Startsida / Inlägg

Aftonbladet tar Svenska Hjältar på turné i Sveriges skolor

av Jan Helin

I dag starat Aftonbladet en unik satsning. Under hösten ska vi besöka fem skolor över hela Sverige med Svenska Hjältar.

Svenska Hjältar är ett projekt som handlar om att våga. När är man modig? Varför är medmänsklighet viktigt? Vad är etik och moral?

Svenska hjältar handlar om de stora frågorna, berättade med historier ur vardagen.
Vanliga människor som gjort precis det vi önskar att vi själva gjort om vi hamnat i samma situation. Civilkurage, att våga handla. Att inse att det goda inte är självklart, det måste göras.

Svenska Hjältar började som ett svar på en av den vanligaste kritiken mot medier i allmänhet och kvällstidningar i synnerhet.
Varför är nyheter alltid negativa?

Svenska Hjältar är resultatet av när hela kraften i en kvällstidnings redaktion bestämmer sig för att berätta positiva nyheter. Historier att engageras och inspireras av.
I år är det sjätte året i rad som Aftonbladet via Svenska Hjältar lyfter fram vardagshjältar. I december gör vi en stor tv-gala tillsammans med TV4 där kändisar är publik och vardagshjältarna glänser på scenen.

Vi vill med detta material ta projektet ett steg till. Vi tror att våra historier är ett spännande underlag för lektioner i skolan. För att göra livets stora frågor om etik och moral konkreta.

Vi satte oss därför ner med en grupp pedagoger från Luleå universitet. De tog fram fem exempel ur Svenska Hjältar och producerade en lärarhandledning.
Vi har gjort fem filmer du kan tanka ner och en lärarhandledning till varje för att använda som lektionsmaterial.

Till varje film finns ett arbetsblad med exempelfrågor och metoder för hur man i klassen kan prata kring svåra ämnen.

Det är ungdomar som pratar om hur de bekämpat mobbning, klarat missbrukande föräldrar, övervunnit tuffa förutsättningar, vågat gå emellan vid övergrepp och misshandel. De har vågat ingripa, hjälpa och agerat när andra varit passiva.

Vi tycker att de är hjältar. De har inspirerat oss och våra läsare. Vi hoppas att ni får nytta av denna lärarhandledning och att våra unga hjältars berättelser kan inspirera er och era elever också.

I dag kör vi – med start på Blombackaskolan i Södertälje. Självklart kan du följa turnén här på Aftonbladet, ladda ner allt skolmaterial, eller bara hänga runt och kolla in vår hjältesajt. (länkar kommer senare.)

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB