktiskt.
Men Storvreta är väl bättre?
Så får det bli. 6-4 i finalen.
Om båda mina vinnare sitter, så skänker jag en femhundring till barncancerfonden.
Så kör hårt, Mora och Storvreta!
Johan ”MrMadhawk” Svensson, hockeybloggare på Expressen 

***

Kais Mora – IKSU: 4-2.
Otroligt jämn match, Mora förlorade två matcher i grundserien, IKSU fyra matcher. Moras topp tre spelare har gjort 153p i grundserien, IKSUs tre bästa 156p. IKSU är mästarna och Mora har fem raka finaler men bara ett guld. Jag tror revanschlustan från förra året, samt målvakten kommer att avgöra till Moras fördel.
Storvreta – Falun: 5-3.
Två stjärnspäckade lag och ingen är nog överraskad att det är just dessa två lag i finalen. Storvreta har sett bättre ut under säsongen, är lite starkare än Falun på samtliga positioner och Galante har fortfarande inte skjutit in sig efter klubbens materialbyte mitt under säsongen. Så Storvreta tar klubbens femte guld.
Magnus Stenbenke, pratare i Innebandypodden 

***

Mora-Iksu 3-5.
De två stora giganterna som hade alla förhandstips på sig innan säsongen och som har motsvarat dem. Mora haft lite störigt skadestrul egentligen under hela säsongen, Iksu lite tunnare än det makalösa fjolåret men sannerligen två rättmätiga finallag.
Troligen ganska avvaktande och tillknäppt spel, med kanske för mycket respekt för varandra. Men Iksu har fler spelare som har den där härliga egenheten att vara just lite bättre den dagen allt ska avgöras. Det blir avgörande i denna på förhand relativt jämna final. Emelie Wibron visar hur det hela går till genom två mål.
Storvreta-Falun 4-6.
Ja…här rinner det i mungiporna! Har vi någonsin sett en dylik final med två lag med sådant makalöst djup i sina laguppställningar? Båda lagen har tre femmor av i princip A-landslagkaliber, och addera därtill potentiella matchvinnare längst ut på bänken. Ja, förväntningarna är skyhöga.
Men att tippa resultatet är otroligt svårt. Men all den briljans och fart som finns i båda lagen skulle denna match kunna toppa alla semifinalmatcher och tidigare finaler, och sluta 11-10 efter förlängning och ha 13 000 urlakade åskådare på läktaren som får lov att också byta skjorta efter slutsignalen.
Nu tror jag även denna final blir en mer balanserad historia och slutar 6-4 till Falun efter att Omar Aldeeb fått springa in den sista påsen i öppen kasse runt 59:48…
Stefan Edberg, oddssättare Svenska Spel

***

Falun blir detta året mesta mästarna. Givetvis kommer avgörandet bestå av att Emil Johansson kommer på en kant och flippar in den på halvvolley till Galante-Carlström som därmed gör 7-6 till Faluns favör. Avgörandet ligger också i Faluns bättre förberedelser inför och under säsongen och bör bära störst frukt denna match.
Det enda som skulle kunna stoppa Falun denna match ligger i så fall i ett sent påkommet materialbyte som härdat viss teknik eller om Storvreta har större landslagsbonus ifrån ev visselblåsare.
Personligen hoppas jag på en ”last-ten-fight” där coacherna måste agera utanför sin egna box för att lyckas och behöver ta beslut de aldrig fattat tidigare. Giganternas kamp den här säsongen, inget snack om det.
Niklas Nordén, tränare Växjö 

***

Storvreta-Falun: Giganternas kamp är ett faktum! Två stjärnspäckade lag med mängder av rutin och landskamper. Falun har aldrig förlorat en SM-final och har en magisk första femma – enligt mig landets bästa, antagligen också världens bästa. Bägge lagens offensiv är starka, så jag tror att skillnaden blir defensiven och målvaktsspelet. Två landslagsmeriterade målvakter ställs mot varandra och där håller jag för tillfället Viktor Klintsten som etta. Knappt, så jämnt är det. Små marginaler kommer att avgöra, och jag tippar att Storvreta tar SM-guldet.
Kais Mora-IKSU: Två lag som välförtjänt spelar SM-final den här säsongen. Även om lagen kryllar av profiler – är det också två starka kollektiv. Tidigare har Mora fått förlita sig mycket på sin första femma, men nu har de en betydligt större bredd och spets i truppen. IKSU tappade några viktiga spelare inför den här säsongen, men flera yngre spelare har istället klivit fram. Två jämbördiga lag och som i herrmatchen, tror jag att målvakternas insatser blir skillnaden och här har Moras Amanda Hill imponerat mest. Därför tippar jag att Kais Mora vinner guldet.
Gittan Ahonen Gunnarzon, expert

***

Iksu-Mora 6-4: Ett möte mellan två finalvana lag som har spetsspelare i alla lagdelar. Nyckeln för båda lagen blir att kontrollera tempot och ”flowet” i matchen. Båda lagen är extremt skickliga i omställningsspelet, men Iksu kan gynnas av ett högre tempo med fler chansbyten medan Moras kontrollerade spel med bollen skulle kunna ge dem en fördel. I fjolårets final hade Mora stora problem med Iksus aggressiva försvarsspel, i år tror jag att dalalaget är bättre rustade att hantera detta. Men Iksus breda, offensiva spets fäller avgörandet i slutändan.
Storvreta-Falun 7-5: 1:an och 2:an i grundserien möts även här. En match som har alla förutsättningar att ge publiken en fullständigt sprakande innebandypropaganda. Två lag som har sina styrkor i det offensiva spelet och som inte är rädda att släppa ett mål bakåt för att göra två framåt. Storvreta har en något bredare truppen i mitt tycke, medan Falun sitter på den spetsigaste spetsen. En helt öppen historia där Storvretas något större finalhunger fäller avgörandet.
Per Tjusberg, tränare Pixbo 

***

Storvreta-Falun 7-5: Känns som det är Storvretas tur att vinna. Känns starkare och hungrigare än Falun i år. Storvretas spelvändningar och PP avgör.
Mora-Iksu 6-3: Mora tar hem det, är hungrigare än Iksu. Jessika Erikssons intåg har gjort skillnad för Mora och hon kommer vara skillnaden även på lördag.
Henrik Flognman, tränare Karlstad

***

Lättippat i år! Storvreta slår Falun. Iksu slår Mora. Coachen Magnus Norrman får i sista matchen kröna sin korta men framgångsrika Iksukarriär med ännu en titel. Firar sen i en t-shirt med sina egna bevingade helgarderings-ord (som uttalades i time-outen i förlängningen i semi två mot Pixbo); ”Jag tycker vi ska gå för det, men vi ska också tänka säkert”.
Tomas Ruuth, journalist Folkbladet/VK-sporten

***

Jihde.
Jihde.

IKSU vinner en gastkramande final efter straffar. Laget har en kuslig förmåga att vinna dessa jämna tillställningarna. Hjälte? Amanda Delgado Johansson.
Falun vinner tvåkejsarslaget i Globen, där Storvreta inte kommer få stopp på giganterna Enström/Carlström, med nya guldklubbor som vapen. Sanslöst imponerande att två föreningar äger innebandysverige så totalt som Falun och Storvreta.
Niklas Jihde, innebandylegendar och Viasat-ankare 

***

Kais Mora – IKSU (3-5): En spännande repris från fjolårets final, men jag tror att det blir en betydligt jämnare match i år och Kais Mora är nog rejält revanschsugna, inte minst Anna Wijk som ledsnat på att samla på silvermedaljer. Jag tror dock att IKSU ändå lyckas dra ifrån mot slutet och tar hem ännu ett guld till Umeå. Sista målet görs i öppen kasse.
Storvreta – Falun (7-6, i förlängning): Två lag fullproppade med spelare som både vill och kan kliva fram och avgöra en så viktig match. Trots att Falun har Alexander Galante-Carlström som ofta kan bli den avgörande faktorn till fördel för dalalaget (och mycket väl kan bli det även i år), tror jag att Storvreta kommer till finalen snäppet mer påslagna efter den hårda serien mot Mullsjö och det ger Storvreta den extra energi de behöver som lag för att dra det längre strået i finalen.
Anthony Sundström, Dalen-bloggare och Dalen-poddare 

***

Herrar: Flest mål och poäng i grundserien, flest mål i slutspelet och bara tre förluster på ordinarie tid på hela säsongen. Mycket talar för storsatsande Storvreta. Just därför vinner IBF Falun finalen. Galante Carlström blir matchvinnnare… igen.
Damer: Varsin seger i grundserien och väldigt ovisst även på damsidan. Men tillslut kliver landslagsspelarna, med Emelie Wibron i spetsen fram och skjuter ännu ett guld till Umeå.
Linus Eklund, kommentator SSL Play 

***

På herrsidan tror jag att Falun tar ännu ett guld. Jag tror Emil Johansson får kröna sin säsong med ett 5-3-mål.
På damsidan är jag ganska säker på att det är IKSU som tar hem guldet, med den truppen och det självförtroendet deras rightare har just nu så lär det bli en av dem som sätter 4-3-målet.
Joon Berggren, ny tränare Höllviken

***

Elf.
Elf.

Om man jämför lagen så skiljer det väldigt lite på:
Tränarsidan: Bägge tränarna har vunnit flera SM-guld och vet vad som krävs.
Målvakter: Tycker bägge håller landslagsklass.
Utespelare 1-5: Dessa håller landslagsklass och absolut högsta nivå.
Rutin: Här har bägge lagen mängder av spelare som vunnit och vet vad som krävs.
Det som skiljer lagen åt är utespelare 6-15: Här har Storvreta ett bättre material och jag tror också detta kommer fälla avgörande i finalen.
Jag tror matchen blir väldigt jämn men tror Storvreta vinner med två mål där dom gör sista målet i öppen kasse.
Andreas Elf, tränare Mullsjö

***

Mitt tips (på herrsidan): Falun vinner.
Motivering: Jag har följt slutspelet, dels bevakat FC Helsingborg mot Storvreta, och dels sett både Storvreta och Falun genom hela slutspelet. Jag var inte jätteimponerad av Storvreta i kvarten, trots 4–0, och har fortsatt sett att Storvreta är mer sårbart än vad Falun är. Omvänt kan jag säga att Falun varit mer solitt och visat både en högre högstanivå och högre lägstanivå. Och så hoppas jag för övrigt att domarnivån i finalen håller för den har varit långt ifrån vad man kan kräva i världens bästa liga.
Mattias Hjälm, journalist på Helsingborgs Dagblad med en av landets skarpaste pennor

***

Matematiken talar för Falun. Storvretas Elo-rating är 1760,1 medan Falun är ytterst lite bättre med 1761,7 vilket medför att Falun är favoriter med 50,2 % vinstchans. Hyfsat jämnt alltså. Jag slumpade dessutom matchen 1000 gånger i min hemmasnickrade Elo/Poisson-algoritm vilket gav följande resultat: Falun vann 459 gånger, Storvreta 430 gånger medan 111 matcher slutade lika. Det vanligaste resultatet blev 5-4 till Falun så det får bli min gissning. 5-4 till Falun! Som bonus kan jag nämna att om något av lagen vinner efter 60 minuter kommer Warberg 07/09 petas ner till en andra plats i listan över de bästa lagen i herrarnas högstaliga någonsin enligt Elo-modellen. Att det är två helt fantastiska lag i final råder det alltså inte några som helst tvivel om.
Damerna har jag inte samma statistik över, men visst är det de två bästa lagen även här. Jag tror att det blir en repris på förra årets final med IKSU som styr matchbilden och hyfsat målsnålt. 4-2 blir min gissning.
Joel Milesson, innebandyns nya statistikorakel

***

Storvreta-Falun 4-6.
Mora-Iksu 5-3.
Per Magnusson, journalist Värnamo Nyheter 

***

Jag tror på Storvreta. Att gå in och krossa som de gjorde i avgörande semin har givit dem gott gry inför finalen.
På damsidan tror jag Iksu kan ”skrälla”, de slog Mora i lagens senaste möte på ett övertygande sätt, dessutom på bortaplan.
Peter Sibner, Everysport Media Group 

***

Mora-IKSU: Jag tror på Mora här. Båda lagen hade ju fantastiska semifinalserier och att Mora fick ett par matcher extra tror jag bara är ett plus. Det kommer inte bli en repris på fjolårets final i den bemärkelsen att IKSU total körde över Mora. I fjärde raka finalen kan inte Mora återigen vika ner sig och bara hoppas på guld. Det blir en annan närvaro från Anna Wijks gäng i Globen i år. 6-4 till Mora, Jessica Eriksson i öppen kasse igen…
Storvreta-Falun: De två klart bästa lagen till Globen och det kan bli en klassisk final med både förlängning och kanske straffar. Oerhört svårtippat. Kyligast vinner och min känsla säger att Storvreta är det lag med flest kyliga spelare i avgörande lägen. Därtill också en del fysik i defensiven. 6-5 till Storvreta efter förlängning. Jimmie Petterson avgör på en kontring.
Peter Ahnberg, expert i Sveriges Radio

***

KAIS Mora-IKSU 5-3: KAIS Mora har kryddat truppen och imponerat under säsongen i seriespelet – och kanske ännu mer under slutspelet. Att vända semifinalserien mot Täby på det sättet som man gjorde det på skickar tydliga signaler att man vill ha revansch från fjolårets SM-final. Den stora härföraren, Anna Wijk, lär också ha tröttnat ordentligt på silvermedaljer och kommer säkert lägga i ytterligare en växel på lördag.
Storvreta-Falun 6-5: Storvreta släppte visserligen in mycket mål under semifinalserien mot Mullsjö men har visat prov på en anfallsinnebandy som få lag besitter. Storvreta har en bredd i laget som inte ens Falun kan mäta sig med. Faluns förstafemma kommer få dra ett tungt lass på lördag och även om firma Galante Carlström/Enström säkerligen kommer pricka rätt några gånger så räcker det inte hela vägen. Men, eftersom Storvreta har en tendens att behöva jobba sig in i vissa matcher skulle det inte förvåna mig om Falun går in i tredje perioden med en ledning.
Ludvig Gustavsson, skribent Innebandymagazinet

***

Herrfinalen spelas mellan de två bästa lagen någonsin. Matchen slutar oavgjort, 5-5 och avgörs av Storvretas Mattias Samuelsson med ett distansskott.
Damfinalen blir till Amanda Delgado Johansson-show. IKSU vinner med 6-4 efter hattrick av ”DJ”!
Magnus ”Binge” Jäderlund, tidigare bland annat tränare i AIK

***

Brinkmann.
Brinkmann.

Otroligt svårtippad final mellan två lag som faktiskt spelat på en egen nivå i sina bästa stunder. Anna Wijk har de senaste månaderna varit helt fenomenal och jag tror det väger över. Mora vinner med 6-4.
Alexander Brinkmann, tränare Endre

***

En match men extremt många bra spelare och en spelare som Tobbe Gustafsson är alltid bra i finaler så tror han äntligen får ta sitt sm-guld med att skicka in 6-4 i öppen kasse för Storvreta.
Iksu har ju under dem senaste åren varit ett självspelande piano med alla sin spetsspelare så tror dem kommer ta Mora relativt enkelt. 7-3.
Johan Astbrant, tränare Linköping

***

Storvreta-Falun 8-7.
Herrfinalerna har de senaste åren varit jämna både spel- och resultatmässigt. Lotten faller, efter övervägande, trots allt på Storvreta som fick tuffare motstånd i semifinalserien då Mullsjö bjöd upp till rejäl kamp. Man har redan spelat flera ”finaler” i semifinalspelet än vad Falun tvingades till. Storvreta har således finaltempot i sig. Dessutom har man revansch att utkräva efter finalförlusten mot Falun 2014.
Stefan Lissol, kommentator SSL Play 

***

Jernberg.
Jernberg.

Storvreta kommer inte klara peta ner Falun från tronen. Det verkar man redan insett och värvar stort för att istället ta det nästa gång.
Storvreta – Falun 4-7.
For the main event…. Damerna.
Årets giganter i final får man ändå säga. IKSU kommer måsta mangla på med de bästa spelarna för att vinna den här matchen och det kommer nog att räcka.
Skillnaden mellan Täby och Mora var i slutändan enligt mig målvaktspositionen och där kommer inte Mora få någon större fördel mot IKSU. Kanske kan man störa IKSU högt och vinna, men jag tror ändå att IKSU drar det längsta strået.
Mora – IKSU 3-5.
Christer Jernberg, tränare i Dalen den gångna säsongen 

***

Ser fram emot två episka finaler och har ingen övertygade känsla över vilka som kommer stå som vinnare. Så får gissa hej vilt… Slår därför till med att IKSU slår Mora, låt säga i SD med 4-3. Helt enkelt på traditionens makt!
Storvreta känns något starkare på bredden vilket avgör mot Faluns spets!? Varför inte i SD (8-7) här med för extra krydda till anrättningen.
Mikael Jeppsson, klubbchef Malmö 

***

Damfinalen vinner Kais Mora med 5-4 efter övertid.
Motivering: IKSU är riktigt bra, men Kais Mora är bättre än i fjol. Sedan tror jag att förlusten i förra årets final gör att Mora är extremt revanschsugna.
Herrfinalen vinner IBF Falun med 7-5.
Motivering: två riktigt, riktigt bra lag där små marginaler avgör. Det kommer att bli en jättehäftig final, där små marginaler avgör. Faluns trio Rehn, Galante-Carlström och Enström blir den avgörande faktorn.
Christoffer Suominen, tränare i Linköping den gångna säsongen 

***

KAIS Mora – IKSU: Mora vann över 5 matcher samma som i fjol samtidigt som IKSU tog 3 raka på övertid. IKSU visar vinnarskalle men tror det är dags för KAIS Mora att få höja bucklan.
Storvreta-Falun: Storvreta har värvat smart, Falun har lyckats slussa in unga talanger. Kommer vara supertajt, Storvretas bredd och rutin kan bli ett vinnande koncept samtidigt som Faluns “snipers” och unga kvickhet kan vara avgörande. SM-Guld till Falun i förlängning.
Per Wiklund, innebandyfotograf

***

Storvreta-Falun 6-5.
Wow, vilken superfinal! Grymt bra spelare i båda lagen och en underbar coachmatch mellan två av Sveriges tränargiganter de senaste åren. Så många fina matchen i matchen mellan spelarna som kommer bli intressant att följa. Är det någon match en ska se så är det denna match!
Jag tror att Storvreta kommer att ta hem detta med uddamålet, där Mattias Samuelsson kommer att dunka dit ett mäktigt slagskott som avgör matchen. 6-5 till Storvreta!
Jimmy Lindblom, innebandylegendar 

***

Dam: Häftig match! IKSU vinner, ett bättre lag med fler matchvinnare, dom spelar snabbare och rörligare innebandy. Amanda DJ kan det här med att spela stora matcher, hon gör 2 påsar och kanske nån assist också. IKSU 5-2.
Herr: Wow! Här snackar vi supermatch. Egentligen är det omöjligt att säga annat än Falun, som har varit en maskin i slutspel och framförallt i finalerna de senaste åren. Falun är omänskliga när det vankas denna typ av matcher. Men denna gång tror jag att dom är mänskliga. Det är sjukt att säga att en Storvreta-seger hade varit en skräll, men det känns ändå lite som en att det skulle vara en skräll, trots att truppen är så bra. Tobbe G dominerar, Rudd hittar minst 20 backhand-instick och Valle Ahlroth står och masserar bollen i högerfickan i 3×20. Albin Sjögren blir matchvinnare. Resultat: 5-4 Vreta ÖT.
Albin Skur, pratare i Innebandysurr, mediemogul i Endre och lämnade in det här tipset alldeles för sent 

***

Mora-IKSU.
Mora vinner med 5-3. Elin Reinestrand sätter avgörande målet 18,35 i tredje perioden.
Kolla in:
Sofia Joelsson/IKSU
Här var det Keine krusidullen – bollen ska in i mål helt enkelt.
My Kippilä/Mora
Blir det straffar kommer hon att bjuda på läckra delikatesser i den högre straffskolan.
Storvreta-Falun.
6-6 efter full tid. Robin Nilsberth avgör för Storvreta i sudden efter 6.08.
Kolla in:
Emil Johansson/Falun
Han är lagets stora motor –  bäst på att hela tiden sätta fart på spelet.
Alexander ”Rudderiet” Rudd/Storvreta
Han har tagit backhandpassningarna till en ny sjuk nivå den här säsongen.
Peter Kokocha, tidigare förbundskapten och expert i TV4
 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB