Jobben och välfärden
av”Nu kommer jobben till Sverige,” sa Reinfeldt och vände sig till Mona Sahlin och hennes tal om jobben i landet.
Enligt Reinfeldt har Sahlin skrutit om jobb som kommit tack vare konjunkturen, inte tack vare s-politiken.
Samma sak gäller plusjobben – jobb som egentligen inte behövdes, men som skapades. Och så friårsjobben – 14 000 – jobb som byggde på att man inte jobbar.
Reinfeldt raljerade och menade att det tydligen finns olika syn på vad som är jobb i Sverige – ett riktigt jobb helt enkelt, med lön – eller ett jobb med fjärrkontrollen i handen framför tv:n. Varför talar då socialdemokraterna överhuvudtaget om arbetslöshet, om man ser det så? undrade Reinfeldt.
”Nu kommer jobben till Sverige.”
Tack vare konjunkturen, men också tack vare regeringens politik.
” Vi riktar in oss till grupper som länge stått utanför arbetsmarknaden. Vi genomför en konsekvent arbetslinje. Nu möts folk av attityden att det ska löna sig att arbeta. att varje arbetad timme behövs. För att ekonomin ska kunna växa. Växande pensioner, välfärd, sänkta skatter.”
”Vi ska ta ansvar för Sveirges ekonomi,” sa Reinfeldt och sa att regeringen har visat att man kan ta ansvar i den svåraste av tid – då det går bra men då det är som viktigast att hålla igen.
Och skattetrycket sjunker – det enda som minskar snabbare är statsskulden. Samtidigt som det är överskott i de offentliga finanserna, sa Reinfeldt.
”Nu är det välfärdens tur. Välfärd före värnskatt,” fortsatte Reinfeldt och begav sig ut på en resa till hemtjänstens Sverige. Där har han pratat till punkt och tagit reda på hur det ser ut. Mycket är bra, men det finns brister i kvaliteten, man hinner inte se de gamla, hinner inte med alla elever i skolan. Känslan av att ha yrken med låg status som alltid återkommer. I 99 fall av 100 är det kvinnor som befolkar dessa arbetsplatser.
Hur kan det som väljarna menar är viktigast – skola, vård, omsorg – hur kan den personalen som utför dessa uppgifter anses ha lågstatusjobb? undrade Reinfeldt.
Svaret: Dåliga arbetsgivare som saknar nytänkande och inriktning mot medbestämmande.
”Möjlighet att själv få påverka, att få mäta resultat, att se varje enskild äldre människa i äldreomsorgen. Vet vi vilket liv du har levt? Bemöter vi dig på ett värdigt sätt?” fortsatte Reinfeldt och betonade förmågan att bemöta varje elev – både den som alltid räcker upp handen och den som sitter tyst längst bak.
Det är moderat politik, enligt statsminister.
Reinfeldt sa att det nu finns Inom räckhåll att bli det parti där jobben växer till, att ge svar för ekonomisk utveckling. Och det är ett parti som äger den arenan kommer vara de som bestämmer Sveriges utveckling.
”Jag vill att vi ska bli det partiet,” sa Reinfeldt.
”Blickarna riktas mot Gävle,” fortsatte han.
” Det är ett partis ständiga dilemma att man odlar bilden att från oss flyr snart varenda kärnväljare. ”
Men enligt Reinfeldt är det också det som väcker nyfikenhet. Man kan göra ett annat vägval – samla den innersta kretsen, omsluta varandra. Det kan kallas ”Ohlydoktrinen” sa Reinfeldt och alla applåderade.
”Alla trivs i cirkeln, men utanför förstår man ingenting”.
Fortsätter förnyelsen av moderaterna, undrar många enligt Reinfeldt, och gick raka vägen in på miljöområdet och talade för ekonomiska styrmedel för miljöns skull.
Eget och andras ansvar. Det räcker inte med Sverige, inte med Europa, inte med de som frivilligt vill minska koldioxidutsläppen.
Vi måste alla med, alla måste erkänna att vi har ansvar för att minska utsläppen. Det är viktigast att börja hos de länder som betyder allra mest. Vi vet vilka de är, sa Reinfeldt och menade USA och Kina.
”Ingen kan acceptera att USA och Kina pekar på varandra” – och ger varandra skulden var Reinfeldts slutsats. Han blickade fram mot det amerikanska presidentvalet och menade att en ny president kommer att vara en viktig deltagare i den här frågan, inte minst när Sverige leder EU som ordförande 2009.