Makalöst magasin om världshistorien i Egypten
av
Idén från editionschefen Håkan Andreasson var för djärv och för rolig för att inte göra. Ett magasin om världshändelserna i Egypten. I morgon – lördag 12 februari kommer det ut i handeln!
Det är en 64 sidig magasinstidning som ger dig som läsare möjlighet att få överblick och förstå världshistorien som nu skrivs i Kairo. Behövs ett magasin för det? Räcker inte den vanliga nyhetsrapporteringen? Kanske för en del. Men nyhetsrapportering blir lätt fragmentiserad i så heta nyhetslägen som vi nu upplever med epicentrum på Tharir-torget. Dramatiska händelser staplas snabbt på varandra utan sammanhang. Jag märker det på vänner som ändå lever med självbilden att de hänger med. Skrapar man lite på den vältalig ytan så har de faktiskt ganska dimmiga begrepp om Egypten och den enorma betydelse för världen upproret där har.
Därför tog vi – mitt i brinnande nyhetsrapportering – ett steg tillbaka och gjorde den här tidningen. Vår ambition har varit att utnyttja papperstidningens fördelar av överblick och koncentration.
• Bildreportage – skildrar upproret i bilder som tar dig nära dramatiken.
• Grafik – förklarar varför revolutionen är världshistoria.
• Reportage – läsning och analys av våra mest erfarna världsreportrar.
• Världen Direkt – vårt team Karin Östman och Krister Hansson jobbade på plats i Kairo på ett helt nytt sätt. De kopplade ihop Aftonbladets läsare med vanliga människor mitt i världsnyheterna. Frågorna och svaren är nyskapande utrikesjournalistik.
Jag är omåttligt stolt över det lagarbete som gjorde tidningen möjlig. Håkan Andreasson fick idén i lördags. I söndags räknade de som måste räkna på den. På måndagmorgon tog vi beslut att köra.
Jonathan Jeppsson, Mona Hallén, Li Björnberg, Victor Lundberg stängde in sig i ett rum och ritade upp tidningen.
Thomas Sundgren gjorde ett urval av bilder ur det enorma flödet till bildreportaget. Paul Wallander, Fredrik Persson, Gunnar Hellsing gjorde grafik och illustrationer.
Erik Wiman skrev exakta och berättande bildtexter.
Peter Kadhammar skrev i vanlig ordning ett mästerligt reportage som beskriver diktatorns och revoultionens anatomi, han tar dig som läsare sömlöst mellan USA på 1700-talet, till Polen 1981 och till Tharir-torget 2011.
Wolfgang Hansson skrev en glasklar analys av konsekvenserna i världspolitiken och lade stor omsorg på att tydligt berätta de historiska händelser med start i sexdagarskriget 1967 som lett fram till dagens folkliga revolt.
Karin Östman skriver personligt om hur hon och kollegan Krister Hansson blev tillfångatagna av en uppretad mobb och bortförda av militär under några fruktansvärda timmar. Ett led i Mubarak-anhängarnas strategi att skrämma journalister.
Samtidigt pågick vår vanliga nyhetsrapprortering från torget med Staffan Lindberg och Urban Andersson på plats.
I går kväll var tidningen skickad och klar. Då kom nyheten om att Mubarak sannolikt tänkte avgå under kvällen… Kunde vi ge ut ett helt magasin utan nyheten att Mubarak fallit? Självklart inte. Vi ropade det klassiska – Stoppa pressarna!
Mest för att det är tidningsromantik och klassiskt. Som tur var hade pressarna inte startat. Vi hade några minuters marginal.
Kjell Svensson var den stins i går kväll som styrde sidorna mot tryckeriet. Tack vare hans rutin fungerade vår balansakt från redaktionens sida. Kjelle och ett gäng tryckares tålamod på Sörmlands grafiska gjorde att vi kunde skicka om delar av tidningen efter Mubaraks tal.
Nattchefen Kicki Forsgren och redaktionschefen Markus Gustafsson gjorde ett imponerande jobb på slak lina över deadline med att bygga om några delar i tidningen mot bakgrund av torsdagskvällens dramatiska händelseutveckling. Då gäller det att kunna hålla typ 273 saker i huvudet, samtidigt.
Saker och ting kan självklart förändras i dag, fredag. Men nu är vi säkra på att tidningen oavsett vilket kommer att kännas tillräckligt uppdaterad i helgen.
Tack vare mina makalösa medarbetare törs jag nu lova dig en tidning där du får en känsla och förståelse för de historiska händelserna som utspelat sig de senaste veckorna.
Missa den inte imorgon!
(Skulle det mot förmodan hända så får du en ny chans på söndag.)