Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Arkiv för October 2007

- Sida 1 av 5

Reinfeldt chattade

av Johanna Melén

Säpo tog bara en snabb titt på omklädningsrummet innan de lämnade Fredrik Reinfeldt ensam med datorn, en halväten lunchsmörgås, en festis, Aftonbladets nätläsare och en politiskt sakkunnig.
Vid ett tillfälle tittade hustrun Filippa Reinfeldt in och frågade hur länge vi skulle hålla på.
Kvart över två blev till tio över två för i en statsministers värld gäller minutpassning.
– Kvart över ska vi sitta i bilen, sa statssekreterare Ulrica Schenström.


Bara vid något enstaka tillfälle bad Reinfeldt om råd.

Han är på väg nu. Det är vi andra också. Moderaternas partistämma är över och Reinfeldt och hans ledning kan lämna Gävle ganska glada i hågen för arbetsrätten ska bevaras, försvaret bantas ner, kvinnorna komma in och homosexuella ska få gifta sig. Bara ett litet avskaffat spelmonopol kan grumla glädjen i partiet där fortsatt förnyelse är orden för framtiden.

För lite vänster – eller för mycket?

av Johanna Melén

Ett nyare och nyare moderaterna med färre och färre väljare. Sveriges Radios
”Godmorgon, världen!” diskuterade det nya arbetarpartiet den sista stämmodagen i Gävle.
I torsdags sa Fredrik Reinfeldt att partiet kan bli hur stort som helst. Nu är det moderaterna själva som sätter gränsen för storleken. Dagen efter kom en opinionsmätning som säger något annat – moderaterna fortsätter att tappa väljarstöd.

Partiledningens recept för att växa ytterligare är fortsatt förnyelse och att locka till sig grupper man tidigare varit dålig på – kvinnor, invandrare och offentliganställda.
Men i ”Godmorgon, världen!” väcktes tanken att förnyelsen kan få motsatt effekt. Partiet blir för lite vänster för traditionella s-väljare men för mycket vänster för väljarna på högerkanten. Tidigare Muf-ordföranden Tove Lifvendahl är orolig. Visst skulle partiet kunna växa, men på bekostnad av vadå?

– Ska vi ha partier som bara strävar efter att maximera antalet väljare? undrade hon och befarade ett urvattnat parti utan tydligt mål och mening.
Välfärd före värnskatt sa Reinfeldt i inledningstalet i torsdags. Upprepar han det i dag blir nog i alla fall inte Tove Lifvendahl glad. 12.00 får vi veta mer om partiledarens syn på målet och meningen.

Spelmonopolet på spel

av Johanna Melén

Sista dagen i det djupblå konserthuset i Gävle och partiledningen kan gå mot sitt första större nederlag.
En motion om avskaffat spelmonopol röstades oväntat igenom av utskottet i torsdags och gör stämman likadant blir moderat politik att sälja ut Svenska Spel, minska statens kontroll över Trav och Galopp och ge utländska spelbolag rätt att verka i Sverige.
Senast klockan 12 ska beslutet vara klubbat för då håller partiledare Reinfeldt sitt viktiga stämmotal och innan det är dags att packa ihop från Gävle kommer statsministern chatta med Aftonbladets nätläsare. 13.45 är tiden.

Bildt chattade

av Johanna Melén

Omklädningsrummet som moderaterna gjort till chattrum i Gävle konserthus nedvärderades ytterligare av Carl Bildt och blev till en ”källarlokal” i hans hälsningsfras.
Under bara viss bevakning från sina medarbetare svarade utrikesministern sedan i rask takt på en rad frågor om allt från konflikten i Darfur till sin syn på Sveriges roll i världen.
Energi fick han genom ett oavbrutet jordnötstuggande och passade till sist på att göra reklam för sin blogg.
I morgon är det statsminister Fredrik Reinfeldts tur att slå sig ner i källarlokalen.

Bildbevis.

Fredrik Reinfeldt valdes om

av Johanna Melén

Utan minsta tvekan valdes Fredrik Reinfeldt om som moderaternas partiledare.
Omringad av fotoblixtar och till medlemmarnas stående ovationer klev han upp på scenen och riktade tre tack:
1. Till alla på stämman.
2. Till alla lagarbetare (för det är ju inte en enmansshow att leda ett parti).
3. Till alla som står bakom den fortsatta förnyelsen av moderaterna och därmed också Fredrik Reinfeldt.

Fortsatt förnyelse

av Johanna Melén

Ingen i Gävle konserthus har kunnat undgå budskapet från moderatledningen. Och när partisekreterare Per Schlingman berättade för stämman hur även nästa val ska vinnas var det med de två orden i ryggen.

– Man måste som politiskt parti våga göra utflykter i väljarnas verklighet. Det är så vi vinner deras förtroende, sa Schlingman.
– Det var så vi inledde förändringen av moderaterna. Vi ifrågasatte vår egen samhällsanalys och vår egen politik. Som det nya arbetarpartiet utmanade vi väljarna och oss själva och visade att det går att vinna på bortaplan, fortsatte partisekreteraren.

Men det räcker inte så.

– Vi är partiet för frihet, arbete och utveckling. Men vi ska också vara partiet för rättvisa, solidaritet och jämställdhet. I dag talar flera om oss som Sveriges nya miljöparti. Det jag vill visa väljarna 2010 är att vi är ett parti som inte bara företräder våra medlemmar, utan ett parti som ser alla människor och företräder alla som bor i Sverige.
– Vi måste ha fler kvinnor, fler som är födda utanför Europa, fler förskollärare, undersköterskor och lärare, sa Schlingman och ställde hårda krav på partikollegorna inför valet om tre år.
– Vi hade en fantastisk spurtkampanj inför valet 2006. Men efteråt hade vi fortfarande energi kvar. När vallokalerna stänger efter valet 2010 – då ska vi stupa.

Sverige ska väcka respekt

av Johanna Melén

Runt klockan 11.30 gick moderatledningens proposition ”Sverige i Europa och världen” igenom.
Det betyder att ”Sverige ska föra en aktiv utrikespolitik som väcker respekt i omvärlden. Det kräver en politik som formas av tydliga värden, ambitioner och målsättningar. Demokratin, folkrätten och de mänskliga rättigheterna är den moderata utrikespolitikens hörnstenar.”
Om de orden är vad de låter som borde det båda gott för dagens 43-åring, fängslade svenska medborgaren Dawit Isaak.

Ingen folkomröstning för fru Bildt

av Johanna Melén

Anna Maria Corazza Bildt tycker inte att svenskarna är kapabla att folkomrösta om det nya EU-fördraget.
Det var hennes tydliga budskap när hon klev upp på stämmoscenen i Gävles konserthus. Hon sågade argumentet att 85 procent vill se en sådan omröstning.
– Ska vi forma vår politik utifrån vad 85 procent av befolkningen tycker, eller ska vi forma den efter våra värderingar? undrade Corazza Bildt.
– En så stor och viktig fråga går det inte att folkomrösta om.
Däremot ställde hon sig positiv till mer utbildning och information om fördraget.

Kuppen i utrikesdebatten

av Johanna Melén

Europaparlamentariker Christofer Fjellner ställde sig i talarstolen och annonserade en ”kupp”.
En kupp till försvar för Unibets vd Petter Nylander som sitter i husarrest i ett hotellrum i Amsterdam, arresterad av holländsk polis på uppdrag av franska myndigheter.
Nylander greps eftersom Unibet anklagas för brott mot fransk spellagstiftning.

Fjellner ser gripandet av Nylander som ett utslag av fransk protektionism. Han vände sig till partikamraterna i Gävle:
– Nu uppmanar jag er att ta tillfället i akt. Skriv ett mejl till den franska justitieministern. Ring den franska ambassadören. Vi kan se till att Petter blir den siste svensk som arresteras på grund av fransk protektionism, sa Fjellner.

Försvarsdebatt utan försvarsminister

av Johanna Melén

Sedan dagens debatt om utrikespolitik och försvar inleddes vid 9-tiden i Gävle konserthus har jag febrilt med blicken sökt försvarsministern Sten Tolgfors bland stämmodeltagarna. Jag fann honom inte.
En knapp timme in i debatten kom svaret – han är inte här – han är hemma med sin nyfödde son. Men med genom en inspelad hälsning:

– För första gången på tio år håller vi på att få en seriös diskussion om försvarspolitiken, sa Tolgfors och talade om att Sverige ska fördubbla sin förmåga att delta i internationella insatser.
Sedan påpekade han att socialdemokraterna faktiskt vill spara dubbelt så mycket på försvaret som alliansregeringen vill. 

Att Sten Tolgfors inte är på plats och deltar i debatten lär få dem inom försvarsmakten som redan kallar honom ”Tomhylsan” att känna sig än mer vissa om att den nya försvarsministern är en svag en.

Mikael Odenberg, som lämnade posten i protest mot regeringens sparprogram, är inte heller här. Däremot flera andra medlemmar som inte tycker om moderaternas utveckling till ett parti som inte längre ser försvaret som det allra heligaste.

– Vad vet vi om hur världen ser ut om 30 år? Försvaret får inte enbart förvandlas till en budgetpost. Först måste man analysera, sedan besluta om vad försvaret ska prestera och först därefter sätta prislappen, sa Gustav Nilsson från Blekinge.

Sida 1 av 5