Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Arkiv för July 2007

- Sida 1 av 6

Nu är det slut

av Johanna Melén

Aftonbladet.se:s Almedalsblogg packar ihop och ger sig av.
Det ska bli ganska skönt att återvända till den riktiga världen där alla inte är politiker, journalister eller skumma lobbyister.
Fast först ska jag till en ännu mer världsfrånvänd tillställning. Firandet av kronprinsessan Victorias 30-årsdag på Öland.
Läs mer på aftonbladet.se inom kort.

Anders Borg talar ut om talet

av Johanna Melén

Finansministerns tal i går i Almedalen var veckans kortaste.
– Ja, jag vet, jag pratade för fort, säger Borg till aftonbladet.se.
– Hade jag inte varit så nervös hade jag talat långsammare.
Var du nöjd efteråt?
– Jag var nog mest lättad för att det var över.

Borg chattade – och skojade

av Johanna Melén


Borg chattade med aftonbladet.se:s läsare.

Veckans mest uppsluppna chatt avslutades på ett hotell i Visby 12.15 i dag.
Finansminister Anders Borg var på strålande humör och skämtade i varje mening.
Till skillnad från tidigare ministrar och partiledare envisades Borg med att skriva svaren själv, ”jag skriver ju så sällan nuförtiden”, och det blev en sann pekfingervals där varje stavelse ljudligt stöttes fram på bredaste östgötska.
Roligast hade vi när Borg la till, utan att skriva, vad han av sitt hjärtas mening egentligen ville göra halvt på skoj, halvt på allvar.
Och finansministern tyckte det var roligt när han fick frågan om regeringen verkligen alltid är överens.
– Vi är bra på att prata med varandra, skrev Borg som svar och tillade (fast det står inte i chatten) och så sjunger vi Dilevas ”Vi har bara varandra”.
Sedan avslöjade han att han vid en tidigare chatt skrev ner svaren som frågeställarna egentligen trodde kom från Fredrik Reinfeldt.

Uppbrottsstämning

av Johanna Melén

Det är vänsterpartiets dag i Visby men i medierna tar folkpartiet störst utrymme. På DN Debatt kräver bland andra Helene Odenljung, folkpartistiskt kommunalråd i Göteborg, hårdare krav för nyanlända flyktingar. Inga socialbidrag, bara ersättning om man studerar eller jobbar.
Och i Svenska Dagbladet skriver två folkpartistiska riksdagsledamöter att staten ska ta över huvudansvaret för skolan för att komma till rätta med alla brister.

Att folkpartiet tjuvstartar i dag kanske är klokt med tanke på att de dragit den verkliga Almedalsnitlotten och fått lördagen som sin dag. Det lär vara ganska tomt framför scenen när Nyamko Sabuni ska tala om de liberala idealen.
I dag känns uppbrottet i luften. Väskorna står packade inne på presscentret och de som ska åka redan i dag låter inte så lite glada.
Det är bara imitatören Göran Gabrielsson som håller fanan högt. Nyss kom han förbi med sin megafon och värmde upp Göran Persson-rösten inför SVT:s direktsändning från Almedalen.

Han frågar och frågar

av Johanna Melén

På presskonferens efter presskonferens har vi hört hans fråga som nästan blivt till ett gotländskt mantra:
– Tycker du att kommunerna bryter mot barnkonventionen när de inte erbjuder barn och unga gratis fritidsaktiviteter på sommaren?
I rollen som Majblommans knattereporter har Visbybon Felix Sandberg, 12, följt partiledarna och ministrarnas väg genom Almedalen hela veckan.
I går var det dags att slåss med riksmedierna om tillträde till finansminister Anders Borg. I väntan på min och Felix tur stämde jag av läget med den unge utfrågaren.
Hur tycker du svaren har varit?
– Rätt bra.
Vem har svarat bäst?
– Göran Hägglund gav bäst svar.
Är det inte läskigt att ställa sig upp inför alla och fråga ministrarna och partiledarna?
– Nej.
Har svaren varit väntade?
– Jag trodde att de skulle svara ungefär som de gjorde.
Är det du som har tänkt ut frågan?
Här bryter Felix ständige följeslagare i skepnad av en kvinna från Majblomman in och förklarar lite luddigt att frågan tagits fram utifrån de problem som barn gett uttryck för. Men Felix ska ha haft något slags inflytande över frågans utformning.
Hur tycker du själv det är med sommaraktiviteterna här på Gotland?
– Sådär. Det kunde ha varit bättre. Det borde finnas fler ställen där man kan vara, säger Felix.

Felix väntar på sin tur. Finansminister Anders Borg i bakgrunden.

Och så här har några partiledare och ministrar svarat på Felix Sandbergs fråga om kommunerna bryter mot barnkonventionen när de inte erbjuder gratis fritidsaktiviteter för barn på sommarlovet.

Andreas Carlgren (c), miljöminister:
– Jag tycker att kommunerna ska se till så att det finns bra fritidsaktiviteter för barnen. Men de som är jurister säger att vi inte bryter mot konventionen om det inte erbjuds.

Mona Sahlin, socialdemokraternas partiledare:
– Jag kan inte exakt hur konventionen är formulerad när det gäller fria fritidsaktiviteter. Men det är viktigt att ingen stängs ute från fritidsaktiviteter för att man inte har pengar. Man ska inte behöva ha pengar för att få en bra fritid.

Göran Hägglund, socialminister och kristdemokraternas partiledare:
– Ska man tolka barnkonventionen så finns det ingenting som säger att kommunerna begår något brott. Men det är viktigt att kommunerna erbjuder bra aktiviteter, speciellt för de med föräldrar som har små medel.

Peter Eriksson, språkrör för miljöpartiet:
– Jag tycker att det ska vara fria fritidsaktiviteter på sommaren. Men det är olika hur mycket kommunerna satsar på det. De som inte erbjuder det här gör ett dåligt arbete. Jag tycker att vi politiker ska hjälpa till att ge alla bättre möjligheter, även de som inte har råd.

Chatta med Ohly och Borg

av Johanna Melén

Fredagen den 13 har vänsterpartiet fått på sin lott i Almedalen. Hela dagen fram till partiledare Lars Ohlys tal i kväll ska det diskuteras myter om facket, rasism, feministiskt självförsvar och mediemakt, allt under rubriken Motståndets mening.

Men framförallt infinner sig Lars Ohly på kongresscentret Wisby Strand klockan 12.30 för att chatta med aftonbladet.se:s läsare. Hur ser han på ett framtida samarbete med sossarna och miljöpartiet, har han verkligen lämnat kommunismen bakom sig och vad menade han egentligen när han sa att RFSL:s ordförande Sören Juvas kan kyssas som ingen annan?

Och 40 minuter tidigare sitter finansminister Anders Borg i Vinterträdgården på Wisby hotell och svarar på samma läsares frågor. Så chatta med Borg 11.50 i dag om landets finanser, a-kassan och mycket annat.

Borgs tal

av Johanna Melén

Finansminister Anders Borg klev upp på scenen några minuter efter utsatt tid.

Sedan rev han av sitt budskap i rask takt och var klar prick 19.30, en kvart före tidigare talare.

Borg tackade nästan lite försynt för sig, fick blommor och gick leende av scenen.


Efteråt skrattade han med partipolarna och verkade faktiskt ganska lättad över att det hela var över.

Coola Borg

av Johanna Melén

Säga vad man vill om Anders Borg men det är nog svårt att hitta en mer avslappnad finansminister, dessutom i hästsvans.
Inför dagens ekonomiska seminarium vaggade han gemytligt i och omkring den stora kongressalen, tjena tjena där, hej hej här och lite skoj om siffrorna på dataskärmen när en seminariedeltagare putsade på texten om utrikesföddas situation på arbetsmarknaden. ”Se till så du inte ändrar procenttalen alldeles” sa Borg från den här avslappnade positionen:

Några timmar senare hade kavajen åkt av och finansministern joggade i rask takt förbi residenset på Strandgatan där regeringskollegorna hade högtidligt möte med landshövdingen. ”Hej hej” sa Borg och sprang så raskt så aftonbladet.se inte hann få fram kameran.

Om livet som gift

av Johanna Melén

I förrgår gifte sig RFSL:s ordförande Sören Andersson med sin Daniel och heter numera Sören Juvas. Att bröllopet skedde samma dag som kristdemokraternas ledare Göran Hägglund talade i Almedalen var ingen slump.
I Visbys hamn mötte aftonbladet.se den nyblivna äkta maken med en glimmande guldring på fingret.
Blev bröllopet den manifestation ni hade tänkt er?
– Ja, det tycker jag. Fast jag har inte sett det så mycket som en markering. Det var en oerhört privat sak.
Men ni skrev ju en debattartikel i Aftonbladet samma dag.
– Ja, visst är det ett ställningstagande man gör. Vi visade vad frågan handlar om – människors livsvillkor. Genom att göra det så här blev det inte en så abstrakt fråga.
Vilka reaktioner har ni fått?
– Det har bara varit positiva reaktioner.
Hur känns det att vara gift?
– Det känns väldigt bra. Det känns mer än vad jag trodde det skulle göra. Men det är lite för färskt för att beskriva. Det är en väldigt positiv känsla.
Hur var bröllopsfesten?
– Det var en jättetrevlig fest med min familj och vänner. Vi gick på restaurang och sedan gick de under 40 ut på en klubb här i stan.

Moderaternas jobb

av Johanna Melén

Finansministern och experterna.

– Det är alldeles för få som arbetar och vi som arbetar arbetar för lite, sa finansminister Anders Borg när han inledde moderaternas dag i Almedalen.
– Det är bara genom att fler arbetar som vi får en bättre ekonomisk grund för välfärden.

Fler ska arbeta och vi ska arbeta mer och längre och grupperna som pekades ut som problem var unga, indvandrare och äldre. Till sin hjälp tog finansministern tre experter som förklarade läget och försökte avliva myter. Som den om diskrimineringen på arbetsmarknaden. För enligt forskaren Dan-Olof Roth är det ”bara” var fjärde arbetsgivare som diskriminerar människor med invandrarbakgrund och bland skurkarna finns män och mindre företag.
Enligt Roth kan ”myten om diskriminering” leda till att invandrare ger upp arbetssökandet för tidigt eftersom de tror att de aldrig kommer att få ett arbete på grund av sitt efternamn.

Maria Hemström från finansdepartementet målade upp en mörk bild av Sveriges unga arbetslösa, särskilt den grupp som varken har ett jobb och inte heller söker jobb.
Att ungdomsarbetslösheten är hög i Sverige förklarade Hemström med att vi saknar en yrkesutbildning som knyter samman utbildning och praktik, att de ungas ingångslön är hög i jämförelse med de äldres och att arbetsrättslagstiftningen skyddar de redan anställda på bekostnad av de som står utan jobb.
Mer resurser till skolan var ett av hennes recept. I dag satsas mycket på eftergymnasial utbildning, inte lika mycket på grundskola och gymnasium, menade Hemström.
När det var diskussionsdags passade Sif:s förbundsordförande Mari-Ann Krantz på att göra reklam för sin debattartikel i Dagens Nyheter om de fattiga studenterna.
– Det är viktigt att regeringen tillhandahåller de utbildningar som behövs men här finns också problem som till exempel ekonomin vid studierna, sa Krantz.
Kompetens och åter kompetens var hennes nyckelord.

Och så var det de äldre. De äldre som inte får bli äldre för de ska också jobba mer och längre. Äldreminister Maria Larsson ställde frågan till en av forskarna om hur han ser på en höjning av den tillåtna pensionsåldern (från dagens 67). Det kunde forskaren, Daniel Hallberg från Institutet för framtidsstudier, inte svara säkert på.
– Men med tanke på den stigande levnadsåldern är det tänkbart att vi kan arbeta längre i framtiden, sa Hallberg.
Maria Larsson tyckte att vi borde byta ut de svenska ordböckernas förklaring till ordet ”gammal” mot den kinesiska förklaringen.
– I Kina betyder gammal klok, vis, erfaren, vördnadsvärd medan man i svenska ordböcker kan läsa förklaringar som dammig, mossig, förbrukad och föråldrad, sa Larsson.

Sida 1 av 6
  • Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Elliot Morseth Edvinsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB