Finansministern och experterna.
– Det är alldeles för få som arbetar och vi som arbetar arbetar för lite, sa finansminister Anders Borg när han inledde moderaternas dag i Almedalen.
– Det är bara genom att fler arbetar som vi får en bättre ekonomisk grund för välfärden.
Fler ska arbeta och vi ska arbeta mer och längre och grupperna som pekades ut som problem var unga, indvandrare och äldre. Till sin hjälp tog finansministern tre experter som förklarade läget och försökte avliva myter. Som den om diskrimineringen på arbetsmarknaden. För enligt forskaren Dan-Olof Roth är det ”bara” var fjärde arbetsgivare som diskriminerar människor med invandrarbakgrund och bland skurkarna finns män och mindre företag.
Enligt Roth kan ”myten om diskriminering” leda till att invandrare ger upp arbetssökandet för tidigt eftersom de tror att de aldrig kommer att få ett arbete på grund av sitt efternamn.
Maria Hemström från finansdepartementet målade upp en mörk bild av Sveriges unga arbetslösa, särskilt den grupp som varken har ett jobb och inte heller söker jobb.
Att ungdomsarbetslösheten är hög i Sverige förklarade Hemström med att vi saknar en yrkesutbildning som knyter samman utbildning och praktik, att de ungas ingångslön är hög i jämförelse med de äldres och att arbetsrättslagstiftningen skyddar de redan anställda på bekostnad av de som står utan jobb.
Mer resurser till skolan var ett av hennes recept. I dag satsas mycket på eftergymnasial utbildning, inte lika mycket på grundskola och gymnasium, menade Hemström.
När det var diskussionsdags passade Sif:s förbundsordförande Mari-Ann Krantz på att göra reklam för sin debattartikel i Dagens Nyheter om de fattiga studenterna.
– Det är viktigt att regeringen tillhandahåller de utbildningar som behövs men här finns också problem som till exempel ekonomin vid studierna, sa Krantz.
Kompetens och åter kompetens var hennes nyckelord.
Och så var det de äldre. De äldre som inte får bli äldre för de ska också jobba mer och längre. Äldreminister Maria Larsson ställde frågan till en av forskarna om hur han ser på en höjning av den tillåtna pensionsåldern (från dagens 67). Det kunde forskaren, Daniel Hallberg från Institutet för framtidsstudier, inte svara säkert på.
– Men med tanke på den stigande levnadsåldern är det tänkbart att vi kan arbeta längre i framtiden, sa Hallberg.
Maria Larsson tyckte att vi borde byta ut de svenska ordböckernas förklaring till ordet ”gammal” mot den kinesiska förklaringen.
– I Kina betyder gammal klok, vis, erfaren, vördnadsvärd medan man i svenska ordböcker kan läsa förklaringar som dammig, mossig, förbrukad och föråldrad, sa Larsson.