Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Arkiv för March 2008

- Sida 1 av 6

Rysk journalist mördad

av Johanna Melén

Natten till långfredagen mördades journalisten Iljas Sjurpajev, 32, i sin lägenhet i Moskva.
Enligt ryska medier ströps han till döds med ett skärp. Därefter satte mördaren eller mördarna eld på lägenheten.

Något motiv till dådet är inte känt, men en av polisens teorier är att Sjurpajev dödades på grund av sitt jobb som journalist.

Iljas Sjurpajev arbetade till helt nyligen som reporter för ryska Kanal ett i bland annat Dagestan i det oroliga södra Ryssland. Han flyttade för en kort tid sedan till Moskva.

I går eftermiddag, bara några timmar före sin död, skrev Iljas för sista gången på sin blogg och skämtade om att han nu kunde kalla sig ”dissident”. Ägarna till en tidning i Dagestan hade nämligen förbjudit journalisterna att nämna Iljas namn i tidningen. Själv förstod Iljas ingenting, han som aldrig engagerat sig politiskt.

I slutet av blogginlägget finns en länk till tidningens nätupplaga. När jag var inne där på långfredagens eftermiddag var toppnyheten mordet på Iljas Sjurpajev.

Lagförslag och chattglädje

av Johanna Melén

I dag regnade lagförslagen över riksdag och regering.

På  kulturministerns bord hamnade utredningen om det svenska språket med ett tydligt budskap: I Sverige talar vi svenska. När tjänstemän är på resa och representerar Sverige ska de kommunicera med sina värdar på svenska – inte på ett eventuellt gemensamt språk. Kanske är det bra för svenskan, men nog blir väl mötena människor emellan något mer krystade om allt ska gå via tolkars munnar.

Till riksdagen kom flera regeringsförslag. Om bättre bredbandskonkurrens och om skogspolitik i takt med tiden. Och så det stora familjereformspaketet. Det med jämställdhetsbonus, vårdnadsbidrag och i framtiden mer pedagogik i förskolan.

Socialminister Göran Hägglund chattade på aftonbladet.se. Men han tyckte inte den egna politiken var det viktigaste. För som han lyste upp när Johan frågade om ministerns musiksmak.

– Äntligen en så’n fråga, svarade Hägglund och tog god tid på sig att berätta om favoriter som Pink Floyd och nyinköp av Kent och The Hives.

Om Hägglund dyker upp i en chatt snart igen ska ingen bli förvånad. Enligt kd-ledaren är det nämligen så som partiet ska vinna tillbaka väljarna och slippa åka ur riksdagen i valet 2010.

Samtidigt i Kreml

av Johanna Melén

Dmitrij Medvedev vann en övertygande seger i ryska presidentvalet den 2 mars.

Men fortfarande heter landets president Vladimir Putin – Medvedev svär presidenteden först den 7 maj. Men nu avslöjar nyhetsbyrån Reuters att Medvedev redan har flyttat in i presidentens maktboning Kreml.

Enligt en källa inom presidentadministrationen ska Medvedev kort efter valet ha tagit sitt pick och pack från kontoret i regeringsbyggnaden Vita huset och flyttat in i ett arbetsrum bakom Kremls murar, inte långt från Putins eget rum.

Den förtida flytten ska ha skett för att göra övergången mellan ny och gammal president så smidig som möjligt.

Nu återstår bara en fråga: När ska Putin ta sitt pick och pack och lämna Kreml för Vita huset? Allt tyder ju på att han kommer att bli landets nye premiärminister så snart som Medvedev officiellt blivit president.

Oppositionell skakar galler efter ryska valet

av Johanna Melén

Medierapporteringen om det ryska presidentvalet har upphört sedan valresultatet stod klart den 2 mars.

Men i Ryssland fortsätter valdramatiken – bakom gallret och på gatorna.

Sedan den 3 mars sitter Maksim Reznik, ledare för Petersburgsavdelningen av oppositionspartiet Jabloko bakom lås och bom. Han anklagas för våldsamt motstånd och förolämpning av polisen. Hans anhängare menar att bakgrunden till gripandet i själva verket handlar om Rezniks politiska gärning. Inför valet den 2 mars deltog han upprepade gånger i demonstrationen ”De missnöjdas marsch” under ledning av Putinkritikern och fd schackvärldsmästaren Garri Kasparov.

I dag protesterade andra oppositionella mot gripandet av Reznik utanför chefsåklagarens kontor i Moskva. Det borde de inte ha gjort. För såväl Ilja Jasjin, ledare för Jablokos ungdomsförbund och Marija Gajdar från rörelsen ”Ja!” greps själva av polis. Anklagelse: Deltagande i icke tillåten protestmarsch, rapporterar nyhetssajten lenta.ru.

Häromdagen möttes oväntat avgående president Putin och Jablokos partiledare Grigorij Javlinskij. Enligt uppgifter till ryska medier ska de ha diskuterat gripandet av Maksim Reznik dagen efter presidentvalet. Men än så länge verkar det mötet inte ha gett något resultat.

Samtidigt uppger radiostationen Echo Moskvy att Rezniks mamma inte fått lov att träffa sin son i arresten. Utredningsledaren hänvisade till den stora medieuppståndelse som gripandet väckt. Ett mammabesök skulle enligt honom ytterligare förvärra situationen.

 

Invandrarpolitik blir valfråga

av Johanna Melén

Under moderatkonferensen i Göteborg sa migrationsminister Tobias Billström att han vill göra invandrarpolitiken till en valfråga.

– Under en tioårsperiod nu så har de här frågorna haft en undanskymd roll i det offentliga samtalet. Ingen har gått till val på det, men det har funnits som en underström bland väljarna, sa Billström till TT.

Nu har oppositionen nappat på idén. I dag sa s-ledaren Mona Sahlin att nyanlända flyktingar inte ska få bosätta sig i vilken stad de vill. Samtidigt ska alla kommuner tvingas att ta emot invandrare – för att lätta på trycket i städer som Södertälje, Malmö och Göteborg.

Och folkpartiets Nyamko Sabuni säger samma dag till Ekot att invandrare måste gå en ”medborgarskapskurs” för att få bli svenska medborgare. Där ska man lära sig om rätt och fel, rättigheter och skyldigheter i Sverige.

Flyktingpolitiken verkar redan ha blivit en gryende valfråga. Kanske för att sverigedemokraterna går framåt i opinionsmätningarna. Om andra partier kan ta eventuella röster från dem genom att lyfta frågorna är det ju bra. Men det gäller att göra det på ”rätt” sätt.

För många gillar att höra om krav på invandrare. Det räcker bara att lyssna på SR:s ”Ring P1” eller läsa mejlen i journalistinkorgen. Och blir det en valfråga vill alla vara bäst. Då är det lätt att glömma dem det faktiskt handlar om. Som mannen i Malmö, med foten amputerad efter en granatattack i Irak, som skulle skickas tillbaka till Grekland men vars utvisning migrationsdomstolen nu har stoppat, på grund av grekiska myndigheters dåliga behandling av handikappade flyktingar.

Nu tänker Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson överklaga beslutet. Mannen med foten kan visst avvisas till Grekland. Så nu får han leva en tid till i ovisshet. Det är om människor, som irakiern i Malmö, som invandrarpolitiken handlar.

Ut i verkligheten

av Johanna Melén

Förutom nyheten om ytterligare skattesänkningar var det Välkommen till verkligheten som gällde när partiledare Fredrik Reinfeldt avslutningstalade på moderatkonferensen i Göteborg.
Innan statsministern klev upp på scenen fick vi se honom bland vårdbiträden, på sjukhuset och i skolan.

Sedan blev det en lektion i svensk geografi.
Reinfeldt har varit i Ronna, Degerfors, Hallunda, Sandviken, Filipstad, Vingåker, Kramfors – ja nästan överallt.
Utgångspunkten är människor – Reinfeldts intresse för människor.

– Jag har suttit ner och pratat med dem som utgör vardagen i den svenska välfärden. 98 procent av dem är kvinnor. Jag har lyssnat till deras berättelser om hur det står till i den svenska välfärden.

Det var också budskapet till moderaterna på Svenska Mässan i Göteborg: ut i verkligheten med er! Och Reinfeldt själv har inte tröttnat. Efter Göteborg bär det närmast av till Norrköping, för ännu ett besök ut i verkligheten.

”Det är topp som gäller”

av Johanna Melén

Många var trötta lördag morgon på moderatkonferensen i Göteborg. Men inte finansminister Anders Borg. Redan klockan nio stod han på podiet och eldade massorna om jobbavdrag, utbildning, kunskap och ordning och reda i statens finanser.
– Man blir lite upphetsad när man får prata om något roligt, sa Borg som en förklaring till att han drog över tiden.

Finansministern var nöjd med mycket som regeringen gjort. Men mycket återstår. Sverige måste få ett bättre, ett mycket bättre investeringsklimat, en mycket bättre utbildning och en bättre infrastruktur.
– Det är topp som gäller, sa Borg.

– Sverige är inte mitten av Europa, därför måste vi vara lite bättre än alla andra.
Vi ska studera mer med bättre lärare och jobba mer och längre.
– Det är väl ingen 65-åring i dag som är trött och utsliten, sa Borg och kom genast på sig med att det där kanske inte alla tyckte om att höra.
Det finns visst de 65-åringar som inte är så pigga och för dem ska vi, enligt Borg, ”ha respekt.”

Under seminariet med titeln ”Nästa steg i utvecklingen av vår jobbpolitik” berättade finansministern också om sin dröm:
– När människor undrar: ”vad händer om inte moderaterna regerar – kommer räntorna att stiga då?” Då har vi lyckats, sa Borg.

Anders Borg – årets ”hedersjänta”

av Johanna Melén

I dag på internationella kvinnodagen utses finansministern och feministen Anders Borg till ”årets hedersjänta” av Moderatkvinnorna.
– Han är en mycket tydlig och drivande kraft för kvinnor, säger Magdalena Andersson, moderatkvinnornas ordförande till aftonbladet.se.

På diplomet som kommer att delas ut på Svenska Mässans stora scen klockan 11 i dag står bland annat:
”Han är en klar feminist som med envishet belyser kvinnors möjligheter och behov.”

Så sent som i går sa Anders Borg i chatten med aftonbladet.se:s läsare att han önskade sig fler feminister i regeringen.

Mingel och buffé

av Johanna Melén

Smörgåsarna och hallongrottorna försvinner nu bort från konferenslångborden.
Det är slut för i dag för deltagarna på moderaternas rikskonferens i Göteborg.
I kväll blir det uppsluppet med mingel och buffé.

Huvudrollen i morgon spelar partiledare Fredrik Reinfeldt. 11.45 håller han sitt tal.
Aftonbladet.se är kvar och bevakar.

Så ska moderaterna vinna valet

av Johanna Melén

Alliansregeringen ska vinna nästa val med hjälp av aktiva verb.
Inga passiva adjektiv. De får sossarna ta hand om.
Det sista seminariet i trestegsraketen om hur man ska vinna valet 2010 var öppet även för medierna.
Moderaternas analyschef Gunilla Sjöberg började med att försäkra partimedlemmarna om att loppet inte alls är kört, även om opinionssiffrorna ser mörka ut just nu. Se bara på hur Clinton (Bill) lyckades komma igen trots alla skandaler och bli omvald.

Hur ska det göras?
Man ska visa att man är framgångsrik, men inte slå sig för bröstet för mycket. Problemen i samhället ska erkännas och man ska hela tiden minnas att svenskarna, trots sitt välstånd, ser sig som ganska fattiga.

Framme vid podiet målades en moderat drömbubbla upp – med tänkbara orättvisor och problem att bry sig om (och som socialdemokraterna så länge lagt beslag på):
Klimatet, äldreomsorgen, sjukvården, jämställdheten, barnomsorgen, integrationen.
Förutom verb, som symboliserar att man gör något, ska man också använda sig av begreppen ”vi” och tänka i tidsformen futurum – framtiden.

Socialdemokraternas valrörelse 1998 togs som ett lysande exempel där man valde ”Med omtanke om framtiden”  som ledord. Det var framgångsrikt, konstaterade Gunilla Sjöberg och visade upp ett löpsedelsdrömscenario dagen efter valet 2010.

Sedan var det dags för moderatpolitikerna utifrån landet att ställa sina frågor om hur de ska göra för att verkligen vinna nästa val.

– Hur klarar vi debatten ”rik och fattig”, undrade kommunpolitikern från Lidingö som våndades av bilden av moderaterna som ett parti bara till för dem med gott om pengar.
– En otroligt relevant fråga, sa partisekreterare Per Schlingmann.
Han förklarade för partikollegan att för de svenska väljarna är rättvisa något väldigt viktigt. Därför ska man säga att ”det som vi gör – det är bra för alla människor”.

Politikern från Uppsala undrade:
– Varför är vi moderater så rädda för att använda ordet rättvisa?
Och Schlingmann svarade att det ska man alls inte vara. Rättvisa är ett moderat ord. Så det så.

Sida 1 av 6
  • Tjänstgörande redaktörer: Fred Balke, Christoffer Glader och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB