Startsida / Inlägg

En magisk kväll med svenska hjältar

av Jan Helin

Ikväll är en magisk kväll. Du kan se den själv i TV 4 med start klockan 20.00.
Det är sjätte året i rad som Aftonbladet arrangerar Svenska Hjältar. Ett projekt som går i mål med den gnistrande, stjärnspäckade, varma och sköna tv-galan där vi hyllar vanliga människor som gjort alldeles ovanligt bra saker i sin vardag.

Svenska Hjältar är vårt svar på den vanligaste kritiken mot medier i allmänhet och kvällstidningar i synnerhet:
Varför är nyhjeter alltid negativa?
Det enkla svaret är att journalistikens granskande uppdrag resulterar i rapportering om det avvikande. Det är en nyhet när en makthavare inte gör sitt jobb, när tåget inte kommer fram och när olyckan slår sönder tillvaron.
Ett mer spännande svar är Svenska Hjältar. Det är journalistik som fortfarande rapporterar det avvikande, men bara det som avviker på ett positivt sätt.

Vår hjälte Mathilda Strömberg, 17, från Södertälje visade på ett viktigt och inspirerande mod när hon vågade vittna. Hon vågade avvika och lämna den fega tystnadens trygghet för att göra det rätta.

Vår hjälte Annica Axelsson, 39, i Arvika lyckades med intuition, envishet och engagerade sjuksköterskenypor tvinga fram miraklet när läkarna inte gav trafikolycksoffret Alexander Hauland något hopp. Inget hjärta kan vara oberört när hon berättar hur hon vägrade låta ”pöjken bli liggande sådär”.

Vår hjälte Carolina Sandell, 23, i Landskrona var den som agerade när alla andra stod förlamade och tittade på. Hon klättrade tre våningar längs stupröret och räddade livet på Nellie, 4, som satt instängd i den brinnande lägenheten.

Vår hjälte Per Sköldbäck, 47 i Ängelholm har dedikerat sitt liv för att lära funktionshindrade barn att handikapp inte behöver begränsa ditt liv. Ett urberg av energi som handgripligen bevisar att glädjen att klara sig på bussen själv är en lika stor seger som en guldmedalj i paraolympiska spelen.

Vår hjälte Linnea Niklasson, 12, i Hanoi överlevde sin egna svåra hjärtsjukdom. När hon mötte fattigdomen och armodet på ett sjukhus i Vietnam i sjuårige pojken Bui Duc Trung började hon samla pengar. I dag har hennes insatser räddat livet på Trung och en pojke till.

Vår hjälte Emerich Roth, 88, i Järfälla var tyst i 45 år efter att ha överlevt nazisternas förintelseläger. När han såg ondskan återuppstå på 1990-talet i ny form, på svenska gator med samma tankegods om vilka som hör till och inte hör till en nation, bröt han tystnaden. I dag har han besökt 1600 skolor för att berätta. Den före detta kriminelle Patrik Pelosios tal till Emerich i kväll kan vara det viktigaste som sagts från en svensk scen detta år.

Det finns en kraft i Svenska Hjältar som vi ville ta vidare på flera sätt i år. Under hösten var Aftonbladets hjälteredaktion tillsammans med Mark Levengood på turné i 16 högstadieklasser från Luleå till Helsingborg. Vi hade en idé om att våra historier från Svenska Hjältar var ett spännande underlag för lektioner i skolan. En grupp pedagoger från Luleå universitet hjälpte oss med att producera en lärarhandledning, vi producerade fem filmer och så åkte vi ut och mötte elever i niondeklass. Det blev fantastiska möten med diskussioner om livets stora frågor utifrån de konkreta historier våra hjältar berättar.
Arbetet i skolorna hoppas vi kunna fortsätta nästa år.

Men ikväll når vår kampanj sitt klimax för i år. Vi har bjudit in många av Sveriges mest sprakande personligheter och kändisar för att vara publik när vi låter våra vardagshjältar glänsa från scenen.
Möt dem i TV4 ikväll och låt dig beröras och inspireras. Vi hoppas att du stänger av tv:n med en insikt:
Det goda är inte självklart, det måste göras.

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB