Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Regeringens reträtt

av Johanna Melén

En sak är alla överens om: Det var rätt att ta tillbaka förslaget om att ingen ska få ut mer än 75 procent i sjukpenning efter ett år, inte ens om den sjukskrivne har en egen privat eller kollektiv tilläggsförsäkring.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa själv i går att agerandet var ”modernt”. En modern regering lyssnar, och kan ändra sig.

Inte så många fler än Reinfeldt kallar reträtten för ”modern”.
Istället handlar diskussionen om ifall regeringen var modig som tog tillbaka förslaget. Eller om alltihop från början till slut var ett stort misstag som regeringen förlorar på.

Så här kan det låta om man är välvilligt inställd:

Regeringen visar ”att den inte bara kan ånga på, utan att den också kan reagera konstruktivt på kritiken” (Svd:s ledarsida).

”Att Reinfeldt lyssnar, tar intryck och är beredd att ändra sig är en styrka som överväger prestigeförlusten” (Göteborgspostens ledarsida).

”Heder, Reinfeldt! Det kräver mod att placera tokiga förslag där de hör hemma – i papperskorgen (Lena Mellin i Aftonbladet).

Och om man är mindre välvillig:

”Den vänligaste förklaringen är att det handlar om fartblindhet(…) Men effekten blir att det kan gå så fort att regeringen inte klarar av att bereda sin egen politik” (Göran Eriksson i Svenska Dagbladet).

”Den politiska läxan är tydlig: Alliansregeringen måste lära sig att välja sina strider, och sedan stå på sig för det man anser vara rätt” (DN:s ledare).

Och enligt Expressens Anders Jonsson är lärdomen att det ibland
”kan gå för fort för de sociala ingenjörerna i kanslihuset. Ibland blir det arbetslinje in absurdum.”

Det kan så klart vara roligt att få såga på riktigt och gotta sig lite åt en så tydlig politisk reträtt från självaste regeringen och statsministern.

Men den som faktiskt bör få både första och sista ordet är Lars-Åke Lidström, 54. Han jobbar halvtid efter en svår cancersjukdom och skulle ha förlorat 11 000 i månaden på regeringens förslag:

– Det är klart att den som har allvarlig cancer inte blir friskare av att ersättningen försvinner efter ett års sjukdom. Hut går hem och det är jätteskönt, säger han i Aftonbladet i dag.