Startsida / Inlägg

Söndagskolumn #117. Om den bästa av världar.

av Jan Helin

 SÖNDAG 2 november 2014.

Det är sannolikt att du läser den här artikeln för att en kille som heter Greg Marra, 26, en ingenjör på Facebook, har räknat ut att du gillar den här typen av material.
Jag stal den där inledningen från New York Times i veckan.

De porträtterade i en artikel personen som vi snart kan kalla världens mäktigaste publicist – Greg Marra. Han och hans team på 16 ingenjörer är de som avgör vad som ska visas överst i din nyhetsfeed på Facebook.
Vilka uppdateringar, videos, bilder och nyhetsariklar som dyker upp i ditt flöde.
Enligt en ny studie från Pew Research center får 30 procent av den vuxna befolkningen i USA sina nyheter i första hand via sitt Facebook flöde. Motsvarande undersökning för Sverige saknas.

Men Facebook har i dag en femtedel av jordens befolkning – 1,3 miljarder människor – inloggade i sitt system minst en gång i månaden. Det gör bolaget mäktigt bortom fattbarhet ännu så länge.

Men låt oss försöka förstå hur det ändrar nyhetsbranschen först.
Greg Marra själv vill inte kalla sig publicist eller redaktör. Tvärtom.  Han säger om sig själv och sitt team som avgör vad en femtedel av jordens befolkning ska se i sina Facebookflöden:

– Vi försöker uttryckligen att inte se på oss själva som redaktörer. Vi vill inte ha en redaktionell bedömning av innehållet som är i ditt flöde. Det är du som valt dina vänner, du har kopplat upp dig till sidor som du vill följa och du är den som bäst bestämmer vad du bryr dig om.

Det låter sympatiskt och är det möjligen också. I vart fall har den icke publicstiska hållningen lätt till att Facebook i dag dirigerar var femte läsare av all världens läsare till världens nyhetssajter.
Några av världens mest progressiva redaktörer ägnar mer tid åt att förstå hur Greg Marra ändrar i sin algoritm som består av tusen och åter tusen parametrar, än vad de ägnar åt att producera journalistik. De måste få läsarna via Facebook och förstår de inte hur algoritmen fungerar där kommer inga läsare till deras innehåll.

Greg Marras uttalande är i sin enkelhet svindlande. Det är redaktören ersatt av dig själv och en algoritm som förstår dig själv bättre än du själv.

Det är å ena sidan en totalt fragmenterad värld som filtreras av koder och levereras direkt till dig. Det är å andra sidan återskapandet av klassisk tidningsläsning. Du har väl aldrig läst en papperstidning från pärm till pärm? Du bläddrar lite, fastnar än här, än där. Läser en halv artikel, fastnar på en bild, går vidare till en notis, läser en bildtext därefter en hel artikel och så vidare.

I dag spårar Facebook ditt läsbeteende och serverar dig innehåll som de vet att du vill ha. Flödet kapar effektivt bort sådant du tidigare bläddrat förbi, inte varit intresserad av, tänkt att du ska läsa sedan men aldrig läser. Alla döda ytor är borta.

Således lever vi i den bästa av alla världar.
Eller?
Vad händer med de artiklar du inte visste att du ville ha? Vad händer med din egna tankeförmåga om du inte blir utmanad?

Hur ska du utvecklas som människa om ditt flöde bara består av dig själv?

Låt oss nu odla vår trädgård.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Jenny Åsell och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB