Startsida / Inlägg

Tonskifte i debatten om Sverigedemokraterna

av Jan Helin

Debatten om Sverigedemokraterna går vidare. Det går att se ett mycket intressant och glädjande skifte i våra diskussionsforum. Nya röster som inte diskuterat frågan tidigare ger sig in och kritiserar och nyanserar diskussionen om Sverigedemokraterna. Det är en helt ny ton också i min mail. Totalt har jag fått cirka 400 mail i denna fråga under gårdagen. De flesta stödjer vår publicering och tycker att debatten vi startar är angelägen, oavsett vad man tycker om Sverigedemokraterna. De flesta som kritiserar den har uppriktiga och genomtänkta frågor. Andelen rena hatmail inskränker sig till ett tiotal.

I våra forum har denna fråga tidigare utlöst en lavin av tämligen hätska anhängare till Sverigedemokraterna som dominerat diskussionen. Det har följt ett mönster som ser ut ungefär så här: Någon postar ett rent rasistiskt inlägg av typen död åt den ena eller andra folkgruppen som vi tar bort. Därpå följer en rad lika hätska som tröttsamma utrop om att vi censurerar debatten.

Jag pratade precis med Anna Hjalmarsson på vår redaktion för läsarmedverkan och debatt. Hon har följt våra forum under lång tid och gjorde så i går också. Hennes relfektion är att många nya röster nu börjar göra sig hörda i diskussionen och att tonen är mycket mer diskuterande än hätsk. Det är mycket glädjande. Den här frågan är tillräckligt het som den är. Den behöver inte svordomar och förstärkningsord. 

I dag går vi vidare i tidningen och på sajten och publicerar en granskning av de argument som Jimmie Åkesson för fram i debattartikeln. Det är mycket viktigt att nyhetsjournalistiken nu följer upp Sverigedemokraternas politik när dess kärna gjorts tydlig. Så sker också. De flesta nyhetsmedier har i dag uppföljningar av det Aftonbladet publicerade igår. SVT gick i morse  glädjande nog vidare på kärnfrågan om SD:s politik och debatterade med centerledaren Maud Olofsson och Jimmie Åkesson i sin soffa i morse. Statsminister Fredrik Reinfeldt menade att debattartikeln Aftonbladet publicerade uttrycker Sverigedemokraternas politiska kärna. Samtliga partiledare uttalade sig igår om artikeln och förklarade hur de förhåller sig till Sverigedemokraternas politik.

Själv satt jag i TV 4:s morgonsoffa där frågan mer handlade om det var rätt eller fel att publicera debattartikeln och hur jag kan stoppa partiets reklam, men tillåta deras debattartiklar. Jag förklarade det i går. Du hittar det i bloggposten under denna. JAg återkommer med mer reflektioner kring detta här i bloggen senare i dag, eller imorgon.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB