Jens Peterson

Jens Petersson bloggar om nöjesvärlden

Arkiv för January 2012

- Sida 1 av 3

Cohen, Norah och annat

av Jens Peterson
cohencd.jpg

Mycket ny musik att lyssna på i dessa dagar.

Jag tar mgi in i Leonard Cohens nya bit för bit. Hans röst är mer harkling än någonsin, men texterna griper oh efter ett tag visar melodierna sig.

Jag gillar också First Aid Kit och Lalehs ”Sjung”.

Mikael Wiehe har gett ut en bra samling och som bonus får man också sex sånger han gjorde i ”Så mycket bättre”. Han får det att låta som sånger han skrivit.

Norah Jones har en lekfull sidokarriär som sångerska i bandet The Little Willies. Deras nya album ”For the good times” är en utmärkt sak där hon gör just Kris Kristoffersons titellåt och Dolly Partons ”Jolene” finfint. 

Öronen går varma.

Fånig film om Shakespeare

av Jens Peterson
william.jpg

I dag är det premiär på en tramsig film av Roland Emmerich. Anonym påstår att Wiulliam Shakespeare inte skrev det han skrev utan att det var en ”välutbildad” adelsman som gjorde det.

Filmen har många faktafel och är klumpigt berättad.

Förra året skrev jag en text om Shakespeare. Här är den:

William Shakespeare är ett av världens mest kända namn. Ändå vet vi nästan ingenting om honom. Han gav oss historier som vi berättar om och om igen. Astrid Lindgren, Ingmar Bergman, Måns Zelmerlöw och Leonardo DiCaprio är bara några som hållt Shakespeare levande i 400 år. 

Det sjungs om honom. Bob Dylan och Bruce Springsteen och många andra använder hans eviga figurer i sina sångtexter. Shakespeares Romeo & Julia har återberättats på många vis. Som ljuv romantik eller som blodig rockvideo med Leonardo DiCaprio.

Historien har förändrats till West side story och Ronja rövardotter. Måns Zelmerlöw spelar Romeo i musikalen på Göta Lejon i Stockholm. Där blandas den tragiska kärlekshistorien med sånger av Kiss, Beach Boys och Metallica.Till och med pjäsens tillkomst har blivit en storslagen film, ”Shakespeare in love”.

Ulf Lundell har gjort illustrationer till alla hans sonetter, ett diktverk som i sig är en mästerlig gåta. Även när vi ser moderna ungdsomfilmer som ”10 orsaker att hata dig” med Heath Ledger och Julia Stiles är det Shakespeare, i det fallet pjäsen ”Så tuktas en argbigga”. Hans ”Trettondagsafton” blev till ”She´s the man” med Amanda Bynes och Channing Tatum. Där har Viola som låtsas vara kille blivit nutida fotbollspelare.

William Shakespare dog den 23 april 1616. Hansstår som författare till 844 filmer på Internet movie database. Det är fascinerande hur lite vi egentligen vet om honom. Det finns massvis med teorier, tolkningar och gissningar.

Få fakta.

Vi vet när han döptes och när han dog. När han gifte sig och när hans barn föddes. Hans namn dyker upp i några juridiska dokument i olika sammanhang. Testamentet från 1616.

Men vi vet inte säkert hur han såg ut. Det finns tre troliga porträtt, endast ett av dem gjort medan han levde och det föreställer förmodligen William Shakespeare. Men inte säkert.

Vi vet inte ens hur han stavade sitt namn. Det finns sex signerade papper kvar. Han skrev sitt efternamn som Shaksp, Shakesp, Shakspe, Shakspere och Shakspeare. På hans vigselbevis från 1582 står det Shagspere. Han själv skrev aldrig William Shakespeare.

Jag gillar den här osäkerheten. Världens mest berömde författare är en okändis. Det bidrar säkert till intresset för hans texter. Vi vet så lite att det är fritt fram att fylla i tomrummen. Alla luckorna.

Det skrivs 4 000 nya böcker om Shakespeare varje år. Nya gissningar. Nya teorier.Det är den perfektea kulturen. Den perfekta konsten. En gåta som säger en massa saker om oss, men är öppen för var och en att lägga in sina egna erfarenheter och upplevelser i.

Hans pjäser kan bli episka japanska storfilmer eller high school-komedier. Vi använder Shakespeares uttryck utan att veta om det.

Han hittade på många nya ord, beräkningen är 1 500, och berikade det engelska språket. Det är oklart när alla ord började användas, men Shakespeare var den förste som skrev till exempel bandit, critic, advertising, kissing, gossip och film.

Vi kanske inte slänger oss dagligdags med formuleringar som ”kaviar för bönder”  (ur Hamlet). Men när vi säger att något obegripligt är rena grekiskan eller pratar om fair play eller påstår att saker är utan rim och reson – då citerar vi Shakespeare. Att tala om sitt eget kött och blod eller att göra en dygd av nödvändigheten är också Shakespeare.  En nåd att still bedja om. Upp flyga orden men tanken stilla stå. Sweets to the sweet. Ur led är tiden. Band of brothers.

Det är språkets makt. Orden som lever, som har en evig sprängkraft.

Ibland i översättningar. I Leslie Howards klassiker ”Pimpernel Smith”, där en till synes tankspridd professor räddar folk från 1930-talets Tyskland, påstårr en tysk officer att det är bevisat att Shakespeare egentligen var tysk. Professor Smith blir förvånad, men svarar:

– Still, you must admit that the english translations are most remarkable.Jo, den engelska översättningen är anmärkningsvärt bra.

Ett elegant skämt, men det finns en del som tror att han inte skrev pjäserna.  Ofta finns det en sorts snobbighet i botten. Shakespeares texter är så bra att det måste ha varit en adelsman som författade.

Jag tror dock att Shakespeare skrev Shakespeare. Hur lite vi än vet om honom. 

En man för alla tider, skrev kollegan Ben Johnson när William Shakespeare dog.

Absolut.

Fina foton

av Jens Peterson
terrybild.jpg

Jag var på vernissage för Terry O´Neills fotografier i går.

De hänger i loungen på hotell Diplomat den närmaste månaden.

Några fantastiska bilder. Som den på Faye Dunaway här ovan.

Hon har just vunnit en Oscar för Network 1977. Det är 06.30 på morgonen, vid poolen på Beverly Hills hotel.

Ett par av de häftigaste bilderna är på Frank Sinatra 1968. Här finns Mick Jagger 1964 och Amy Winehouse 2008. Terry O´Neill har fotografert berömda namn länge. Han var med på vernissaget och berättade intressanta historier om en del av bildernas tillkomst. Som den med Bowie och en grand danois som stegrar sig mot kameran. Vid varje foto finns också en liten text.

Det är Per Gessles konstbolag Tres Hombres art som ställer ut, och säljer, bilderna.

Bilden nedan på Brigitte Bardot är tagen 1971. Den hänger på National portrait gallery i London. Den kostar 39 000 kronor.

bbcigarr.jpg

Artist och Hugo

av Jens Peterson
descendant.jpg

Tomas Alfredson är nog glad. Trots allt. Hans film har gett Gary Oldman en Oscar-nominering.Annars var Oscarjuryn snål mot ”Tinker, tailor, soldier, spy”.

Jo, den fick en nominering för bästa bearbetade manus och musiken också. Men jag hade haft med den i fler kategorier. 

I stort var det väntade nomineringar.

Franska svarvita stumfilmen ”The Artist” fortsätter sitt segertåg och kan vinna för bland annat bästa film, regi, manus, huvudroll och biroll. 10 nomineringar fick den. Gärna för mig. Den är underbar. Det är också Martin Scorseses ”Hugo Cabret”, en bildfest i 3D som fick 11 nomineringar.

Max von Sydow blev nominerad för bästa biroll i ”Extremt högt och otroligt nära”.Mer svenskintresse? ”The girl with the dragon tattoo” som spelats in här fick fem nomineringar, bland annat Rooney Mara för bästa huvudroll. 

Meryl Streep, den 17:e nomineringen, gör en fantastisk prestation i den ojämna ”Järnladyn”. ”Hon har inte vunnit sedan 1982. Men lär göra det nu.

The Descendants” är värd alla fem nomineringar.George Clooney kan vinna för den huvudrollen. Samt som manusförfattare till ”The Ides of march”.

George är flitig.

I övrigt kan vi nominera att rekord-nominerade kompostören John Williams fick två nya nomineringa. Både för Tintn och War Horse.Samt att endas två sånger slåss om den statyn. Tydligen svårt att hitta hyfsade filmsånger i år.

Och bästa film är nu nio nominerande – rösterna räckte inte till tio i år. Där hade jag haft med ”Tinker, tailor, soldier, spy”.

Galan hålls den 26 februari.

Bra Petra Mede

av Jens Peterson

En bra Guldbaggegala i år. Mede klarade sig helt OK.

Väntat att priserna skulle fördelas mellan olika filmer.

Kul att Apflickorna fick bästa film.

Nu ska jag samla mig till en längre kommentar. Och ännu mer till tisdagens itdning.

Kul återanvändning

av Jens Peterson

Jamen det var väl underhållande att ta GES låt från fotbolls-VM 1994 och få den att handla om alla svenskar som lyckas i Hollywood.

Piggt.

Jag kommer blir vem vinner

av Jens Peterson

Petra Mede i ett gammaldags Las Vegas-nummer.

En text om de olika nominerade blir en variant av Veronica Maggios ”Jag kommer”.

De flesta som zoomas in i publiken tävlar om att se så oberörda ut som möjligt.

Helena Bergström bjöd i varje fall Mede på ett leende tillbaka.

Första priserna är utdelade

av Jens Peterson

Nu har Guldbagge-galan igång.

Några priser är redan delade ut. Visas i ett sammandrag senare i SVT:s sändning.

Smink och visuella effekter och kortfilm är bland annat avklarade. Liksom bästa utländska film.

En favorit

av Jens Peterson

En av de minsta filmerna har en av de tyngsta nominerade.

Per Hallberg, som jobbar med ljud på de största Hollywood-filmerna, brukar vara Oscarnominerad vartenda år. Han har vunnit Oscar två gånger.

Nu kan han vinna en Guldbagge,

För ljudet till Försvunnen. Han delar nomineringen med Daniel Saxlid. De konkurrerar med Aplfickorna samt Simon och ekarna.

Försvunnen är en thriller i Blekinge. Sofia Ledarp förföljs av farlig man – eller inbillar hon sig?

Per Hallberg fick Oscar för Braveheart och Bourne ultimatum. Han har också jobbat på Gladiator, Ray och Black hawk down, filme rsom alla var nominerade till brittiska Bafta för sitt ljud.

Ska vi tro att han är favorit i kväll?

Sida 1 av 3
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB