Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Rivstart med KGB

av Johanna Melén


K-G Bergström (KGB) gick ut stenhårt i första programmet av sin talk-show ”Rakt på”. 11 september och allt och K-G:s första fråga till statsminister Fredrik Reinfeldt handlade om ifall Sverige skulle klara av ett kapat flygplan med siktet inställt på Rosenbad.

Fredrik Reinfeldt skruvade på sig och kunde inte riktigt svara och pålästa K-G svarade i hans ställe och svaret gav den rappa slutsatsen: ”Vad jag vet finns inget luftvärn runt Rosenbad”, varpå Reinfeldt mumlade om vår sårbarhet och K-G avlossade nästa skott:

”Hur klokt är det att ha närmaste flygflottilj i Västergötland?”

Det var roligt med en gång och halvtimmen gick i rasande fart och efter terrorhotet var det budgeten och lirk lirk ur den. Reinfeldt var förberedd och bjöd på en liten godsak: Nystartsjobb också i den offentliga sektorn.

Sedan blev K-G lite övertydlig:

”Nu byter vi ämne. Hur är du som ledare?” frågade han och Reinfeldt talade om lyssnande och klara besked och K-G ställde den jobbiga frågan som var något i stil med: ”Vilket parti ska en moderat rösta på som är för föräldrarnas valfrihet, som vill se en mjukare arbetsrätt och som vill ha ett oförändrat försvar?”

Reinfeldts diplomatiska svar blev att något sådant parti nog inte finns i Sverige.

Sedan blev det privat, om småbarnsfamiljens flytt från trygga villan i Täby till stora palatset mitt i stan. ”Det har varit en stor omställning för övriga familjen. Det har varit en hel del diskussioner om hur vi ska få det att fungera. Men jag vill inte göra mig till tolk för vad mina barn tycker”, sa Reinfeldt och hans tid var över och det var dags för panelen – Gudrun  Schyman och Bengt Westerberg att fälla sin dom. Roligast var bådas tvekan inför nya folkpartiledaren Jan Björklund som feminist. Schyman var väldigt tveksam, medan Westerberg var ”osäker”.

Och så var det Till sist. K-G:s egen reflektion kring en stor politisk händelse. Han valde Mikael Odenbergs plötsliga avhopp  från försvarsministerstolen som K-G dömde ut som en ”överilad” handling och bjöd på sin teori till det verkliga skälet: Odenberg har inte förlåtit Reinfeldt för att han lät Borg bli finansminister när det ju var Odenberg som skulle ha jobbet.

Jag längtar redan till nästa tisdag klockan 20.00. Då kommer en mäktig kvinna på besök.

  • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB