Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Borg försvarar sig

av Johanna Melén

Så var Borg  tillbaka i talarstolen. Och upprepade: Det går bra för Sverige (hur många gånger ska han säga det innan dagen är slut?)
Nu skulle han svara på alla angrepp.
”Regeringen har lagt en god jobbgrund,” sa Borg och pratade om jobbavdrag och andra reformer för att det ska löna sig att arbeta.
”Mot detta står vänsteroppositionen. Låt oss minnas lite”, fortsatte Borg och drog sig till minnes hur man för ett år sedan sa att regeringen inte skulle skapa några jobb. Och Borg gjorde allt för att bevisa motsatsen.
”Nu får vi veta att budgetpropositionen är en budget för orättvisa, men vi vet att när vi för en politik för jobb så minskar skillnaderna i Sverige,” hävdade Borg och dissade oppositionens skräckscenarier.

”Man får nog säga att socialdemokraterna är Sveriges mest konsekventa parti. Åtgärd efter åtgärd som gör det mindre lönsamt att arbeta. Hur ska det bli fler som arbetar genom höjda skatter och fler åtgärder? Det får vi inte veta. Hur ska arbetsgivarna vilja anställa när man ska införa rätt till heltid mm?” undrade Anders Borg.

”Mot detta står en samlad alliansregering. Vi sänker skatterna med 11 miljarder. Vi satsar 5 miljarder på kunskap, bättre miljöhantering och folkhälsa. Vi vet att det måste finansieras.
Vill vi klara av jobbavdraget så måste vi ha beredskap att görta en del tuffa beslut på skattesidan. Vi kompromissar inte med jobblinjen.
Vi för en ansvarsfull ekonomisk politik. Det är en politik för att säkra välfärden i Sverige. Vi är på väg tillbaka till  att bli en kunskapsnation och vi är tillbaka till att bli ett välfärdsland.”

Pär Nuder:

”Ju mer du herr finansminister beskriver de goda tiderna i Sverige, desto svårare blir det att begripa de besparingar du vill genomföra. Du vill spara fyra miljarder på en grupp som redan är utsatta – de deltidsarbetslösa kvinnorna. Hur går det ihop?
Jo, det går ihop genom att de deltidsarbetslösa kvinnorna får betala för att förmögenhetsskatten ska ta bort.”

”Varför ska du straffa de som redan har det så svårt, när du kan luta dig mot ett rekordstort överskott?”

Anders Borg:

”Den ekonomiska logiken är glasklar. Vi har en stigande sysselsättning men samtidigt har vi 1,5 miljoner i utanförskap. Man måste även under en högkonjunktur göra åtgärder för att få fler i arbete,” svarade Borg och menade att det är arvet efter socialdemokratin man nu tar tag i. Den politik som ledde till arbetslöshet trots högkonjunktur, enligt finansministerns sätt att se det.