Startsida / Inlägg

Festen börjar – live!

av Jan Helin

Nu är det igång på riktigt! 

Skönt nummer av Bröllopsbladet i dag. Bilderna på den leende kungafamiljen på fartyget Götheborg känns som det riktiga startskottet på festligheterna. Madeleine strålar som en sol på bilderna efter en tuff vår. I Bröllopsbladet får vi också möta brudnäbbarna och får koll på säkerhetspådraget i stan. Olivia gör en rolig plocksida. David Nyman, Andreas Bergqvist och Johan Jarnestad en kanonbra grafik över kortegevägen och en 3 D grafik över storkyrkan., Journalistik i print kommer i framtiden att bli allt mer visuell. Skönast text är min gamle läromästare Svante Lidén med den klockrena ingressen: Folkligt. Festligt. Halvfullt.

Just nu spekuleras och diskuteras det om det verkligen blir den monumentala folkfest som många (läs vi i medierna) trott. Jag tror fortfarande på ett smockfullt Stockholm på lördag – och en intressant efterdebatt om medierna och monarkin. Men den tar vi sen. Nu är det fest!

Ikväll skildrar vi festen på Drottningholm i realtid. Vi sänder Live när gästerna anländer och pratar med åskådare, reportrar och gäster i en skönt ostyrig sändning. Det är Jessica Balksjö från Aftonbladet som såvitt jag vet aldrig jobbat med tv förut som bara greppat vår mikrofon och kör live. Hur kul som helst!

När jag kollade in stod hon och pratade med Elsie som kommit för att se på kungligheter. Elsie var irriterad.

–      Man borde ju få se lite av dem när de klätt upp sig och allt. Inte bara en massa svarta rutor.

Elsie har rätt. De tonade rutorna är en styggelse! Det är ju inte toppmöte, eller statsbesök det handlar om. Det är ju en festentrée. Som tur var stod Aftonbladets hovreporter Jenny Alexandersson vid entrén och kunde reda ut vilka kungligheter som anlände.

I vår sändning hör hela tiden ett envetet helikopterknatter. Det är tidningen med en geting som symbol som är uppe och flyger och livesänder. Jag måste medge att det är coolt, även om kombinationen av Jessicas sköna snack och bilder från marken med helikopterbilder vore perfekt. Men det lär komma. Knappast samproduktioner, men teknik som gör att man kan klippa olika livekameror. Det är hur som helst vid händelser som sådana här som konkurrensen mellan kvällstidningarna är rolig och konstruktiv. Den vässar oss båda.

Från att tidigare i eftermiddags och i går kväll haft lite problem med tekniken med överföring av bilder har vi ikväll fått ordning på det. Bilderna sprutar nu ut på sajten i ett specialbildspel som kallas shoot-it-live. Bilderna går direkt från fotografens kamera ut på nätet. På mindre än en timme ligger nu 77 bilder från festen ute och det tickar på hela tiden.

To be continued…

 Skärmavbild 2010-06-17 kl. 19.13.53.png

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB