Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Gasledningsfrukost

av Johanna Melén

I morse satt jag med en samling mestadels herrar för att höra om den rysk-tyska gasledningen genom Östersjön med start i ryska Viborg och mål i tyska Greifswald. Jag satt i höjd med Viborg om man ser till den gigantiska duk som prydde det avlånga konferensbordet inne på Strand hotell. Den tekniske direktören för Nord Stream, som ska bygga ledningen, Dirk von Ameln satt närmare Greifswald.

Han och en dansk vid namn Per Jørgensen från bolaget Ramboll oil & gas berättade om allt som är bra med naturgas i största allmänhet och deras gasledning i allraste synnerhet. Allt är faktiskt bra, enligt dem. Det blir bättre för miljön med bland annat lägre utsläpp av koldioxid och så måste vi ju ”ha något annat när vinden inte blåser” som Jørgensen uttryckte det. Och så är ledningen toksäker med sitt yttre hölje av betong. Den kan helt enkelt inte gå sönder sa von Ameln och fiskare i området ska få utbildning på nätet om hur de håller sina trålar ifrån att  trassla in sig i ledningen.

Nord Stream, vars ledning kommer att passera utanför Gotland, gör allt  under Almedalsveckan för att  visa vilken bra och god idé röret med den ryska gasen är. Varje kväll har de mingel och deras hjälpande hand från pr-byrån Hallvarsson & Halvarsson förde ett imponerande dösnackssamtal med mig som jag i efterhand inte kan säga vad det handlade om men han var mycket trevlig och i dag mindes han min arbetsgivare.

Dirk von Ameln har för övrigt vissa likheter med kocken Werner med sin lite vaggande gång och pösande mage och tyskklingande namn.
Här är han, till vänster:

Nu har han och Nord Stream stött på problem med anledning av en gammal gränstvist mellan Danmark och Polen och nu ser det ut som om ledningen istället för att gå öster om Bornholm måste gå väster om ön, dvs  i sundet mellan Skåne och Bornholm.
Detta har fått gasledningsmotståndaren Carl B Hamilton (fp) att bli ännu mer skeptisk till Nord Streams projekt.
”Sverige bör motarbeta en ledning i Östersjön, framförallt med tanke på det redan
miljöskadade och känsliga havet, men även på grund av de militära och
säkerhetspolitiska aspekterna. Det är till Sveriges nackdel om Ryssland
ges motiv för ett starkare närvarointresse politiskt och militärt nära
oss och på det sätt som skulle följa med en gasledning,” skriver Hamilton i ett pressmeddelande.

Gasledningsattacken i Visby tycks inte lugnat Carl B Hamilton. Frågan är om den lugnar andra skeptiker, som gotlänningarna själva till exempel.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB