Rapport från Almedalen #3. Om hur det hela kan sammanfattas.
avNär Almedalen i dag stänger för denna sommar har redan de som vill vara först sammanfattat veckan. Här några personliga reflektioner:
• Almedalen fortsätter att växa och har svårt med fokus. Större problem har demokratin haft.
• Politiskt fanns två minnesvärda positioneringar, snarare än utspel.
Moderaterna pratar full sysselsättning, hyllar arbetare i offentlig sektor som sina hjältar och söker jobbpakt med fackföreningsrörelsen.
Socialdemokratin söker sina rötter och pratar ekologi, teknik och innovation för nya jobb.
Andra har analyserat vad detta betyder. Publicistiskt kan jag konstatera att det var två intressanta tal som pekar mot ett nytt politiskt landskap. Politik kommer fortsatt att vara spännande journalistiskt framöver.
• Mitt första seminarium om bildandet av organisationen utgivarna har jag bloggat om här tidigare.
• Jag deltog i ett morgonseminarium om vardagsrasism på nätet. Därifrån tar jag med mig insikten om hur mycket bättre vi måste bli på att bevaka politik i andra forum än de traditionella om vi ska fortsätta vara relevanta. Fick ett par idéer till granskningar. Tack @interasistmen för en intressant morgon.
• Ett annat av flera intressanta seminarier jag deltog ordnades av Framtidskommissionen och handlade om framtidens journalistik när medier blir digitala. Dan Sabbagh från The Guardian och medeforskaren Ester Pollack deltog. Mycket kom att kretsa kring vad som sker med yttrandefriheten i ett land där pressetiken blir mjuk och lagarna hårda. England är ett sådant land. News of the World är ett exempel på hur illa det kan gå. I Sverige kan vi aldrig säga att det aldrig kan hända här. Bara fortsätta att jobba med pressetiken och yttrandefriheten mot klåfingriga lagstiftare.
• Sist, och för många kanske störst… så avgjordes vilken tidning som kan få ett dansgolv att svänga bäst:
Expressen eller Aftonbladet?
Expressen slog sin vana trogen ihop ett par tidningar och lät Dagens Nyheters publisher Gunilla Herlitz ta sig an utmaningen med Expressens chefredaktör Thomas Mattsson under namnet Bonnier House Mafia.
Det hjälpte inte. Såklart.
Hur ska jag säga det… Jag och Aftonbladets debattchef Karin Magnusson was liksom born this way. Vi behövde aldrig gräva särskilt djupt för att säkra segern för Aftonbladet som Sveriges mest svängande tidning.
Jan Helin och Karin Magnusson kom, såg och segrade i djbattle mot Expressen i Visby. |