Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

”Svenska modellen är inte hotad”

av Johanna Melén

I dag debatterades den svenska modellen i Sveriges riksdag.
Är den hotad av EU-domen som gav  Byggnads bakläxa efter blockaden av det lettiska företaget Laval i Vaxholm?
För att garantera den heliga modellen, där fack och arbetsgivare tillsammans gör upp om villkoren på arbetsmarknaden, krävdes krafttag av regeringen.

I riksdagen berättade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) vad han har gjort och tänker göra:
– Bjuda arbetsmarknadens parter till ett möte den 28 januari för att diskutera frågan.
– En juridisk översyn har inletts på regeringskanliet och en utredning ska tillsättas för att analysera domen och föreslå ändringar i svensk lagstiftning.
Littorins slutsats:
– Den svenska modellen är inte hotad. Däremot krävs sans och balans i debatten, sa Littorin och blev LO:s bästa vän genom att flera gånger hänvisa till deras debattartikel i DN i dag.

På en fråga var alla debattörer från samtliga riksdagspartier överens: Den svenska modellen är bra och ska bevaras. Enligt regeringspartierna hotas inte modellen av EG-domstolens dom i december.
Centerpartiets Annika Qarlsson tyckte att domen var bra eftersom den kan hjälpa till och förändra den svenska tjänstesektorn så att konkurrensen ökar på arbetsmarknaden.
– Det går att förena den svenska modellen med fri konkurrens och rörlighet.

Socialdemokraternas Sven-Erik Österberg lät inte heller överdrivet oroad, han tror att frågan kan lösas inom EU-ramen men krävde ordentlig handling från regeringen, som han dock inte helt litar på.
– Arbetsmarknadsministern har blinkat åt vänster i frågan om den svenska modellen. Nu krävs det också handling. Han måste visa att han står bakom den svenska modellen och inte bara blinkar åt vänster men svänger åt höger.

En helt annan hotbild utmålade vänsterpartiets Josefin Brink och miljöpartiets Ulf Holm.
– EG-domstolen har tagit sig rätten att sätta ramarna för hur och när svenska facket får vidta stridsåtgärder, sa Brink.
Hon vill att Sverige nu sätter hårt mot hårt i förhandlingarna om det nya EU-fördraget. Sven Otto Littorin ska kräva undantag som gör att den svenska modellen garanteras mot ytterligare EU-inblandning. Om inte bör Sverige säga nej till fördraget.

Även miljöpartiets Ulf Holm målade svarta moln.
– EU har nu sagt att vi vill också säga något om den svenska arbetsmarknaden, sa Holm.
– Jag tror att det bara är en tidsfråga innan nästa stöt kommer från EU.
Men enligt Holm är det inte kört. Det går att komma runt domen genom att ändra Lex Britannia-lagen (som säger att svenska kollektivavtal går före utländska) och utstationeringslagen (som reglerar utländska arbetare i Sverige) så att den svenska modellen garanteras också i framtiden.

Sven Otto Littorin lovade att båda lagarna ska ses över. Moderaten Littorin avslutade med att citera direkt ur LO:s debattartikel i DN. Och så sa han att han inte alls blinkar till vänster i frågan.
– Den svenska modellen känner ingen politisk färg och ska inte göra det. Det är därför det är så lätt för mig att försvara den, sa Littorin.

  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB