Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

”Siffrorna varierar”

av Johanna Melén

Inte längre ensam i pressrummet och nere i konserthusets foajé är det fullt med folk. I mängden träffade jag kd:s partisekreterare Lennart Sjögren:


Hur kommenterar du dagens låga opinionssiffror, kd får bara 3,4 procent i Synovates mätning?

–Vi ser att siffrorna varierar nu, förra veckan fick vi 5,3 i Sifo, i dag fick vi något mindre, så det går lite upp och ner. Vi strävar efter att få ännu större siffror framåt.  Vi ska leverera det vi gick till val på, föra en bra dialog, driva opinionsbildning i samhället och vi fortsätter att kämpar på för våra idéer.

Vad beror de låga opinionssiffrorna på?

– Det är svårt att se någon enskild händelse. Vi ser ju att alla övriga allianspartier också har backat. Vi behöver som allianspartier få ett ökat tryck i olika frågor. Men vi ser också att det är allt fler väljare som säger att ”vi vet inte på vilket parti vi ska rösta”. Var femte väljare sa i den senaste undersökningen att man inte vet vilket parti som man vill ge sin röst.

Enligt en SCB-undersökning som kommer nästa vecka bryr sig svenska väljare mindre om traditionella kd-frågor som en stark familj och kristna värden jämfört med en motsvarande mätning 2002. Det blåser ideologisk motvind, hur ska ni hantera det? 

– Jag har inte sett den undersökningen, men jag ska med stort intresse ta del av den när den kommer nästa vecka. Bilderna är lite olika. Jag hör också när jag möter människor att värderingsfrågorna många gånger får ökad betydelse. Jag tror själv att värderingsfrågor kommer att få en stor betydelse vid valet 2010.

Här utanför protesterar Bensinskatteupproret. Hur stor roll spelar det svikna löftet om sänkt bensinskatt in i de dåliga opinionssiffrorna?

– Kanske en viss betydelse. Men det finns också en stor folkopinion som anser att miljö- och klimatpolitiken är så viktig att vi som alliansparti måste vara beredda att diskutera vilka styrformer och mekanismer som ska finnas för att vi ska kunna minska klimatutsläppen. Jag har också mött många som säger att det är jättebra att ni kristdemokrater nu faktiskt intar den position ni gör i den här frågan. Vi måste hjälpas åt att minska utsläppen och då är en minskad biltrafik viktigt.

Var det ett misstag att driva bensinskattefrågan så hårt i valrörelsen?

– Det tycker jag inte. Vi konstaterade att det fanns ett antal frågor som behövde lyftas upp, förutom fastighetsskatten och våra värderingsfrågor så blev det också fokus på bensinskattefrågan.

Vad är viktigast under de här två dagarna i Uppsala?

– Att blicka framåt, vi är snart i mitten av mandatperioden. Det handlar om att kraftsamla partiet för att fokusera på vad som är viktigast att göra fram till nästa val. Det handlar både om sakpolitik men också om att skapa ökat tryck så att politiken genomförs också på kommun- och landstingsnivå.

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB