Jens Peterson

Jens Petersson bloggar om nöjesvärlden

Skrikande fotografer

av Jens Peterson

Före varje presskonferens på alla filmfestivaler sker vad som kallas photo call.

Ungefär 100 fotografer står i en halvcirkel. Framför dem står skådespelare och regissörer. Bakom motiven är en vägg som berättar vilken festival de är på just nu.

Varje fotograf tar ungefär exakt samma bild.

En inte särskilt spännande eller exklusiv bild.

Det kan man inte tro när man hör dem. För en photo call är framför allt en upplevelse för öronen. Det går till så att från den sekund filmstjärnorna kommer in i rummet så skriker alla fotograferna samtidigt. De skriker som sälar som väntar på strömming eller mycket små barn som väntar på glass.

De ropar förnamnen på de de ska fotografera. Om och om igen. Varje fotograf vrålar så högt han kan så att filmstjärnan ska titta åt hans eller hennes håll. Detta vansinnesvrålande pågår i tio minuter.

Sedan har alla ändå fått exakt likadana bilder.

Tyska fotografer skriker väldigt högt, men jag tror ändå att fotografernas i Venedig vinner just den tävlingen.

Skrikande fans

av Jens Peterson
fans.jpg

På baksidan av hotellet där alla presskonferenser, och en del intervjuer, äger rum väntar fansen. Gott om autografjägare som väntar timme efter timme med foton och affischer och böcker och dvd som de vill ha signerade.

De skriker hela tiden förnamnet på den de vill ha autograf av.

De skriker också åt varandra.

Det låter väldigt mycket några minuter. Livvakterna väntar. Limousinerna väntar.

– Leo! Leo! Leo! Leo! Leo!

Bilarna rullar bort. Allt blir tyst.

Tills nästa presskonferens är över.

 

Guld-Ruben

av Jens Peterson
ruben1.jpg

Ruben Östlund med Guldbjörn

Ruben Östlund vann i natt Guldbjörn för sin kortfilm Händelse vid bank. Både hans film och Jonas Odells ”Tussligao” kändes som tänkbara vinnare. Originella kortfilmer med eget tonfall.

Den tolv minuter långa Händelse vid bank är inspirerad av verkligheten. I förgrunden två filmarbetare som pratar och blir vittnen till vad som allt mer ser ut som ett försök till bankrån.

Juryns motivering

”His film is a real reflection on our times and the role played by media. Filmed with a single camera without a single cut, we zoom in and out of the picture as if using a CCTV camera. The dialogues are perfect, humanity is explained with humour.


 

Mat på språng

av Jens Peterson
mat1.jpg

Berlin är den filmfestival som har bäst urval av mat för filmvänner.

I synnerhet filmvänner som har bråttom.

Dessutom är det mycket billigare än både Cannes och Venedig, två av jordens minst prisvärda turistfällor när man ska äta.

Men i Berlin finns bra krogar och billiga krogar och alla sorters kök. I den stora gallerian bredvid filmfestivalens hjärta finns ett brett utbud av mat som går fort att äta.

En favorit för den som vill äta på väg mellan en intervju och en filmvisning är det tyskarna så poetiskt kallar Schinkenkrustenbraten.

Man blir mätt nästan bara av att säga det.

Man får en tre centimeter tjock bit skinka av julskinkasort. Den ligger i en bit fransbröd. Skinkan har sällskap av knaperstekt fläsksvål.

Mycket tyskt. Ingen gourmet-mat, men lite roligare gå-och-äta-mat än korv med bröd.

mat2.jpg

SSkinka, korvar och pannbiffar väntar på lunchrusningen.

Kategorier mat, resa

Se Stellan

av Jens Peterson

Här är den norska trailern för En ganske snill mann som jag skriver om i tidningen i dag.

Mycket sevärd.

Trailern ger en viss försmak av stämningen.

 

Kategorier film

Norrmän

av Jens Peterson
norge.jpg

Det är fel att generalisera om länder och folk som bor i olika länder. Men då och då får jag intrycket att norrmän är något mer patriotiska än svenskar.

Den där sortens högljudd stolthet som efter en stund kan låta mer som mindervärdeskomplex. Modell göteborgare.

Min vän Geir är alltid på plats när det händer intressanta saker i filmvärlden. Han är fylld med vetande om norska framgångar och bedrifter. Han kan alltid berätta om saker som egentligen är norska uppfinningar eller har skett tack vare norrmän. Typ att Leonardo Da Vinci egentligen var norrman eller att pastan inte alls togs från Kina av Marco Polo på 1300-talet utan smiddes av norska vikingar på 800-talet.

Den där sortens vetande som kan vara svårt att kontrollera eller säga emot.

När det drar ihop sig till vinterolympiad är förstås Geir i högform. Han har säkert rätt när han påstår att Norge är den mest framgångsrika idrottsnationen i världshistorien. Årets spel och lekar i Vancouver har åtminstone startat bättre i medaljväg för Norge än för Sverige.

Går inte att argumentera mot Geir där.

Och dessutom är den norska filmen av Hans Petter Moland en av de bästa i huvudtävlingen i Berlin.

Heja Norge.

Banksy!

av Jens Peterson
banksy.jpg

”Exit through the gift shop” är en mycket underhållande dokumentär. Hemlige konstnären Banksy står som regissör, även om filmens ram är att en excentrisk fransman videofilmer en massa artister som skapar graffiti och annan illegal gatukonst.

När fransmannen själv ställer ut och får berömmelse och pengar blir det en intressant skildring av hur märkligt värden kan uppstå i konstvärlden.

Något som Banksy själv råkat ut för när hans skapelser sålt för stora summor.

Man tror att han är från Bristol. Man tror att han är född 1974. I filmen döljs hans ansikte under en huva och rösten är förvrängd.

En intressant sorts kändis som är helt okänd. Hoppas filmen når Sverige i någon form.

Dagens schema

av Jens Peterson
nudelshop.jpg

Festivaldagarna ser lite olika ut.

I fredags såg jag fyra filmer och gjorde två intervjuer. På lördagen var det sex intervjuer och en film. I dag väntar två filmer och fyra intervjuer.

Söndagen rivstartar klockan 9 med Zhang Yimous nya film, ”En kvinna, en pistol och en nudelbutik”. En kinesisk version av bröderna Coens ”Blood simple”.

Är man förstås nyfiken på.

 

Fläsklandet

av Jens Peterson
eisbein.jpg

Det tyska köket känns som det minst vegetariska i världen.

Många grisar går åt när det ska lagas mat här. Allt används. Portionerna är stora.

Fläsk och fläsk och fläsk.

För många som återvänder till Berlin hör det till att starta besöket med Eisbein. Det ska vara en väldigt stor bit fläsklägg, med benet kvar, serverat med surkål och potatis.

För andra kan det mätta bara att titta på.

Kategorier mat
Sida 61 av 86
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB