Resan genom världens glömda kriser går vidare
avI dag fortsätter Aftonbladets reporter Carina Bergfeldts och fotografen Andreas Bardells resa genom världens glömda kriser. De har nu nått Burundi, ett av Afrikas minsta och fattigaste länder. Landet är plågat av en av vår tids mest blodiga och långdragna etniska konflikter mellan hutuer och tutsier.
Bara hälften av barnen går i skola och medellivslängden i landet är bara 43 år. Aids är ett mycket stort samhällsproblem, upp till åtta procent av den vuxna befolkningen är smittad.
Det är en pågående humanitär kris.
Men hopp saknas inte. Viss politisk stabilitet och ett fredsavtal har gjort att Burundi på 200-talet haft en årlig tillväxt på cirka fyra procent. FN:s årliga rapport om mänsklig utveckling tillhör Burundi de 14 utvecklignsländer som utvecklats mest vad gäller skolgång, förväntad livslängd och tillväxt. Om än från mycket låga nivåer.
Sannolikheten att du känner till den humanitära krisen i Burundi är liten. En stor undersökning från Sifo på uppdrag av Läkare utan gränser visar att över 80 procent av svenskarna känner till krisen i Syrien och många är medvetna om att Somalia och Afghanistan är humanitära krisområden.
Men Burundi nämns knappt av någon.
Det beror inte på att människor lider mindre där. Det beror på att media inte rapporterar. Utan våldsamma strider och bildmässiga naturkatastrofer tröttnar media och världen glömmer. Trots att miljoner människor är drabbade.
De närmsta tre veckorna reser Carina Bergfeldt och Andreas Bardell genom Tchad, Burundi och Swaziland för att levandegöra världens glömda kriser.
Journalistiskt är deras projekt intressant där de utvecklar den digitala journalistikens uttryck. Kolla in deras dagliga uppdateringar här, så ser du prov på vad jag menar.
Följ deras reportage. Vi gör dem med ett syfte:
För att du ska bli berörd och vilja stödja Läkare utan gränser och SOS barnbyar. De har inte glömt kriserna och gör ett fantastiskt jobb i områdena.
En femtiolapp kan bokstavligen rädda liv.