Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Arkiv för April 2008

- Sida 1 av 3

Plus och minus för Björklund

av Johanna Melén

Folkpartiets riksmöte i Västerås är över.
Gårdagen var partiledare Björklunds med tal, presskonferens och, inte minst, chatt med aftonbladet.se:s läsare.
I dag var han osynlig. Så jag fick aldrig nån kommentar till vår läsarundersökning som undrade: Hur bra är Jan Björklund som partiledare?

Det gick att sätta fem, fyra, tre, två, ett plus och minus. Ytterligheterna vann.
Majoriteten, eller 43,6 procent av de knappt 9000 som svarat vid 14.30-tiden gav Björklund sämsta möjliga betyg: ett minusstreck.
Det näst populäraste alternativet var att sätta fem plus. Det gjorde 27,8 procent.

Resultatet verkar för övrigt stämma rätt väl med den Synovateundersökning av partiledarförtroendet som gjordes i mars.
Där sa 28 procent att de hade stort, eller mycket stort förtroende för Björklund. 58 procent svarade tvärtom litet förtroende, eller inget förtroende alls.

Obama inspirerar

av Johanna Melén

Folkpartiet ska göra som presidentkandidat Obama.
Driva valrörelse med hjälp av otrogna, icke-partimedlemmar.
Tanken upprepade partisekreterare Erik Ullenhag när han som sista person höll tal på folkpartiets riksmöte i Västerås.
– Kan vi lära oss av Barack Obama som lyckas entusiasmera hundratusentals människor att göra frivilliga insatser i valrörelsen? Kan vi vara öppna för att människor vill göra en insats för Alliansen utan att vara medlem i ett parti? undrade Ullenhag.
Själv svarar han ja på båda frågorna.
Ska bli intressant att se om också de andra allianspartierna svarar ja på fråga två – och om det i så fall finns något intresse därute för att hjälpa till.

Regeringens meste minister

av Johanna Melén

Nyamko Sabuni presenterades om regeringens ”meste minister”:
Bäst klädda, med flest ansvarsområden och den som oftast syns på premiärer.
Hon kom in på scenen till tonerna av John Lennons Imagine.

Integrations- och jämställdhetsminister hade valt låten själv. Som en del av sitt tal:
”Imagine är en vision. Jag har en vision av vårt framtida Sverige”, sa Nyamko och angrep det utanförskap som hon menar har växt fram i landet under sossarnas tid vid makten.

Det har blivit vi och dom, invandrare och svenskar, bra och dåliga bostadsområden.
Det vill hon bryta. Bland annat genom att skapa en gemensam värdegrund som alla vill leva efter. Det handlar om att alla människor ska mötas av respekt, alla ska kunna delta i det offentliga samtalet och alla ska veta vad mänskliga rättigheter innebär och att man har ett eget ansvar i en rättsstat. För att uppnå det här ska det hållas möten, pratas med forskare, företag och kommuner. I morgon börjar folkpartiets vårkampanj: ”Arbete och språk ger integration”.

Enligt Nyamko Sabuni handlar det inte om att alla ska försvenskas, bli svenskar. Så när hon fick frågan om kungen kanske borde hålla ett ramadan-tal, precis som han håller ett jultal varje år, då sa integrations- och jämställdhetsministern:
– Ja, varför inte?
och så uppmanade hon muslimska föreningar runt om i landet att, om de nu önskar detta, skriva brev till kungen. Nyamko hoppas att han nappar.

Blix vill driva fartyg med kärnkraft

av Johanna Melén

Bredvid Hans Blix uppe vid relingen stod en journalist från Storbritannien. Tillsammans blickade de bort mot Grönlands västra kuststräcka.
Den brittiske journalisten sa:
– För ett antal år sedan hade det krävts en pistol mot min panna för att jag skulle acceptera kärnkraften. Nu har jag ändrat mig.
Hans Blix reagerade, eftersom han visste att reporterns hjärta klappade åt vänster.
Det var ett tecken. Opinionen hade börjat vända.

Historien utspelade sig förra hösten och återberättades av superdiplomaten, vapeninspektören och folkpartisten Blix under en paneldebatt på riksmötet i Västerås i dag.

Diskussionen handlade om hur Sverige ska lyckas uppnå de tuffa krav som EU ställt på oss när det gäller att minska utsläppen av koldioxid. Och trots att kärnkraft inte ingår som en lösning enligt EU så var det just kärnkraften som dominerade samtalet i Västerås, under ledning av EU-minister Cecilia Malmström.

Klimattalesmannen Carl B Hamilton och Hans Blix tävlade om att prata sig varmast för kärnkraften. Blix mindes, kanske med viss nostalgi, de fartyg som i hans barndom anlände hamnar helt okontroversiellt drivna med kärnkraft.
Och han påpekade att det ju faktiskt än i dag finns hangarfartyg, isbrytare och ubåtar som drivs på samma sätt. Så varför inte återinföra det i handelstrafiken?
– Det finns 40 000 handelsfartyg i världen, invände forskaren och miljödebattören Per Kågeson.
Blix framhärdade:
– Man kan väl börja med de stora oljetankrarna. De är ju inte så många.

Fråga med sprängkraft

av Johanna Melén


Carl B Hamilton och Erik Ullenhag.

11 av 15 folkpartistiska länsförbund vill börja bygga ut kärnkraften efter nästa val. Två säger ja, men menar att det är marknaden – inte politikerna som ska fatta beslutet. Två länsförbund säger nej.

– Vi har fått ett starkt stöd för att kärnkraften är en stor del av klimatfrågan, i kombination med annat, sa partisekreterare Erik Ullenhag när han presenterade ”folkpartilandets” syn på hur man ska möta klimathotet.

Klimattalesmannen Carl B Hamilton var inte särskilt förvånad över svaren. Men menade att det ”ligger politisk sprängkraft” i svaret om utbyggnaden.

Sverker Thorén från Gröna Liberaler satt med under pressträffen. Han vill se ett folkparti som inte bara pratar kärnkraft, utan andra alternativ också. Även om Ullenhag och Hamilton inte tryckte särskilt mycket på det så framgick det ändå av svaren att många folkpartister håller med Thorén.

På frågan: ”Är kärnkraften en del av lösningen på klimathotet?” svarade sju av sjutton länsförbund ”ja”. Men något fler, åtta förbund, svarade ”ja, men vi ska också satsa på andra lösningar och inte lägga alla ägg i samma korg.”

Debatten fortsätter. Nu närmast på scenen i Västerås kongresscenter. Då tar bland annat kärnkraftskramaren Hans Blix till orda.

”Självmål, liberaler!”

av Johanna Melén

”Vad ska väck? Barsebäck! Vad ska in? Sol och vind!”
partiledare Jan Björklund minns slagorden och konstaterade i talet i går att visst, Barsebäck är väck men av solen och vinden blev det kol och gas.
Nu vill han satsa på kärnkraften istället. Bara den kan rädda oss från den katastrof som uppvärmningen av jordklotet på sikt kan innebära.

För enögt tycker Sverker Thorén, ordförande i förbundet GrönaLiberaler.

– Det är självmål av ett liberalt parti att inte tala mångfald. Visst, kärnkraften kan också behövas. Men vi vill att partiet också ska prata om energieffektivisering och alternativa energikällor.

Tidigt på söndagsmorgonen var han på plats i kongresshallen i Västerås med gröna äpplen och naturgodis.
Han inväntar med spänning den presskonferens som partisekreterare Erik Ullenhag och klimattalesman Carl B Hamilton ska hålla nu på förmiddagen. Den som ska berätta om hur folkpartisterna runt om i landet vill att Sverige ska lösa klimatfrågan.
Sverker Thorén hoppas att den ska visa att liberalerna föredrar mångfald och flera olika lösningar. Inte bara en enda stor kärnkraftsomfamning.

– Jag vill inte att mitt parti bara ska visa en linje, säger Sverker Thorén.


Sverker Thorén, ordförande för GrönaLiberaler.

”Nu kommer nyheten”

av Johanna Melén

– Nu, alla journalister, kommer nyheten, sa folkpartiledare Jan Björklund i talet i går och vi bläddrade över till sidan sju och Björklund fortsatte:

– Jag hade så fruktansvärt ont på insidan att jag var tvungen att skära mig själv.

Orden var Lindas och sen kom nyheten om kravet på fler skolsköterskor och kuratorer i svenska skolan.

Det var ingen nyhet. Redan inför talet, i pressrummet, hade vi fått en utskrift med en tydlig signal från presschefen: ”Det nya finns på sidan sju”.

Snart hade alla nyheten och alla var överens: Lättjobbat i dag.

När en senkommen reporter från lokaltidningen kom till pressrummet fick han också ett ex av talet.

– Det ska finnas en nyhet om skolan…, sa pressmänniskan och började bläddra.

– Det är på sidan sju, sa jag.

Räksallad och Starboys

av Johanna Melén

På lördagseftermiddagen bänkade sig folkpartisterna inne i stora kongressalen för att prata om kommunernas väl och ve.
Kommunalrådet från Örebro, Staffan Werme, målade framtiden i rätt så dystra färger.
– Vi ligger ganska risigt till i Örebro, sa Werme och hänvisade till tolv år av taggiga s-rosor.
Och inte blir det bättre framöver. För då kommer åldringsboomen.
– Vi försöker förbereda kommunen för det som kommer hända 2014 och 2015. Klarar vi inte att lägga en stabil grund nu, då får vi problem.
Och utan partiledare Björklunds hjälp kommer det inte att gå att ta hand om alla som blir äldre och äldre.
– Vi behöver hjälp från staten.

Och efter den framtidsvisionen kändes blommorna bakom paneldeltagarna på scenen på sin plats. En viskning en bänkrad intill sa: ”Det ser ju ut som begravningsblommor”.

Nu är det snart slut för i dag. I kväll är det middag och folkpartimingel.
Jan Björklund och de andra kommer att få avnjuta räksallad med vårprimörer till förrätt, Grillad fläskfilé black&white med Idahopotatis och rosmarinbakad tomat och till efterrätt bjuds det vaniljparfait med bärkompott och biscottimüsli.

Underhållning då? Starboys från Karlstad kommer.

Björklund chattade

av Johanna Melén

Utbildningsminister och folkpartiledare Jan Björklund chattade med aftonbladet.se:s läsare direkt från riksmötet i Västerås. Mycket lyckades skolan lära Björklund, men när det gäller maskinskrivning gick lärarna visst bet.
Men ingen skada skedd. Jan Björklund dansar en mycket snabb och rapp pekfingervals.

Av frågorna att tyda ser många Björklund främst som skolpolitiker. Fast han har suttit på partiledarposten i mer än ett halvår. Och visst brinner han för frågorna.
Vid ett av de ytterst få tillfällen då utbildningsministern lyfte blicken från tangentbordet sa han:
– Läste du om undersökningen från Umeå i dag? Om att många gymnasieelever  inte vet vad Finlands huvudstad heter?

Jo, jag hade läst om den. Och 75 procent av de 200 tillfrågade visste inte att Teheran låg i Iran och 68 procent kände inte till att Bryssel är EU-staden framför andra.

Upprörande. Jag håller med.

Björklund vill ge mer stöd till elever som mår dåligt

av Johanna Melén

Folkpartiledare och utbildningsminister Jan Björklund vill ge bättre stöd till de elever som mår dåligt.
Det sa han i sitt tal här på folkpartimötet i Västerås.
”Enligt min mening måste vi förstärka både skolhälsovården och elevvården.”

”I den nya skollag som regeringen kommer att förelägga riksdagen under 2009 anser folkpartiet att ambitionerna när det gäller skolsköterskor och skolkuratorer ska höjas.”

Björklund vill att skollagen ska kräva att alla elever ska ha tillgång till skolsköterska och skolkurator.

Sida 1 av 3