Jens Peterson

Jens Petersson bloggar om nöjesvärlden

Arkiv för January 2010

- Sida 1 av 15

Att leka med gubbar

av Jens Peterson
buzz.jpg

Sist jag träffade Johnny Depp pratade han om hur han prövade nya röster. Han passade på när han ändå lekte med Barbie.

– För det är vad vi alla gör, eller hur? sa Depp. Leker med Barbie.

Jag vet vad han menar.

Nathalie, 2 år, gillar att leka med gubbar. Gubbar är den allmänna beteckningen för alla sorters dockor och lekfigurer. Lego-gubbar, även om plastbitarna föreställer hundar eller små flickor. Det finns gott om leksaker kvar som Nathalies pappa och farbror lekte med när de var mindre.

Därför får herrarna i Ghostbusters finns sig i att hänga med Legogubbar. Och med Nathalies favoriter, Buzz och Woody från Toy Story. Hon uttalar Buzz med bra amerikansk dialekt och ungefär 18 z. Buzzzzzzzzzzzzzzzzz…. Hon har sett trailern för Toy Story 3 på datorn.

Min insats består mest i att hålla några gubbar medan Nathalie stoppar in de andra i Ghostbusters-bilen. Och tar ut dem igen. Och lägger in dem igen. Och tar ut dem igen.

Eller bäddar ner folk i det lilla Lego-husets sängar. Och väcker upp. Och bäddar ner. Och väcker upp.

Upprepning. Det är så man lär sig saker här i livet.

Nathalie tycker det är OK om man gör milda dramatiseringar och leker med gubbarna. Men helst ska hon styra det själv.

Johnny Depp berättade att hans dotter ogillade när han experimenterade med röster. Han skulle använda sin egen när de lekte med Barbie, tyckte hon. Enda rösten hon gillat var den som han sedan använde som Willy Wonka i ”Kalle och chokladfabriken”.

Nathalie har inte börjat med Barbie än. Den vägen till njutning får vänta lite till. Men jag är förberedd. Som alla andra seriösa nöjesjournalister har jag naturligtvis en Frank Sinatra-Barbie.

Nathalie brukar kasta intresserade ögonkast och säga ”ha den!”, men Sinatra får vänta i lådan ett tag till.

Först måste jag öva upp rösten. Det där är en docka som kräver sina stämband.
Och så måste jag lära mig texten till ”My way”.

sinatra.jpg 

Kategorier farfar

Väldigt mycket trailer

av Jens Peterson

Så här låter det när Män som hatar kvinnor ska säljas in internationellt. Det här är den engelska trailern. Fin basröst. Kunde visats som humorinslag på Guldbaggegalan.

Hade varit roligare än flera av de humorinslag som sändes.

 

Kategorier film

För få 3D

av Jens Peterson

Nu berättar New York Times att det är på väg att bli kö till biograferna.

Inte av folk som vill se filmer.

Utan av filmer som vill visas.

Avatar går så bra i 3D att biografkedjorna vill fortsätta visa den. Men nya filmer ska ha premiär. Tim Burtons Alice i underlandet kommer i 3D. Den har varit lovad alla stora biosalonger som kan visa 3D, men nu vill en del ha kvar Avatar så länge det går.

Fler liknande krockar är på väg.

För få biografer? Det är sannerligen en ny situation.

Stark Skifs

av Jens Peterson
ukulele.jpg

Stark röst. Cool ukulele.

Intressanta kvällar den här veckan.

Måndag Guldbaggegalan på Cirkus, tisdag Hamlet på Stockholms stadsteater, onsdag avkopplande matlagning hemma, torsdag Jonas Gardell på Folkoperan och fredag Björn Skifs på Cirkus.

Skifs nya show är väldigt bra. Jag skriver om den i dagens Aftonbladet.

Han plockar upp sånger från hela sin karriär, utan att det blir en nostalgiresa eller känns som en sammanfattning. Många sånger får nytt liv när Skifs nalkas dem från ett annat håll.

Han spelar ukulele också, i ett nummer. En vit ukulele. Mitt barnbarn Nathalie fick en likadan i julklapp och det var en stor succé. Hon älskar gitarrer. Hennes var personligt utsmyckad av de konstnärliga givarna.

Nathalie älskar också oka chacka oka chacka introt på Skifs USA-etta Hooked on a feeling.

Även hon skulle nog gillar Skifs show. En fest för alla åldrar.

Sämsta någonsin?

av Jens Peterson
empire.jpg

Brittiska filmtidningen Empires läsare har röstat fram de 50 sämsta filmerna någonsin.

Mest amerikanska, och några brittiska, förstås. Här finns besvikelser som tredje Spiderman och tredje Matrix, och klassiska floppar som Speed 2 och Hajen 4.

Kolla Empires hemsida med en rolig nedräkning.

Eller tjuvläs här med deras 20 sämsta:

20. Swept away

19. Gigli

18. Dreamcatcher

17. White chicks

16. Plan 9 from outer space

15. Catwoman

14. Disaster movie

13. The Avengers

12. Norbit

11. Meet the Spartans

10. The room 

9. Highlander 2: The quickening

8. The Happening

7. Sex lives of the potato men

6. Heavens gate

5. Epic movie

4. Raise the Titanic

3. The love guru

2. Battlefield earth

1. Batman and Robin

Sverigeaktuella George Clooney har alltså gjort den sämsta filmen någonsin med sin version av Läderlappen. Och Schwarzenegger som skurk. Hårt betyg av Empires läsare.

Undrar vilka svenska filmer som skulle kommit med.

Några förslag?

 

Att gå eller inte gå

av Jens Peterson
hamlet.jpg

 

Nyss var det Jude Law.

Nu är det Gustaf Skarsgård. Hamlet fortsätter fascinera. Uppsättningen i Stockholm hittar nya sidor i den odödliga historien.

Förhållandet mellan far och son är en av byggstenarna i Hamlet.

Jag har sett Hamlet med både Stellan och Gustaf Skarsgård, med såväl Jan som Jonas Malmsjö. Som en snygg detalj gör Stellan Skarsgård faderns röst i den färska uppsättningen på Stockholms stadsteater.

Gustaf Skarsgård, och alla andra, är mycket bra och föreställningen en uppenbarelse. Gå och se om ni får tag i biljetter.

 

Det är kul att samla på Shakespeare-upplevelser.

Min första Hamlet var Jan Malmsjö på Dramaten 1974. Den gjorde starkt intryck. Marie Göranzon var Ofelia, Börje Ahlstedt hennes bror Laertes, Georg Rydeberg kung Claudius och Gunnel Broström spelade Hamlets moder.

Något år senare drabbades jag av min första Hamlet på engelska. Albert Finney spelade titelrollen på National theatre i London. I början överväldigas man av det poetiska språket, men efter ett tag rinner det bara rakt in i hjärtat. Peter Hall regisserade, Angela Lansbury spelade Hamlets mamma.

Stellan Skarsgårds Hamlet sändes i tv i januari 1985. En kärv version i regi av Ragnar Lyth. Pernilla som nu heter August var Ofelia, då hette hon Wallgren-Östergren. Hon spelade också Ofelia mot Peter Stormare året efter på Dramaten, en Ofelia ständigt iakttagande på scen. Det var en våldsam uppsättning som Ingmar Bergman regisserade. Mycket bra. Christian Falk från Imperiet gjorde musik.

 

Det var också mycket intressant att se Helena Bergström som Hamlet på Stadsteatern 2004. Jonas Malmsjö härom året på Dramaten, i en modern miljö där Hamlet var mer som en komedi.

Den går att flytta i tid och rum.

Samma sak på film. Hamlet med Ethan Hawke utspelas i dagens New York, där Danmark är ett mäktigt storföretag. På dvd kan man jämföra med Laurence Oliviers 1948, Mel Gibsons 1990 och Kenneth Branaghs 1996.

En av de mest sevärda filmerna är ”Rosenkrans och Gyllenstjärna är döda” med Gary Oldman och Tim Roth. De är de stackars birollerna som i pjäsen kommer in efter ett tag och sedan försvinner ur handlingen. Men här är de huvudpersonerna som inte fattar alls vad de dragits in i för komplotter. Filmen har med deras scener i Hamlet, men också allt som händer före och efter och emellan. Enligt pjäsförfattaren Tom Stoppard.

I höstas såg jag Jude Law som Hamlet på Broadway. Ännu en infallsvinkel på pjäsen som verkar kunna förvandlas till en historia om alla mänskliga beteenden och problem.

Albert Finney och Kenneth Branagh gjorde hela texten. I versionen med Gustaf Skarsgård är 60 procent bortkortat. Den fungerar bra ändå.

Hamlet är pjäsernas pjäs. Den tål vad som helst.

hamlet.jpg

 

Noisette

av Jens Peterson
bea.jpg

Vad är en noisette och varför heter det så?

Det låter franskt men är en sorts svensk husmanskost som antyder någon liten festlig köttbit. På krogen där vi äter lunch nästan varje dag har de alltid noisette. Det är inte precis trendmat. Mattidningarna konkurrerar inte om nya versioner på fläsknoisette.

När jag bedrivit intensiv och långvarig forskning (Wikipedia, 23 sekunder) lär jag mig att Noisette kommer från det franska ordet för hasselnöt. Man steker köttet i brynt smör, som alltså är nötfärgat. Wikipedia föreslår att det är fläsk-, kalv-, lamm- eller renfilé.

Trotjänaren Bonniers gigantiskt tjocka kokbok från 1960 säger att Noisette är en liten stekt kotlett, renskuren från ben, eller liten skiva av t ex kalvfilé.

Renskuren kotlett stämmer bra med hur det serveras på vårt stamställe. 

För att hålla spänningen vid liv har de olika sås till noisetten. Så här har denna veckan sett ut:

 

Måndag: Noisette med bearnaise

Tisdag: Noisette med guacamole och tomatsalsa

Onsdag: Noisette med rosépepparsås.

I går gick det att få bearnaise till noisetten.

Ska bli spännande att se vad det är i dag.

 

Filmfestival

av Jens Peterson
firth.jpg

Colin Firth och Julianne Moore i ”En enda man”

I dag inleds Göteborgs filmfestival. Dit ska jag inte.

Men det är kul att göteborgarna får se en del filmer några veckor innan de går upp på biograferna. Och några som inte kommer att gå upp alls.

Dit hör till exempel Sally Potters ”Rage”, om ett mord i modevärlden. Bra skådespelare, en stund ett intressant experiment – men hopplös att se på i längden. En och en intervjuas rakt in i kameran. Jag såg den i Berlin. Typisk festivalfilm.

I Venedig såg jag ”Bad lieutenant” med Nicolas Cage som knarkande polis i New Orleans. Den är mycket bättre och i USA pratar kritikerna om priser för Cage. Men i Sverige kommer den direkt på dvd. Förutom några visningar i Göteborg nu.

Jag har också sett de utmärkta ”Soul kitchen” av Fatih Akin och ”White material” av Claire Denis. Den mindre utmärkta ”Valhalla rising” med Mads Mikkelsen som dödlig viking.

Colin Firth är mycket bra i den vackra ”En enda man” av modeskaparen Tom Ford. Visades först i Venedig, liksom den starka ”Lebanon” inuti en stridsvagn.

Äntligen film

av Jens Peterson

Äntligen fredag och äntligen filmpremiärer. På dagens filmsidor hyllar jag Precious, ett drabbande drama. Emma tycker Spike Jonze nya är 5 plus. Jan-Olov har träffat de som gjort och spelar med i Precious. Plus en massa nya dvd och Blu-ray. Fly vintern med en film.

Dagens sång

av Jens Peterson

Min iPhone slumpade fram Sweet Virginia med Rolling Stones.

Bra val.

Hetta från Södern mitt i snörusket på Kungsgatan.

Sida 1 av 15
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Nathalie Mark
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB