Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Politiskt bröllop i Almedalen

av Johanna Melén


Daniel Juvas och Sören Andersson (nu Juvas)

Just när Sören och Daniel hade sagt ja till varandra kom solen ner mellan stenväggarna i S:t Karins ruin vid Stortorget i Visby.
Kyssen följdes av jubel och sommarens kanske mest politiska äktenskap hade ingåtts mellan ordföranden för RFSL, Sören Andersson och Daniel Juvas. Fast det var ju inget äktenskap utan bara ett partnerskap och det var mot den ordningen paret ville protestera just i dag på kristdemokraternas dag i Almedalen.
”Att vi gifter oss under Almedalsveckan är för oss ett enkelt sätt att visa de beslutsfattare som har möjlighet att ändra nuvarande förhållanden vad frågan handlar om,” skriver brudparet i en debattartikel i Aftonbladet i dag.


Kyssen.

Att stödet för dem är stort blev tydligt i Visby. I publiken var politikerfaktorn hög. Vänsterledaren Lars Ohly var där liksom LO:ordföranden Wanja Lundby-Wedin,  jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, miljöpartiets Yvonne Ruwaida och socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog.
– Jag känner Sören sedan lång tid tillbaka. Han frågade om jag ville komma hit och det ville jag jättegärna. Jag tycker det viktiga i dag är att de vill basunera ut att de vill leva livet tillsammans med varandra, sa Ulvskog till aftonbladet.se.
– Jag har själv varit gift med samma person i 34 år och har några goda råd att ge.

Marita Ulvskog gratulerade brudparet.

Efter vigseln var Marita Ulvskog en i raden som höll ett kort tal till brudparet. Detsamma gjorde även Lars Ohly som utan närmare förklaring utbrast:
– Daniel, grattis till en man som verkligen kan kyssas. Sören, låt oss hoppas att Daniel är lika bra på det som du.


Ohly talade.

Hälsningar lästes också upp från finansminister Anders Borg, näringsminister Maud Olofsson, utrikesminister Carl Bildt, försvarsminister Mikael Odenberg, infrastrukturminister Åsa Torstensson, migrationsminister Tobias Billström och från flera före detta socialdemokratiska ministrar.
Från kd-ledaren Göran Hägglund kom en hälsning i form av en imitation av Göran Gabrielsson. Även Alf Svensson och kungen fanns med på ett hörn.

Och längst bak med en konstgjord vallmoblomma i handen stod en sommarledigt klädd Staffan Westerberg med sällskap.
– Vi fick höra att det var bröllop här. Därför kom vi hit. Annars är jag på Gotland för att skriva nya saker och måla akvareller, sa Staffan till aftonbladet.se.


Staffan Westerberg (till höger) med vännen Hans Persson.

  • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB